Як записатися на вакцинацію від COVID-19 і коли зможуть щепитися люди з антитілами (ВІДЕО)

В інтерв'ю Віктор Ляшко розповів, що є вірогідність, що вакцинація від коронавірусу може розпочатися в Україні одночасно з двох етапів.

Є вірогідність, що вакцинація від коронавірусу може розпочатися в Україні одночасно з двох етапів.

Світ уже почав масово вакцинуватися від коронавірусу, деякі країни чекають на другий препарат від COVID-19. Україна ж досі не отримала жодного, але в очікуванні перших вакцин, які повинні певною мірою убезпечити людство від подальшого поширення інфекції.

ТСН.ua розпитав головного державного санітарного лікаря країни Віктора Ляшка про найактуальніші питання щодо старту й проведення вакцинації від коронавірусу в Україні.

- В Україні, за оптимістичним сценарієм, незабаром розпочнеться вакцинація від коронавірусу і для цього вже підготували список громадян, які можуть першочергово претендувати на щеплення. Розкажіть, як складали цей список, за яким критерієм?

- Є дорожня карта з імунопрофілактики, яка передбачає п'ять етапів і в кожному з етапів визначені групи ризику, які насамперед потребуватимуть охоплення щепленням. До першого етапу потрапили медичні працівники, оскільки захист медичних працівників – це пріоритет держави для того, щоб було кому рятувати життя українців, які не отримали доступ до вакцинації. І також для того, щоб рятувати життя громадян від  інших хвороб, які, на жаль, не пішли у відпустку. 

На другому етапі — це група ризику саме люди похилого віку. Оскільки, якщо ми сьогодні подивимось на кількість інфікованих і кількість летальних випадків внаслідок інфікування, то ми побачимо, що найбільший відсоток, який сягає майже 70%, це в групі людей, яким від 60 років. І, в першу чергу, серед цієї групи ті, хто має хронічні хвороби, які впливають надалі на перебіг коронавірусу. Саме за таким етапом і будуть розпочинатися щеплення. Наприклад, приїхала перша вакцина, вона використовується для медичних працівників. Потім соціальні установи: як працівники, так і люди, які перебувають у цих соціальних установах. Соціальні установи — закритого типу, це будинки для літніх тощо. І, передусім, військовослужбовці, які захищають і боронять кордони нашої країни. Ми їх також захищаємо, оскільки це елемент національної безпеки. 

Після цього переходимо до другого етапу. Розглядається можливість одночасного початку саме двох етапів – і першого, і другого. Це коли ми отримаємо два продукти одночасно. Бо ми сьогодні маємо надію, що найближчим часом COVAX озвучить, чи увійшла Україна до першої хвилі отримання імунобіологічних препаратів для вакцинації населення. Йдеться про мРНК-вакцину Pfizer. Саме 29 січня відбувається засідання глобального правління COVAX і вони визначають, маючи розуміння кількості доз, пріоритетність країн, яким буде поставлено. 

- Сьогодні буде рішення?

- Сьогодні засідання, а коли буде оприлюднення рішення, будемо чекати. Ми на постійному зв'язку з нашим менеджером, який координує Україну. Тому, щойно буде рішення відоме, ми одразу про нього повідомимо. 

Паралельно з цим ми очікуємо напоставку вакцин, закуплених за кошти державного бюджету також. Тому, розуміючи об'єми цих вакцин, які прийдуть у рамках механізму COVAX і закуплених за кошти бюджету, ми можемо скоординувати трішки підходи до імунопрофілактики.

Відео Головний санлікар розповів про процес вакцинації від коронавірусу в Україні


Вакцинація від COVID-19 в Україні може початися одночасно з двох етапів. Зі слів головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, це залежить отримання державою препаратів. Ляшко розповів, що 29 січня COVAX буде ухвалювати рішення щодо виділення країнам  препарату для вакцинації, зокрема, і для України.

- Стосовно запису на вакцинацію. Як цей процес буде відбуватися: людям слід самостійно стежити за етапами чи телефонуватиме сімейний лікар, який повідомить всі деталі?

- 10.02 у нас уже буде повністю відтестовано у медичних інформаційних системах, які сьогодні стоять в лікарів, модуль імунопрофілактика. І паралельно з цим буде запущено сайт, назва там як COVID-19, який буде розповідати все про імунопрофілактику і дасть можливість записуватися на імунопрофілактику. Паралельно розробляється така ж комунікаційна кампанія, запуститься, і будемо говорити, що сьогодні вакцинується і записуються такі то групи ризику, де будуть чітко показувати, де, в якому місці,  можна зробити щеплення, хто буде проводити. 

Там буде три механізми, як це можна буде зробити: записатися, записатися до сімейного лікаря, отримати запрошення в телефонному режимі від Центру первинної медико-санітарної допомоги.

- Тобто, якщо немає сімейного лікаря, проблем із вакцинацією не буде?

- Не буде. Записуйтеся. Ми вас скоординуємо за місцем проживання до визначеного пункту щеплення.

Відео Віктор Ляшко детально пояснив, як українці будуть записуватися на вакцинацію від COVID-19


В Україні записатися на вакцинацію від коронавірусу можна буде трьома способами. За словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, йдеться про запис через сімейного лікаря, електронний запис, запрошення в телефонному режимі.

- Щодо умов зберігання вакцини. Ви сказали, що, ймовірно, Україна отримає Pfizer, та чи країна готова до зберігання і транспортування такої вакцини? І наскільки готові маленькі міста та села до зберігання менш вибагливих препаратів, наприклад, як закуплений Sinovac.

- У нас зараз розглядається два таких холодильних ланцюги. Це для вакцини -80°C, Pfizer. Для цього ми попросили проєкт SAFEMed, який нам допомагає. І ми контрактуємо приватну логістичну компанію, яка має на національному рівні можливості для транспортування і зберігання вакцини із -80°C. Далі там іде процес організаційний.

Оскільки -80°C потребує для довготривалого зберігання, коли вакцина доїжджає до регіону і до пункту щеплення, вона може зберігатися за температури +2°C - +8°C, а це звичайні умови зберігання імунобіологічних препаратів, які у нас використовуються до рутинних щеплень. Ця вакцина може зберігатися п'ять днів. Тому наш менеджерський процес налаштовується так, що ця вакцина -80°C приїжджає на національний склад, далі їде до області, в області вона зберігається на складах з температурою зберігання від +2°C до +8°C й її з обласного складу забирають мобільні бригади, які наперед знають, де будуть цього дня вакцинувати медичного працівника, як першу групу, і кількість медичних працівників, які погодилися провести щеплення. Бо вакцинація у нас є добровільна, не обов'язкова.

Тому попередні списки за кожною лікарнею у нас вже є. Але це були попередні списки, вони будуть уточнені та, з підписом і печаткою кожного головного лікаря, передані на мобільну бригаду. Тоді, коли мобільна бригада виїжджає в лікарню, вона бере із собою ту кількість доз, яку вона використає в цій лікарні, вакцинує, переїжджає в іншу лікарню. День закінчився — в неї не повинно бути на руках взагалі доз вакцини. Зранку забирають на складі, везуть і вакцинують. Ми з національного рівня координуємо. Використали? Ми вам привозимо нову партію, яку ви знову використовуєте за п'ять днів.

- Цей національний склад буде розташовуватися у Києві?

- У Київській області.

- У Борисполі?

- Побачимо. Вирішимо, то вам скажемо.

Відео Ляшко розповів про умови зберігання і транспортування вакцини від коронавірусу в Україні


Головний санлікар Віктор Ляшко запевнив, що Україна здатна забезпечити умови для зберігання вакцини, зокрема Pfizer. Для цього залучили приватну логістичну компанію, яка на національному рівні має можливості для перевезення і зберігання вакцин до -70 градусів.  

- У нас є інформація, що нібито деякі посадовці вже вакцинувалися і вакцинуються препаратом Pfizer, який завезли з Ізраїлю. Ціна до 4 тисяч доларів. І нібито, за нашою інформацією, до цього процесу може бути причетний профільний медичний комітет Верховної Ради. Як ви можете це прокоментувати? І наскільки ця інформація відповідає дійсності, на Вашу думку?

- Я так можу прокоментувати: офіційно жодна вакцина проти коронавірусної хвороби кордон України не перетинала. Інформація, яка з'явилася в ЗМІ, за дорученням прем’єр-міністра Дениса Шмигаля була перевірена нашою комісією з атестації закладів охорони здоров'я. За результатами цієї перевірки комісія не підтвердила таких фактів. Далі це вже питання правоохоронних органів. Тому що офіційно і навіть підпільно під час перевірки конкретного закладу охорони здоров'я наші експерти, які були в складі комісії, порушень не виявили.

- Вам не пропонували вакцинуватися? 

- До мене ніхто не звертався. Нічого не пропонували.

Відео Головний санітарний лікар прокоментував інформацію про можливу вакцинацію депутатів від COVID-19


Головний санітарний лікар Віктор Ляшко коментуючи інформацію про можливу вакцинацію депутатів від COVID, заявив, що офіційно жодна вакцина проти коронавірусу державний кордон не перетинала. Комісія з атестації закладів охорони здоров'я під час перевірки подібної інформації не  підтвердила таких фактів.

- Стосовно COVID-паспортів. Як він буде застосовуватися в Україні та якого він буде формату?

- Поки що ми діємо в межах виключно міжнародного законодавства. Є міжнародні медико-санітарні правила, є додаток номер шість до цих правил, який чітко прописує форму і вимоги до міжнародного свідоцтва про вакцинацію. І наразі жодних інших паспортів ми не збираємося впроваджувати. Ми просто нашу систему охорони здоров'я перелаштували так, що, за потреби, двома натисканнями на клавіатурі можна видати ту форму довідки людині, яка буде подорожувати й, імовірно, якась країна введе вимогу, що під час перетину кордону треба пред'явити міжнародне свідоцтво про вакцинацію. 

- Це буде безкоштовно?

- Так, це буде безкоштовно.

- А є імовірність, що, наприклад, така довідка може стати обов'язковою в Україні для відвідування установ?

- 100% можу сказати, що такого не буде, допоки є обмежений доступ до вакцин. І наразі ми чітко розуміємо підходи до запровадження або не запровадження якихось довідок. Ми говоримо, що ми повинні розділяти питання імунного паспорта і міжнародного свідоцтва про вакцинацію. Бо в нас уже велика кількість людей, які перехворіли і потрапили в статистику, є люди, які перехворіли, але їх система охорони здоров'я не побачила, бо не звернулися за медичною допомогою, перенесли легко, не звернулися за тестуванням. Такі люди є. І в них є імунітет, який утворився внаслідок хвороби. Тому впровадження довідок і паспортів може призвести до поділу людей. Зараз розглядаються різні питання, як на рівні ЄС, так і на рівні ВООЗ, і ми долучені до цих процесів, тому треба ухвалювати рішення виважено, які мають враховувати, як захист і вплив на епідемію, так і права людини зробити певні речі та вибір.

Відео Ляшко запевнив, що COVID-паспорт не буде обов'язковим в Україні, допоки доступ до вакцин обмежений

Віктор Ляшко розповів про запровадження міжнародного свідоцтва про вакцинацію і запевнив, що COVID-паспорт не буде обов'язковим в Україні, допоки доступ до вакцин обмежений.


- Раніше неодноразово говорили, що потрібно вакцинуватися тим, хто перехворів. Поясніть, навіщо це? І чи не загрожує це тим, що у разі повторного зараження, у людини може бути важчий перебіг хвороби?

- Вже сьогодні йдуть вакцинації у багатьох країнах світу. І чимало із них провакцинували майже третину. Наприклад, Ізраїль. Ми з Ізраїлем мали зустріч у понеділок і також їх запитували, чи вакцинують вони людей, які перехворіли, чи не вакцинують, чи є якісь побічні реакції або інші реакції. Вони вакцинують усіх — і тих, хто перехворів. Жодних додаткових обстежень не роблять. Всесвітня організація охорони здоров'я також рекомендує вакцинувати всіх без додаткових лабораторних обстежень на наявність антитіл, які свідчать про перенесену хворобу. Є тільки одна рекомендація: можна відтермінувати проведення щеплення на 3-6 місяців у разі, коли обмежений доступ до вакцин. Тобто є людина здорова, яка не хворіла, і є здорова, яка перехворіла. І якщо обирати, кому вколоти вакцину, то пріоритетною буде людина, яка не хворіла. Оскільки в тієї, яка перехворіла, є захист на 3-6 місяців. Через 3-6 місяців з'являється додатково імунобіологічний препарат, і якщо людина бажає (та, яка в першому етапі не провакцинувалася), може звернутися, її провакцинують.

Відео Головний санлікар розповів про вакцинацію людей, які перехворіли на COVID-19


Головний санлікар Віктор Ляшко заявив, що за рекомендацією ВООЗ вакцинуватися мають і ті, хто перехворіли на коронавірус. Але на першому етапі вакцинації в Україні пріоритет надаватимуть тим, хто ще не хворів.

- У нас же обмежений доступ?

- У всьому світі обмежений.

- Але деякі вже почали вакцинацію. Ви кажете, що вже третину провакцинували. 

- Ізраїль на 9 млн вже 3,5 провакцинували. Досвід того, як їм це вдалося, сподіваюся, і нам стане відомий пізніше. Зараз під час спілкування вони не діляться секретами.

- А колеги з інших країн?

- Зараз наші колеги діляться досвідом, як вони підходили до процесів організації вакцинації, вибору груп, запуску, навчання медичних працівників. Те, що ми враховуємо у своєму досвіді.

- Щодо імунітету. Як довго він буде триматися? І чи залежить це від того, якою саме вакциною зроблене щеплення?

 - Дивіться, поки що це новий продукт. По суті, проводили випробування клінічні на безпечність, ефективність, на тривалість. Вони, дослідження, тривають. Тому ми не можемо зараз чітко сказати. Але всі говорять, що не менш ніж 12 місяців.

Відео Ляшко заявив, що імунітет після вакцинації від коронавірусу буде зберігатися не менше 12 місяців 

За матеріалами: ТСН

Добавлено: 1-02-2021, 08:45
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх