Мілітаризація Криму йде повним ходом: подробиці (ФОТО+ВІДЕО)

У Криму кажуть, що готові захопити всю Україну - заступник голови Меджлісу

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов в ефірі програми Апостроф Live на Апостроф TV розповів, що зараз відбувається на окупованому півострові, як російські окупанти продовжують масштабне насичення Криму військовими та як відбувається тотальна мілітаризація в системі освіти Криму.

- Ви зараз знаходитеся У Сімферополі?

- Так, саме тут.

- Як ви себе там почуваєте, чи в безпеці? Чи не страшно вам, що російські окупанти прийдуть ще й по вас? Ми знаємо, що на півострові є гоніння кримських татар.

- Звичайно, є загрози з боку окупаційної влади. Звичайно, дуже пильно дивляться і слідкують за всіма активностями. Тут скрізь наглядачі, скажімо так.

Але що робити? Треба відстоювати справу, треба відстоювати власну свободу і права. Тому, незважаючи на певні почуття, треба все ж таки розповідати про те, що відбувається в Криму насправді.

- Розкажіть нам, що відбувається там? Наразі Україна і деякі світові експерти помітили, що на анексованому півострові збільшується озброєння. Там з’являються, зокрема, підводні човни. Чи відчувається це там, що ви бачите? Про що між собою говорять люди?

- Буду говорити не як експерт, а як пересічна людина. Я можу сказати, що, починаючи з 2014 року і по сьогоднішній день, якщо ви приїдете до Криму, ви на власні очі побачите таку мілітаризацію. Обов’язково раз на день ви почуєте, як пролітає вертоліт чи військовий літак. Кількість військових об’єктів, кількість військових баз – старих, відновлених українських чи нових – збільшилася.


Я проживаю в центрі Криму, можна сказати. Завжди, коли я пересуваюся дорогою, я можу побачити хоча б одну одиницю військової техніки. Дуже часто можна побачити цілу колонну. Просто в магазині, на вулиці багато людей у військовій формі. Тому можна говорити про те, що навіть неозброєним оком можна побачити, що кількість військових і російської військової техніки в Криму набагато збільшилася.

Кілька днів тому я їздив до Армянська на суд у справі Мустафи Джемілєва. Там одна з нових будівель – це будівля прикордонної служби ФСБ. Така ось пам’ятка міста.

- Ви говорите, що помічаєте людей у формі, іде мілітаризація півострова. Серед населення ця "патріотична мобілізація" проходить? Якщо так, то що людям говорять: готуємося відбивати атаку чи йдемо в наступ?

- Звичайно, дуже багато правозахисників фіксують, що відбувається тотальна мілітаризація освіти. І ми це бачимо на власні очі. Дітей змалечку, з дитячих садків привчають до військової форми. Для цього використовується в першу чергу 9 травня. Дуже багато якихось мілітаризованих постанов, конкурсів. Відновилися юнацькі парамілітарні організації, дитячі табори.

Ви знаєте, навіть відкривають у деяких школах спеціалізовані кадетські класи, де діти з ранку до вечора ходять у формі, стилізованій під військову. Це відбувається будь-де. Постійно проводяться навчання, залучається регулярно громадське населення. В принципі, це було і раніше. Це певним чином відбувалося і в Україні – такі пострадянські наслідки, коли цивільне населення долучали до військового запасу.

- Вони готуються до наступу чи до відбиття атаки – що говорять? Чи є загроза того, що Росія піде в наступ на вільну від анексії територію України через нестачу води?

- Ви знаєте, про це говорять. Може, неофіційно, але так кажуть люди. Я не думаю, що жителі Криму хотіли б розв’язувати якусь війну. Однак я не виключаю, що російські військові відпрацьовують плани наступу на південь України, на Херсонську область.

Думаю, вже відпрацьовані і розроблені певні військові операції. Якщо цього не зробили, то це зовсім не схоже на Російську Федерацію. Кажуть про різне. Є люди, є проросійські організації, які дійсно кажуть про те, що "ми покажемо", "якщо треба, ми всю Україну захопимо" тощо.

Звичайно, такі розмови, як у 2014 році, про те, що "треба захищатися від українських кровожерливих бандерівців-націоналістів", уже припинилися. Якось немає цього в інформаційному порядку денному. А от про те, що, "можливо, ми будемо захищати власні інтереси шляхом нападу", звичайно тут кажуть.


За матеріалами: Апостроф
Добавлено: 11-02-2021, 10:20
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх