Про що говорили на форумі "КОРОНАВІРУС: Виклики та відповіді" (ВІДЕО)

Окремі політики та знаменитості можуть отримати щеплення одними з перших

Президент, прем'єр-міністр і міністр охорони здоров'я можуть зробити щеплення проти коронавірусу одними з перших. І таким чином потрапити до першої хвилі вакцинації, разом із медиками.

У МОЗ не виключають, що можуть унести зміни до Національного плану вакцинації і "пропустити" окремих політиків та знаменитостей поза чергою, щоб агітувати українців не боятися вакцинації. Про те, коли перша вакцина приїде до України і хто натепер у черзі – розповість Ганна Рибалка. 


Вакцинація в Україні: Зеленський і Степанов пояснили, чому вони отримають щеплення одними з першихКоли ж в Україні почнеться перша хвиля вакцинації проти коронавірусу? В Офісі президента говорять про кілька тижнів. А в Міністерстві охорони здоров'я кажуть уже про 15 лютого. Між дискусіями чиновники не забули й про себе. Президент, прем'єр та міністр охорони здоров'я можуть опинитися на лавах першопрохідців зі щеплення.

За даними соціологічної групи "Рейтинг", у листопаді 2020 безкоштовно готові були вакцинуватися лише 55% українців. А вже в січні ще менше – 43%.

Агітувати за щеплення проти COVID-19 на власному прикладі планує президент. Під час форуму "Коронавірус: виклики і відповіді" Володимир Зеленський заявив – готовий вколоти вакцину в прямому ефірі.

"Я готовий одразу, але кажуть, що все ж таки, я і сам так вважаю, що це не дуже правильно. Я б не брав би, чесно кажучи, цю першу вакцину. Але я точно буду вакцинуватися з нашими військовими. І батьки мої повинні це зробити. Але там трішечки пізніше. Коли буде в доступному форматі вакцина. Як кажуть – щоб ніхто нічого не подумав", – сказав Володимир Зеленський.

15 лютого в Україні можуть вколоти першу дозу американсько-німецької Pfizer-Biontech. Вона буде безкоштовною для 55-ти тисяч медиків. Кожен отримає необхідні дві дози. Але і президент, і прем'єр, і профільний міністр можуть щепитися в перших рядах.

"Президент як верховний головнокомандувач потрапить на вакцинацію в другому етапі. Етапи можуть розпочатися паралельно. В разі, коли приходить достатня кількість вакцин", – сказав головний санітарний лікар, заступник чільника МОЗ Віктор Ляшко.

Щоби політичні віпи вакцинувалися – можуть змінити Національний план вакцинації, припускає Степанов.

"За потреби ми внесемо відповідні зміни з такою певною кількістю людей, які можуть власним прикладом довести безпечність вакцини. Як результат, збільшиться кількість людей, які готові до безкоштовної вакцинації", – сказав Степанов.

Сполучені Штати пообіцяли допомогти Україні з транспортуванням та зберіганням вакцини. Окрім того, наприкінці лютого до нас мають надійти ще від двох до чотирьох мільйонів доз від іншого виробника – британської компанії AstraZeneca – також за механізмом COVAX.

"Мільйони доз вакцини надійдуть до України до літа. Європейський Союз – найбільший донор ініціативи COVAX. І ми цим пишаємося. І ще на додачу до COVAX я попросила інших членів ЄС пожертвувати частину їхніх вакцин Україні", – сказала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Анонсували в МОЗ щеплення проти COVID-19 і для мешканців окупованих територій. Вони зможуть вакцинуватися за попереднім записом через спеціальний портал у пунктах щеплення на підконтрольній Україні території. Але лише в третій хвилі. А це – не раніше квітня. 

Раніше повідомлялось, що Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з головою правління, головним виконавчим директором фармацевтичної корпорації Pfizer Альбертом Бурлою.

За матеріалами: 5.ua

Добавлено: 9-02-2021, 08:46
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх