Міжнародний суд ООН завершить розгляд справи щодо MH-17 не раніше 2023 року

Міжнародний суд ООН завершить розгляд справи про катастрофу лайнера рейсу MH-17 "Малазійських авіаліній" не раніше 2023 року. Суд поки не допустив російських експертів до уламків літака

Міжнародний суд ООН завершить розгляд справи про катастрофу лайнера рейсу MH-17 "Малазійських авіаліній" не раніше 2023 року.

Про це повідомив заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін в ефірі телеканалу" Україна 24 ", передає "Європейська правда".

"Що стосується слухань в Міжнародному суді ООН, ми спостерігаємо спроби РФ затягнути перехід Міжнародного суду ООН до розгляду питання по суті, посилаючись на обмеження Covid, складність формування своєї юридичної позиції. У той же час, станом на сьогодні ми маємо попередній календар всіх процедур в Міжнародному суді ООН, які повинні завершитися фінальним рішенням, щонайменше, до кінця 2023 року ", - сказав Єнін.

Він зазначив, що треба чітко розрізняти три окремих треки, в рамках яких відбувається розслідування цієї трагедії.

"Перший - це кримінально-правовий блок, це саме той суд Гааги, який зараз проводить слухання по прогресу додаткового розслідування і продовження яких відклали до квітня цього року. Другим напрямком, в рамках якого переслідується РФ, як держава, зокрема в рамках конвенції про боротьбі з фінансуванням тероризму, є український позов проти РФ до Міжнародного суду ООН. І третій напрямок - це колективна скарга Королівства Нідерланди і держави Україна проти Росії в ЄСПЛ ", - зазначив Єнін.

За словами заступника міністра, всі вони спрямовані на залучення до відповідальності Росії, її військово-політичного керівництва і конкретних виконавців цього злочину.


Як повідомлялося, слухання по суті у справі про збитий над Донбасом пасажирський літак "Малайзійських авіаліній" рейсу МН17 призначили на 7 червня 2021 року.

Крім того, суд вирішив, що експерти поки не будуть інспектувати реконструйовану модель літака. Рішення щодо цього можна буде ухвалити тільки після того, як їх допитають. Відтак інспекцію проведуть, якщо виявиться, що експерти мають різні думки щодо того, якою зброєю збили літак і звідки стріляли.

Що перевірятимуть далі

Прокуратура перевірить, чи має Рада безпеки Нідерландів фото, які раніше не показували стороні захисту підозрюваного росіянина Олега Пулатова.

Стосовно питання розпізнавання голосу, суд вирішив, що Пулатов до 22 лютого має отримати можливість ідентифікувати "перехоплені телефонні розмови", на яких він визнає себе. Записи можуть використати для розслідування інших перехоплених голосів.

Раніше судді відкинули запити щодо розслідування альтернативних сценаріїв катастрофи, заявивши, що Міжнародна слідча група вже зробила достатньо і що її висновки були включені в кримінальну справу досить детально

За матеріалами: 24 tv.ua
Добавлено: 9-02-2021, 13:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх