Круговая порука в украинских судах, или Как одни коррупционеры берут на поруки других

Мэр Одессы Геннадий Труханов счастливо избежал ареста, поскольку суд отпустил его под личное поручительство народного депутата от "Блока Петра Порошенко" Дмитрия Голубова. В этой истории прекрасно все: и сам подозреваемый, и тот, кто за него поручился. И как проходил суд по избранию меры пресечения одесском меру.


Нагадаю, Національне антикорупційне бюро підозрює Труханова в масштабних корупційних оборудках. Зокрема, Труханов, разом з підлеглими можуть бути причетним до фіктивного продажу будівель одеського заводу "Краян". Там колись випускали відомі крани, але потім, завод збанкрутував і його територія стала ласим шматком для всіх одеських забудовників.

І от, на початку 2016 року Одеська міська рада продала приватній структурі територію цього заводу за 11 мільйонів гривень. Втім, забудовник згодом передумав і продав будівлі цього заводу назад одеській мерії, тільки вже за 180 мільйонів. Проста арифметика показує, що таким чином, одеські чиновники на чолі з мером могли наварити на цьому 170 мільйонів гривень.



Але і це ще не все, оскільки, за даними детективів НАБУ, Труханов організував численні схеми привласнення коштів на ремонті та будівництві доріг в Одесі. Ну, власне, ми розповідали про це в своїх журналістських розслідуваннях ще два роки тому. І ось слідство НАБУ та антикорупційної прокуратури зібрані нами факти підтвердили. Зокрема, про те, що більшість дорожніх підрядів в Одесі останні роки отримували фірми, пов’язані із самим одеським мером та його найближчим оточенням. І за останні чотири роки компанії, підконтрольні Труханову підняли з одеських доріг понад мільярд гривень бюджетних коштів. Частина з них могла бути привласнена і переведена за кордон.

Бо, як раніше ми виявили, одеський мер є співзасновником низки офшорних компаній з Британських Віргінських островів. При чому, в реєстраційних документах цих офшорних фірм Геннадій Труханов виступає як російський громадянин. До того ж, за нашими даними, і за інформацією НАБУ, у Труханова, може бути ще один паспорт – грецький, на ім’я Геннідаса Озопулоса.

Але, ані наявність паспортів інших держав, ані чималі тіньові статки не переконали суд в необхідності утримання одеського мера під вартою. Особливо ще й тоді, коли за нього поручився такий поважний народний депутат від президентського блоку як Дмитро Голубов.

Загалом, закон визначає що, поручителем може бути особа, яка заслуговує на особливу довіру. Ну, давайте згадаємо, хто такий Дмитро Голубов в такому разі.



Свого часу він заснував "Інтернет-партію України" і влаштовував скандальні костюмовані вистави, щоб хоч якось запам’ятатися виборцям. А в середині 2000 років підозрювався в гучних кіберзлочинах правоохоронцями Великобританії та США. Так, за даними ФБР, Голубов був причетний до створення хакерської мережі, яка через махінації з кредитними картками примудрилася вкрасти з рахунків за кордоном понад 11 мільйонів доларів. Зрештою, Голубова затримали в 2005 році в його одеській квартирі. Півроку він пробув у СІЗО, поки суд не погодився відпустити його на поруки двох народних депутатів регіоналів.

При чому, відпустив його на поруки той самий Солом’янський суд Києва, який днями так само випустив Труханова. А одним з поручителів за Голубова був регіонал Володимир Макеєнко, на якого сьогодні записаний пропорошенківський телеканал "Прямий". Хтось може сказати: який тісний світ, все так переплетено.

Насправді, так і є. Коли старі корупціонери стають новими обличчями, коли ті, хто при владі сьогодні, не саджають тих, хто був при владі вчора, щоб самих не посадили завтра, коли одні корупціонери поручаються в судах за інших. Тоді особиста порука стає круговою.

І попри всі гучні затримання НАБУ, Адміністрація президента, яка в ручному режимі рулить судами дає чіткий сигнал корупціонерам всіх рівнів: своїх не кинемо! Що нам в котрий раз наочно продемонстрували на прикладі Труханова. І думаю, продемонструють ще не раз.

Автор: Дмитрий Гнап

По материалам: 24tv.ua
Добавлено: 20-02-2018, 08:15
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх