Тенденція до поєднання форматів навчання у школі збережеться, - освітяни

У Запоріжжі учасники освітнього процесу переконані: тенденція до поєднання дистанційного та очного навчання у школах буде зберігаться.

Про це йшла мова під час пресконференції «Шкільне навчання дітей в умовах пандемії: запобіжні заходи, обмеження, прогнози», яку проводила Агенція регіональних ініціатив.

Як повідомляв “Паноптикон”, рішенням Запорізької міської ради шкільним закладам було надано право самостійно вирішувати та визначати формат навчання в залежності від кількості захворювань серед учасників освітнього процесу, технічних можливостей шкіл та запиту батьків школярів.

Директор Запорізького академічного ліцею № 23 Володимир Майоров розповів, що в ліцеї до визначення формату навчання підійшли заздалегідь: батькам було запропоновано заповнити спеціальні google-форми, які визначили, що майже 80% віддають перевагу дистанційній формі навчання, 19% - хочуть, аби їх діти навчалися очно, а 1% - прагне спробувати формат «сімейного навчання». Аналогічні опитування через google-форми, соціальні мережі, групи у месенджерах проводились і в інших навчальних закладах.

На сьогодні в ліцеї № 23 впроваджена модель, яка дозволяє частині класів застосовувати виключно дистанційне навчання, а іншій частині класів працювати в змішаному форматі. Навіть змішаний формат може бути як класичним (тобто учні частину тижня навчаються дома, а частину у школі) так і змішано-дистанційним (коли відбувається розподіл на групи очно-дистанційного навчання учнів серед класу). “Модель добре працює, але і її можна вдосконалити за рахунок додаткових технічних засобів на кшталт працюючих у режимі онлайн камер та моніторів, які дозволять вчителю одночасно працювати як з учнями в класі, так і з учнями, які знаходяться вдома”, - вважає Майоров.

На думку заступниці директора  Запорізької гімназії № 31 Оксани Колеснік, платформа Zoom дуже добре відповідає формату навчання саме іноземним мовам: є розподіл на групи та можливість працювати окремо, в парах та сесійному залі, демонструвати ролики, фільми, слайди та інше. За словами Колеснік, гімназія перейшла на онлайн формат раніше за початок карантину, тому що це дуже зручний та ефективний інструмент навчання.

Психологиня Любов Кременецька підкреслила важливість саме очного навчання для соціалізації дітей шкільного віку. Попри знаходження Запоріжжя у червоній зоні випадки захворювання серед дітей 1-4 класів дуже поодинокі.

Якщо розглядати дистанційний формат навчання, то виникають певні складнощі серед учасників процесу: діти повинні працювати самостійно та навчитися розподіляти свій час, батьки повинні контролювати як знаходження дитини на учбових платформах так і лімітувати проведений перед комп’ютером час, вчитель має опанувати багато нових форм навчання та освітніх платформ та паралельно заповнити купу онлайн і паперової документації, зазначили учасники спілкування.

Фахівці передбачають, що в наступні роки тенденція до поєднання та комбінування форматів навчання збережеться. Діджиталізація дозволила при значній економії часу учасників освітнього процесу опановувати більший об’єм інформації та досягати більших результатів. Освітяни переконані, що, тим не менш, коронавірус став значним поштовхом для всієї системи освіти, щоб перейти на новий рівень функціонування та опанувати нові методи та моделі освітнього процесу.
Добавлено: 14-12-2020, 21:41
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх