Кравчук: Передача полонених Медведчуку призупинена. Літак не вилетів (ВІДЕО)

Голова української делегації у тристоронній контактній групі, експрезидент України Леонід Кравчук вважає, що нардеп Віктор Медведчук займався питанням повернення українських громадян тільки заради особистого піару.

Кравчук: Я не знаю, може, окрім Української держави, є ще якась маленька держава Медведчука

Процес передання полонених українців народному депутату й голові фракції "Опозиційна платформа – За життя" Вікторові Медведчуку вже зупинено, заявив голова української делегації у тристоронній контактній групі (ТКГ) Леонід Кравчук. Про це він сказав в ефірі програми "Дійові особи" на "5 каналі".

За його словами, літак, який мав привезти українських громадян, не вилетів, і не через брак палива чи технічні проблеми.

"Виникає просте запитання: хто летить у літаку? Ці люди мають паспорти? Вони внесені до відповідного реєстру? Це ж не просто подорож на конях – це дуже далека, причому міждержавна дорога. Спочатку вони летять із Донецька до Ростова-на Дону, потім – із Ростова-на-Дону до Мінська, а потім – із Мінська в Україну. Це вже нездійсненне питання. Літак цього зробити не може", – сказав він

Кравчук підкреслив, що питання повернення громадян – справа державного масштабу.


"Я не знаю, може, окрім Української держави, є ще якась маленька держава Медведчука. Не може приватна особа займатися питаннями такого масштабу без держави, а якщо вона береться за це або це підтримується Росією, то це означає тільки одне: зробити навколо конкретної людини піар для того, щоб підняти її авторитет", – пояснив він.

20 січня українська омбудсменка Людмила Денісова повідомила, що бойовики передадуть "через посередника" дев'ятьох незаконно утримуваних осіб. Представники бойовиків назвали посередником у переданні Медведчука.

У МЗС України наголосили, що цей крок "є ударом по нормандському формату і тристоронній контактній групі" та порушує усталені механізми розв'язання таких гуманітарних питань. Українська делегація у тристоронній контактній групі заявила, що Російська Федерація і Медведчук намагаються використати полонених у своїх політичних інтересах.

Сьогодні стало відомо, що один з імовірних маршрутів передання полонених – через Ростов-на-Дону і Мінськ, звідки їх має забрати Медведчук. Денісова зазначила, що інформація про передання полонених і їхню кількість "постійно змінюється".

Останній обмін утримуваними особами відбувся 16 квітня 2020 року. Бойовики звільнили 20 осіб, українська влада передала їм 14. У грудні представник Донецької області в українській делегації у ТКГ, журналіст Сергій Гармаш розповідав, що окупанти блокують обмін.

За даними Денісової, бойовики на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей і далі незаконно утримують 251 українця.

За матеріалами: Гордон

Добавлено: 22-01-2021, 09:29
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх