Дело Шеремета: международные эксперты назвали заказчика убийства журналиста

Такого не ожидал никто.

У Центрі дослідження корупції й організованої злочинності вважають, що до вбивства журналіста Павла Шеремета причетна українська влада.

Про це заявив співзасновник OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) Дрю Салліван в інтерв’ю "Українській правді".

За його словами, і вбивство Георгія Гонгадзе у 2000 році, і вбивство Павла Шеремета у 2016 році, "були, найімовірніше, політичними"."Такі вбивства найскладніше розкрити. Думаю, плівки Мельниченка свідчать про те, що він знав про вбивство Гонгадзе", – сказав Салліван.

"Що стосується Порошенка – ми не знаємо, вбивство Шеремета замовив він чи хтось з його адміністрації, але думаємо, що до цього причетна українська влада", – заявив він.

Салліван пояснив свої міркування: "Влада свідомо не докопується до правди, не публікує інформацію, яку мала б зробити публічною".

"Ми досі не почули відповіді, чи Ігор (Устименко, помічений на відео з камер спостереження в ніч перед убивством Шеремета – ред.) працює в СБУ, чи вже звільнений – і чому, чим саме він займався в органах тощо", – сказав він.

Співзасновник OCCRP зазначив: "У багатьох випадках вбивства журналістів відбуваються, щоб створити відчуття невпевненості. Особливо на території, яка перебуває в стані війни. Мета – підвищити підтримку чинної влади в часи нестабільності".

"Звичайно, українська влада із задоволенням сказала б, що це Росія. І така вірогідність є. Але докази свідчать радше про те, що це зробили всередині країни", – заявив Салліван."Журналісти часто – просто пішаки у складній грі. Великий відсоток із них було вбито не за їхнє конкретне розслідування, а просто щоб вони відіграли певну роль", – додав він.

Салліван також зазначив, що є загальносвітова проблема: "90% розслідувань вбивств журналістів – не закриті".

Він порадив журналістам продовжувати розслідувати самостійно. "Деколи це займає 10 років. І це нормально", – зазначив представник Центру дослідження корупції й організованої злочинності .

"Якби влада почувалася в безпеці, вона не атакувала б медіа і давала б можливість їм розповідати їхні історії. Але дії влади демонструють, що їхні помисли – нечисті" – заявив Салліван.


Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) – некомерційний проект, що об'єднує низку регіональних центрів розслідувальної журналістики від Східної Європи до Центральної Азії.

За два роки розслідування вбивства Павла Шеремета слідство так і не здобуло доказів


Нагадаємо, раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що слідство показало, до чого прийшли за 2 роки розслідування вбивства Павла Шеремета.

По материалам: Znay.ua
Добавлено: 18-04-2018, 09:39
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх