Порошенко объяснил, почему отозвал законопроект о гражданстве

Раздел о коллаборантах будет изъят из новой редакции проекта закона о гражданстве.

Порошенко пообіцяв подати в Раду законопроект про відповідальність за колабораціонізм

Президент України Петро Порошенко відкликав з парламенту проект закону про громадянство, щоб внести в нього правки, спрямовані на захист прав українських громадян на окупованій території, повідомляє прес-служба глави держави.

"У цьому проекті були норми, які, з одного боку, захищають... кримських татар і українців, які опинилися на окупованій території і були змушені під тиском прийняти російське громадянство... Але є окрема невелика частина громадян, які добровільно стали колаборантами - пішли працювати в поліцію, ФСБ, незаконні органи влади", - заявив президент в ході зустрічі народним депутатом, головою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим та заступником голови Меджлісу Ільмі Умеровим в п'ятницю, 18 травня.

Він пообіцяв вилучити з проекту закону про громадянство розділ про відповідальність за співробітництво з окупантами і розробити окремий законопроект, присвячений цій проблемі.

"Законом про колаборантів ми врегулюємо питання по цій, нехай і невеликий, категорії громадян. Але вони повинні отримати абсолютну справедливу реакцію українського законодавства, українського закону і держави", - підкреслив Порошенко.

Голова Меджлісу подякував президенту за вилучення з проекту закону про громадянство норм, які стосуються окупованих територій.

"Наша мета дуже чітка і ясна, і всі мають право про це знати - ті, хто порушив закони України і пішов на співпрацю з окупантами, і він є фактором нехтування правами і свободами громадян України, ці люди будуть покарані. А всі інші, які зберігають гідність і зберігають вірність Україні, - ми всі разом житимемо в нашому Криму", - заявив Чубаров, запевнивши, що переважна більшість громадян України в окупованому Криму очікують відновлення українського суверенітету над півостровом.


Нагадаємо, 19 квітня 2018 року президент України вніс у парламент проект закону (№82097) про внесення змін до закону України про громадянство. Серед іншого він передбачає, що набуття громадянства РФ в результаті здійснення протиправних і несумлінних дій на тимчасово окупованих територіях адміністрацією РФ і підконтрольними Росії самопроголошеними органами не вважається добровільним набуттям іноземного громадянства, а тому не є підставою для втрати українського.

Згідно з проектом закону підставою для втрати громадянства України буде реалізація виборчого чи іншого права, яке надає іноземне громадянство, або виконання зобов'язання, які покладає іноземне громадянство, що може підтверджуватися даними публічних реєстрів державних органів, органів місцевого самоврядування іноземних держав, інформацією на офіційних веб-сайтах та в офіційних виданнях.

Менш ніж через місяць після реєстрації – 16 травня – президентський законопроект було відкликано з Верховної Ради.

По материалам: ZN,UA
Добавлено: 21-05-2018, 14:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх