Широковская ОТГ рассказала, как станет самой современной и комфортной

Широківська об’єднана територіальна громада – одна з найбільш успішних та процвітаючих ОТГ Запорізької області.

Створена вона була 2,5 роки тому. У жовтні 2016-го 6 сільських рад Запорізького району прийняли рішення про добровільне об’єднання. Зараз ОТГ – це 28 населених пунктів та 12,5 тисяч людей.

За цей час громада досягла чималих успіхів у всіх сферах життя. Про найбільш визначні події та зміни голова Широківської сільської ОТГ Денис Коротенко розповів журналістам під час прес-туру, організованого Асоціацією міст України.

КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги «Сімейний лікар»

Надання якісних медичних послуг – це одне з головних завдань, які стояли перед місцевою владою після об’єднання. В громаді працює некомерційне підприємство «ЦПМСД «Сімейний лікар». Йому підпорядковані 5 амбулаторій загальної практико-сімейної медицини, 2 фельдшерсько-акушерські та 2 фельдшерських пункти. Підприємство обслуговує не тільки мешканців громади, а й жителів Запоріжжя. У центрі працюють сімейні лікарі, лікарі-терапевти та лікарі-педіатри.

Для пацієнтів тут створені максимально комфортні умови: у приміщенні зроблений ремонт, кабінети лікарів оснащені усім необхідним, працює сучасна лабораторія.

Перша комунальна аптечна мережа, створена ОТГ

Одразу після створення Широківської громади постало питання подальшого розвитку. Необхідно було вирішити найбільш пріоритетні напрямки. Адже проблем у селах та селищах вистачало…

Щоб максимально об’єктивно підійти до створення Стратегії розвитку ОТГ, місцева влада провела серію зустрічей з жителями населених пунктів. Людей просили виділити найбільш проблемні питання у соціальній, освітній, медичній та інших сферах життя. І перше, на чому наголошували чи не всі учасники, – відсутніть у громаді аптечних пунктів. За ліками люди постійно їздили в обласний центр. Крім того, що це незручно, це ще й надто затратно.

«Ми почали спілкуватись з різними аптечними мережами, проводили переговори щодо відкриття у громаді пунктів реалізації. Але всі приватні підприємці – відмовились… Казали, що їм це не вигідно», - розповів Денис Коротенко.

Тому одного дня було вирішено створити мережу аптек при комунальному ЦПМСД. Громада самостійно оформила всі документи, отримала ліцензію на продаж ліків, відшукала апаратуру, меблі, знайшла фахівців. І перший такий аптечний пункт з’явився у селі Володимирське у жовтні 2018-го. Це важливий соціальний проект, адже жителі з того часу забезпечені навіть препаратами, які входять до урядової програми «Доступні ліки».

Вже у листопаді 2018 року відкрилася філія аптеки у Лукашевому при місцевій амбулаторії, а в грудні 2018 року – у Відрадному, також при амбулаторії. У найближчих планах розвитку аптечної мережі – відкриття пунктів продажу ліків при амбулаторіях сіл Широке та Петропіль.

Освіта та оздоровлення – одночасно!

В Широківській ОТГ існує єдиний опорний заклад загальної середньої освіти. Школа знаходиться у Петрополі. Тут здобувають освіту  більше сотні учнів. Місцеві шуткують: школа на колесах. Бо сюди щоранку шкільний автобус привозить учнів з різних населених пунктів громади.

Лариса Соткова, директор Петропільського опорного закладу загальної середньої освіти:

«У нас навіть є хлопчик – він у своєму селі єдиний, хто навчається в нашій школі. І так, ми щоранку забираємо його з села, а потім відвозимо назад. 13 кілометрів щодня».

Голова ОТГ Денис Коротенко зазначив: одним з перших рішень, яке прийняли після утворення громади,  було безкоштовне харчування у школах та дитсадочках. Звичайно, грошей на це з бюджету йде чимало, але воно того варте, впевнені представники місцевої влади.

І на цьому турбота про дітей не завершується. У 2019 році в Петропільському опорному закладі загальної середньої освіти запрацювала нова соляна кімната. Її відвідують діти різного віку, адже дихання сіллю – це (гарна) профілактика багатьох захворювань.

У кімнаті встановлено музичний центр з ліцензованою терапевтичною музикою. Школярі невеликими групами приходять сюди під час уроків і, навчаючись, дихають цілющою сіллю.


Ще одним досягненням Петропільської опорної школи стала повна реконструкція системи опалення. Біля школи збудували нову котельню. І вона дозволила зменшити витрати на енергоносії у 2,5 рази.

Спорт та дозвілля

Ні для кого не секрет, що останні роки молодь активно покидає рідні села… Виїжджають у міста у пошуках кращої долі. Тому у Широківській громаді зараз багато уваги приділяється розвитку сфери дозвілля та спорту. Аби молодь могла знайти себе в улюбленій справі.

Наприклад, півроку тому в ОТГ з’явилося перше  поле для міні-футболу зі штучним покриттям. Спортивний майданчик побудували в рамках реалізації державної бюджетної програми на умовах співфінансування: половину коштів було виділено з держбюджету; 300 тисяч гривень надала Запорізька облрада, 750 тисяч гривень – Федерація футболу України та 450 тисяч гривень – Широківська громада.

Майданчик створили, щоб у громаді був осередок спорту, місце для проведення змагань і турнірів. Крім того, такі футбольні поля громада планує збудувати при кожній школі. І проекти (технічна документація) на них вже розроблені.

Але розвиток спорту – то лише половина великої програми. У громаді вже кілька років працює молодіжний хаб «Space» при центрі дозвілля у Широкому. Він був створений за підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ. Громада отримала 300 тисяч гривень, які пішли на оснащення хабу: придбали ноутбук, проектор, звукову апаратуру та меблі. А от ремонт приміщення був проведений вже коштом самої ОТГ.


Простір вже став осередком культурного життя жителів села. В його стінах проводяться тренінги, семінари, майстер-класи, концерти, культурні та освітні заходи за участю мешканців усієї Широківської громади.

Міжнародні партнерства

В ОТГ існує КУ «Агенція розвитку Широківської громади». І налагодження міжнародних партнерств – це один з провідних напрямів її діяльності. Громада співпрацює з кількома країнами: Польщею, Німеччиною, Канадою. Реалізує кілька проектів разом з донорськими організаціями, серед яких Агентство США з міжнародного розвитку USAІD.

«Ми розуміємо важливість зарубіжного досвіду для розвитку економічного потенціалу громади і прагнемо впроваджувати інноваційні управлінські підходи та дієві реформи, щоб з кожним роком Широківська ОТГ була спроможнішою, сучаснішою та комфортнішою для життя. Для цього ми вивчаємо успішні практики інших країн Європи й адаптуємо їх до української ситуації», - Денис Коротенко.

Добавлено: 22-04-2019, 13:34
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх