Меморандум щодо тарифів на опалення та гарячу воду: що він означає та що буде з "тепловими коефіцієнтами" (ВІДЕО)

Верховний Суд розглядає позов щодо визнання протиправними теплових коефіцієнтів 

Ціни на комірне не піднімуть, але націнки можуть повернутися. Кабінет Міністрів, "Нафтогаз",

Національна комісія з регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг і голови міст підписали меморандум про те, що ціни на тепло цього сезону не підвищуватимуть.

Тим часом Верховний Суд мав розглянути позов волинянки, яка просить визнати протиправним теплові коефіцієнти за газ. Від рішення суду може залежати, чи повернуть цю плату.

Рішення, від якого можуть залежати наші з вами ціни у платіжках за газ. Верховний Суд розглядає, чи правомірно один із облгазів вимагав від мешканки Волинської області сплатити нараховані теплові коефіцієнти.


Перша інстанція, тобто Луцький міськрайонний і апеляційний суди, стали на бік облгазу. Та жінка не єдина, хто позивався на свого постачальника через додаткову плату. Таких людей в Україні десятки, і більшість із них суди першої інстанції таки вигравали. Серед них і Єгор.

124 гривні – саме стільки Єгор сплатив температурного коефіцієнту в травні 2019-го. Побачивши нову, окрему графу у платіжці, подав на облгаз до суду. Мовляв, його дії незаконні, бо температурний коефіцієнт уже був включений у ціну за блакитне паливо.

"Якщо взяти, наприклад, лише моє невелике село у Броварському районі, Княжичі, в нас, я порахував, за рік ми переплачуємо Фірташу десь мільйон гривень. Це з одного маленького села", – розповідає мешканець Київщини Єгор Пасхалов.

Температурні коефіцієнти з'явилися у платіжках 2018-го. Облгази аргументували це тим, що взимку газ стискається і лічильник рахує з погрішністю. У відповідь українці почали скаржитися на постачальників до Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. У 2019-тому надійшло понад 19 тисяч скарг. І рішення щодо коефіцієнтів не забарилися.

"Національна комісія неодноразово виносила рішення щодо їх неправомірності, але ці всі рішення скасовувалися в судах", – пояснює членкиня НКРЕКП Ольга Бабій.

В облгазах натомість стверджували, що додаткова плата виправдана. Та з нового року суперечки мали б повністю зникнути.

"З 1 січня після встановлення нового тарифу на розподіл газу оператори ГРМ не мають права застосовувати ці коефіцієнти, тому що в цей тариф уже повністю включені всі витрати для транспортування газу", – каже Ольга Бабій.

Не мали б змінюватися і тарифи на теплопостачання і гарячу воду. Про це йдеться у меморандумі, який уряд підписав із головами міст.

"Зафіксувати ціну на газ по 6,99, щоб люди не отримали додаткові цифри в платіжках на тепло. Уряд взяв на себе зобов'язання про те, що компенсація різниці в тарифах не буде покладена на місцеві бюджети", – заявив міський голова Дніпра Борис Філатов.

Здавалося б, питання вартості тепла, гарячої води і температурних коефіцієнтів за газ уже повністю закриті, принаймні до кінця опалювального сезону. Однак додаткова плата за блакитне паливо і досі під питанням. Якщо Верховний Суд стане на бік облгазів, то це створить прецедент, і в майбутньому інші служителі Феміди орієнтуватимуться саме на нього. Тож температурний коефіцієнт може знову повернутися.

"Якщо Верховний Суд винесе рішення на користь облгазів, то облгази зможуть виставляти користувачам борги за попередні роки", – пояснює членкиня НКРЕКП Ольга Бабій.

З іншого боку, каже експертка, якщо Верховний Суд стане на сторону споживачів, то інші українці, які вже заплатили теплові коефіцієнти, зможуть повернути свої гроші й навіть у подвійному розмірі. Та рішення Великої палати поки що немає. Засідання перенесли. 

За матеріалами:  "5 канал"
Добавлено: 10-02-2021, 09:32
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх