Запаси вугілля на українських ТЕС досягли рекордного мінімуму

Гарантій енергетичної безпеки немає. Запаси вугілля на складах українських ТЕС становлять 455 тис. тонн

Українські запаси вугілля на складах теплових електростанцій досягли історичного мінімуму - 455 тис. тонн. Тож ці запаси не можуть гарантувати енергетичну безпеку країни. Про це заявив головний диспетчер НЕК "Укренерго" Віталій Зайченко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"На жаль, склади вугільних електростанцій спрацьовано до рівня, який, напевно, є найнижчим за весь період незалежності України. Станом на 25 січня на складах ТЕС перебуває 455 тис. тонн вугілля, з них антрацитової групи 163 тис. тонн і газової групи 291 тис. тонн. Хочу звернути увагу, що половина цього вугілля зосереджена на двох станціях: 116 тис. тонн антрациту на Луганській ТЕС і 105 тис. тонн на Слов'янській ТЕС, яка, як ви знаєте, не працює. Залишилося на всіх інших станціях 220 тис. тонн, яких абсолютно недостатньо для гарантування енергетичної безпеки країни", - сказав Віталій Зайченко.

Нині активні запаси вугілля нижчі від гарантованих на 522 тис. тонн. Зайченко наголосив, що українську енергосистему вдалося збалансувати минулого морозного тижня завдяки нарощуванню імпорту електроенергії з Білорусі. 

Гендиректор АТ "ДТЕК Дніпроенерго" Сергій Дегтяренко зазначив, що основною причиною виникнення дефіциту вугілля на складах ТЕС є різке збільшення частки теплової генерації у зміненому прогнозному енергобалансі починаючи з грудня 2020 року. 

"Прогнозний енергобаланс кілька разів змінювався у 2020 році. Загалом він ішов у бік зниження вироблення ТЕС, тоді як за грудень відбулося різке зростання вгору, після того як 18 листопада енергобаланс переглянули. Зрозуміло, що різко змінити видобуток вугілля швидко нереально і неможливо", - сказав Сергій Дегтяренко.

В період з 18 до 24 січня білоруський імпорт збільшився з 6,3 до 9,4 млн кВт-год на добу. Зайченко стверджує, що збалансувати енергосистему без достатнього постачання вугілля можна буде у разі переходу на спалювання природного газу або шляхом від'єднання споживачів. 

Нагадаємо, 18 січня для покриття дефіциту вироблення електроенергії в морозні дні були додатково ввімкнено шість блоків на трьох ТЕС загальною потужністю 1200 МВт.

За матерыалами: 112.ua
Добавлено: 26-01-2021, 12:03
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх