Аспіранти ЗНУ на шляху до європейського освітньо-наукового простору

Навчальна дисципліна «Основи європейської проектної діяльності» – один із перших курсів, який опановують аспіранти-новачки у рамках освітньої складової підготовки докторів філософії. Цей курс дозволяє їм набути багато корисних навичок для майбутньої наукової діяльності, а також – створює умови, що сприяють народженню нових корисних ідей та їх практичному втіленню.

Навчання тривало впродовж трьох місяців. За допомогою професійних викладачів, докторів і кандидатів наук, доцентів Вікторії Меняйло, Олени Тупахіної, Володимира Сарабєєва майбутні доктори філософії дізнавалися, як шукати ідеї для своїх проектів; як правильно ідентифікувати проблеми; як грамотно формулювати цілі та завдання; яким чином визначати результати проекту та їх показники; як управляти проектами та попереджувати ризики. Дуже цікавим було те, що викладачі максимально використовували інтерактивний підхід і групові форми роботи. Молоді вчені «опинялися й на безлюдному острові», аби виявити лідера, і працювали в командах, спільно використовуючи інтерактивну дошку.

Серед тем, які аспіранти обрали для розробки й захистів своїх проєктів, були такі: «Ораторське мистецтво та культура спілкування», «Центр соціальної відповідальності», «Цифровізація в сучасній освіті: від створення медіаконтенту до онлайн-курсів», «Рідний край пізнавай – вперед вирушай» «Віртуальні окуляри для навчання», «Психологічна підтримка освітян», «Доступність освіти для людей з інвалідністю», «Від теорії до практики», «Лекційна аудиторія під відкритим небом», «Стоп коронавірус», «Ковід-19 стоп-фейк», «Екологічне місто: знаємо, вливаємо, зберігаємо», «Вуличне освітлення с. Василівське», «Підвісний монорельс» тощо.

До кожного проєкту здобувачі підготували яскраві презентації, з яких учасники заходу могли дізнатися багато цікавого. Викладачі й аспіранти ставили багато різних запитань розробникам проєктів, що спонукало їх до уточнення та розвитку своїх ідей.

Із відеозаписом захисту проектів можна ознайомитись тут.

Командна робота – це нелегко, але тепер молоді науковці ЗНУ вміють не лише презентувати свої проєкти в рамках курсу «Основи європейської проектної діяльності», але й можуть спробувати свої сили, взявши участь у грантових програмах і конкурсах проєктів всеукраїнського та міжнародного рівнів. Адже майбутні доктори філософії повинні якнайшвидше інтегруватися до європейського освітньо-наукового простору, тому мають демонструвати гарні результати, що є можливим завдяки якісному навчанню в аспірантурі Запорізького національного університету.

Добавлено: 2-02-2021, 20:43
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх