Історія одного дня в Дніпрі

106 років тому в Дніпрі, тоді ще Катеринославі, відбулася подія, яке розбурхало все місто: перший візит імператора Миколи II до Катеринослава

31 січня 1915 року в Катеринослав приїхав імператор Микола II. Його візит був коротким, всього один день. Але, навіть цього часу вистачило, щоб наробити шуму серед городян. Щоб побачити своїми очима царя, вулиці заполонили місцеві жителі.



Перший візит імператора Миколи II в Катеринослав: історія одного дня в Дніпрі, фото-1

«Рівно о 9 ранку тихо підійшов до Царського намету Царський поїзд. Голови всіх оголилися. Його Імператорська Величність в похідній формі в шинелі солдатського сукна, в світло-сірої папасі здався у розкритих дверей вагона. Запанувала при зупинці поїзда тишу змінило гучне довго-неугавній «ура», - так описується цей момент в довіднику «Весь Катеринослав» за 1915 рік.

Під час візиту до Катеринослава царю презентували понад десятка короваїв, ікону святого Георгія Побідоносця, а також поповнили його скарбницю на понад 258 тисяч рублів.


Минуло 106 років, а від програми зустрічі Миколи II і нинішніх перших осіб країни майже нічого не змінилося. Наприклад, урочиста зустріч місцевою владою першої особи. Так було і з Миколою II. Відразу після його приїзду на вокзал Катеринослава близько години йому висловлювали повагу батьки міста і представники різних станів.


У довіднику «Весь Катеринослав» за 1915 рік вказано, що цар слідував за таким маршрутом: Вокзал - Преображенський собор - Потьомкінський палац (в ньому тоді розміщувався лазарет імені цесаревича Олексія) - Музей Поля - Госпіталь Червоного Хреста - Вокзал - Брянський завод (нині завод ім. Петровського).


Перший візит імператора Миколи II в Катеринослав: історія одного дня в Дніпрі, фото-4

Цікавий факт, що автори довідника не згадали про один казус з імператором в музеї. А полягав він у тому, що історик Дмитро Яворницький провів імператору 20-хвилинну екскурсію українською мовою. Відзначимо, що Микола II його не розумів, але навіть не подав на увазі і в книзі відгуків потім написав, що екскурсія йому сподобалася.


Перший візит імператора Миколи II в Катеринослав: історія одного дня в Дніпрі, фото-5

Ще один подарунок царю зробили катеринославські вчені з Гірського інституту Л.В. Писаржевського. Вони йому презентували баночку першого російського йоду. Також вчені розповіли, що навчилися його добувати з водоростей. Процес виробництва спростився і тепер він з легкістю замінить його німецький прототип.

Уже в госпіталі Червоного Хреста царя нагодували лікарняним обідом. За наявними відомостями істориків, до візиту до Катеринослава Микола II отримав ще один подарунок - наш земляк, депутат держдуми Михайло Родзянко, презентував йому тенісну ракетку.


Відзначимо, що Микола II вже в ті часи був блогером. Свої враження від поїздок він записував в щоденник, який був після опублікований. Ось які емоції викликав Катеринослав у імператора: «31-го січня.

Субота. Встав о 8 год., Проїхавши Синельниковому. Був невеликий мороз з туманом, кіт. пізніше розсіявся. О 9 год. приїхав до Катеринослава - в перший раз. На станції ген. Нікітін і начальство, а всередині військові і цивільні чини і депутації. Як і в інших містах було багато грошових пожертвувань на потреби війни. До собору їхав 5 верст широкими бульварами і уліцамі.Посетіл лазарет в дворянському будинку, колишньому палаці Потьомкіна, лазарет імені Олексія і місцевий історичний і природ. музей. Снідав з вищ. чинами.

"Поїзд підійшов до Брянського Олександрівському Південно-Російському заводу, кіт. Я оглянув не поспішаючи і з великою увагою; бачив дію доменних печей і виробництво рейок, сталевих листів, броні і дроту. Робочих 9500 чол. - все робиться з наших матеріалів і взагалі справляє прекрасне враження. у 5 1/2 поїхав через Катеринослав на Синельниковому на північ. Порядок в місті і на заводі був зразковий »

За матеріалами: 056.ua
Добавлено: 1-02-2021, 08:15
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх