Ціни на газ в Україні перерахували: скільки тепер заплатимо за січень

В Україні в лютому ухвалили рішення перерахувати тарифи на газ. Більшість сімей у підсумку замість більш ніж 9 грн за куб заплатять близько 6,9 грн. Як пояснили в профільній комісії, ціни "заднім числом" можна знижувати, але не можна підвищувати.

Наприклад, у Хмельницькому сім'я, яка користується послугами місцевого газзбуту, повинна була отримати платіжку за використані 500 кубометрів у 4,95 тис. грн (9,9 грн за куб), але за новими правилами заплатить за все 3,49 тис. грн (тариф знизили до 6,99 грн).

Варто зазначити, що Кабінет міністрів не став обмежувати ціни на газ заднім числом. Тоді в Міненерго пояснили, що юридично зробити це складно. Однак постачальники зважилися на такий крок за власним бажанням.

За новими правилами, які діють до кінця опалювального сезону, тариф не може перевищувати 6,99 грн, але може бути нижчим. Компанія Megawatt запропонувала ціну 6,88, "Агросинтез Трейдинг" – 6,88, Енергетичні ресурси України – 6,90.

У Нацкомісії з енергетики й комунальних послуг запевняють: ціну можна тільки знижувати. Мовляв, та цифра, яку оголосили 25-го числа минулого місяця, – максимум. Запропонувати вищу вартість не можна, інакше це порушить правила, і тоді регулятору доведеться втрутитися.

Експертка Тетяна Бойко вважає, що сам факт зниження ціни заднім числом – погана практика. По-перше, за словами експертки, це покаже, що правила можна порушувати, а по-друге – додасть аргументів популістам, які й раніше стверджували, що газ може бути дешевшим, але постачальники просто вирішили нажитися на українцях.

Як повідомляв OBOZREVATEL:
  • українці в січні отримали оновлені платіжки за комуналку: ціну на природний газ для населення було збільшено на 14%.
  • Країною прокотилася хвиля протестів проти підвищення тарифів.
Нова ціна на газ на 30% нижча, ніж чинні тарифи. Однак таке нововведення триватиме тільки до кінця опалювального сезону, далі ціни будуть ринковими.

За матеріалами: OBOZREVATEL.
Добавлено: 10-02-2021, 15:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх