Що означають зізнання колишнього німецького чиновника щодо Кремля

Експерти вважають, що Герхард Шредер намагається перестрахуватися, заявляючи про незаконність дій РФ

Близький до Кремля екс-канцлер Німеччини Герхард Шредер, який зараз займає пост голови ради директорів "НК "Роснефть" і голови ради директорів компанії Nord Stream-2, яка належить "Газпрому", в інтерв'ю німецькому тижневику Der Spiegel визнав, що ряд дій російського керівництва (включаючи анексію Криму) порушують міжнародні правові норми.

Правда уточнив, що не знає, чи несе Володимир Путін відповідальність за все, що пов'язують з Росією.

А ще заявив, що не вважає санкції правильної реакцією на порушення міжнародного права. І зазначив, що "жоден президент Росії вже не поверне Крим".

"Коментарі" разом з експертами розбиралися, про що говорять одкровення Шредера.

Значення заяв по Криму

Політолог Кирило Сазонов вважає, що критичні заяви Шредера по Криму — показові. "Лояльність цього впливового німецького політика Кремль оплачував досить щедро, давши йому крісло в керівництві "Газпрому". Зрозуміло, що від прямих звинувачень на адресу Путіна Шредер утримується. Проте, окупацію Криму оцінює критично. Все це відбувається на тлі перемоги Джозефа Байдена в США та обрання замість Меркель нового глави ХДС в Німеччині", — звертає увагу політолог.

На думку Кирила Сазонова, такі заяву Шредера можуть говорити про те, що його положення в РФ вже не таке міцне. І він замислюється про повернення до Німеччини. "Саме час подумати над очищенням репутації, — пояснює політолог. — Зв'язки з РФ і Кремлем можуть ставати все більш токсичними, що змушує всіх "європейських друзів Путіна" дистанціюватися від російського президента".

Дивні заяви Шредера

У німецькому політикумі немає особливих ілюзій на рахунок того, що Герхард Шредер — це дуже яскравий приклад Russlandsversteher, іншими словами симпатика путінської Росії.

У цьому впевнений експерт-міжнародник, кандидат політичних наук Олександр Мішин. "Шредер довгий час залишався несприйнятливий до факту російської агресії проти України, незважаючи на офіційне засудження з боку ФРН незаконної окупації Криму. Його позиція не є дивною. Колишній німецький канцлер дуже залежив від фінансового підживлення РФ. Будучи гарантом тісної взаємодії Німеччини та Росії, він очолює комітет акціонерів консорціуму "Північний потік-2". Шредеру не подобається санкції проти даного проекту. Адже він виступає його лобістом, і вже не одноразово кидав фрази, котрі закликають не заривати 10 млрд. доларів інвестицій в пісок. Хоча прекрасно розуміє, яке походження зазначених коштів", — зазначає експерт.

Він підкреслює, що критика Шредера за його діяльність в інтересах "Газпрому" з різних сторін, що звучала раніше, посилилася після отруєння лідера російської опозиції Олексія Навального. "До екс-канцлера навіть приклеївся ярлик захисника путінських вбивць.

Він парирує дані звинувачення відсилання до свого статусу приватної особи, як би вже не прив'язаної до політики, — говорить експерт. — Але зараз Шредера посадили на розтяжку".

Так, нещодавно Європейський суд з прав людини визнав прийнятною скаргу України на порушення прав людини в окупованому Криму. Іншими словами — прийняв перше дуже значуще рішення у справі "Україна проти Росії". Все йде до правового визнання незаконності російської анексії півострова, підкреслює Олександр Мішин. "Ось Шредер вже і визнає факти порушення РФ норм міжнародного права, — пояснює експерт.

— Водночас, німецьке керівництво зайняло однозначну позицію в справі Навального, підтримує демократизацію Росії та відмову від переслідувань опозиції.

Щоб вирулити тут, Шредер висуває вже не нову думку, що в незалежності від політичного забарвлення хто б не був президентом Росії — він не поверне Крим. Чути такі слова з вуст політичного мастодонта, чия країна в ХХ столітті пережила серію радикальних територіальних трансформацій, і понесла тяжкий тягар розплати за злочини міжнародної агресії, як мінімум дуже дивно".

Нагадаємо, німецьке Федеральне відомство по судноплавству і гідрографії (BSH) видало дозвіл на будівництво трубопроводу "Північний потік-2" в водах ФРН до кінця травня.

Тобто, Німеччина продовжує робити максимум для того, щоб СП-2 відбувся.

"Коментарі" разом з експертами розбиралися, які шанси на те, що "Північний потік-2" добудують в нинішньому році і чи можна ще зупинити будівництво.

За матеріалами:  Comments.ua
Добавлено: 19-01-2021, 08:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх