Скандал між МОЗ і "Медзакупівлями": шокуючі подробиці (ВІДЕО)

Від початку року Міністерство охорони здоров'я (МОЗ) фактично цілодобово працювало над вирішенням серйозної проблеми, яка виникла внаслідок численних зривів закупівель, які допустило ДП "Медичні закупівлі України"

На сьогодні у нас є домовленості про 117 тис. Доз Pfizer за програмою COVAX, і 1,9 млн доз несертифікованої китайської Sinovac Biotech.

Українцям обіцяють почати вакцинацію вже з понеділка, 15 лютого, німецько-американської Pfizer, яку отримаємо за програмою COVAX. Робити щеплення будуть медиків, які працюють з хворими COVID. Однак цієї поставки вистачить, щоб вакцинувати трохи більше 58 тис осіб. Далі доля вакцинації українців залишається невизначеною. Крім бравурних заяв про постачання в Україну багатомільйонних доз вакцин, які до того ж сильно дисонують між собою, контракт підписаний тільки на закупівлю ще несертифікованої китайської Sinovac Biotech. Та й від нього ми можемо відмовитися, якщо ефективність вакцини не буде доведена.

Про це повідомила заступник міністра охорони здоров'я Світлана Шаталова під час брифінгу, передає Depo.ua.

"Сьогодні я можу нарешті сказати, що ми знайшли всі необхідні рішення – як компенсувати щонайменше головні напрямки по дефіциту лікарських засобів та медичних виробів, що утворилися внаслідок безвідповідальної роботи підприємства", – наголосила вона.

За словами Шаталової, у МОЗ вважають, що відповідальним за "колосальні втрати у майже мільярд гривень" є керівник ДП "Медичні закупівлі України" Арсен Жумаділов.

"Загалом МОЗ визнало роботу ДП "Медичні закупівлі України" у 2020 році неефективною", – уточнила заступник очільника МОЗ Максима Степанова.

Вона пояснила, що наприкінці 2020 року виявилося, що згадане підприємство зірвало закупівель на суму 949,7 млн грн із доведених до них 5 млрд 982 млн грн. При цьому із доведених 483 позицій – 108 було не закуплено та зірвано.

"Зазначена сума, як невиконана у межах бюджетного року повернулася до загального фонду державного бюджету", – уточнила Шаталова.

Також вона розповіла, що це за незакуплені 108 позицій: "Це – зібрана потреба з... 964 млн грн... на закупівлю вакцини проти COVID-19."

Що конкретно закидає МОЗ ДП "Медичні закупівлі України"

Шаталова зауважила, що найбільше у міністерстві занепокоєні тим, що "Медзакупівлями" не було виконано закупівлі за дуже важливими напрямками, де лікування хворим повинно бути безперервним:
  • дитяча онкологія;
  • доросла онкологія;
  • серцево-судинні захворювання.
Крім зазначених незакуплених позицій, за словами Шаталової, підприємство навіть не спромоглося вчасно здійснити фінансові операції:
  1. На 163,6 млн грн за напрямком антиретровірусна терапія, чим поставлена під загрозу безперервність лікування 117 тисяч пацієнтів із ВІЛ-інфекцією.
  2. 100,5 млн грн не оплачено за укладеними контрактами за напрямком серцево-судинних захворювань.
  3. Понад 60 млн грн за напрямком доросла онкологія.
  4. Неоплачені контракти за напрямками: дитяча онкологія, розсіяний склероз, ДЦП, ідіопатична сімейна дистонія.
  5. Зірвані закупівлі у сумі понад 1 млрд грн 48-ми ангіографічних рентгенівських систем, які повинні були бути встановлені в усіх областях України.
  6. Зірвані закупівлі 110 автомобілів екстреної швидкої медичної допомоги на суму 191 млн грн.
"Хочу ще раз підкреслити – МОЗ вдалося знайти необхідні рішення, як забезпечити українцяв необхідними ліками. Тому хвилюватися не потрібно", – сказала Шаталова.

Вона пояснила, що необхідні кошти буде залучено з рахунків міжнародних закупівельних організацій, які залишилися внаслідок економії за бюджетами попередніх років, зокрема, 2019 року.

"Наголошую, що МОЗ, усвідомлюючи, наскільки важливою є закупівля ліків, наскільки багато людей чекає на ці препарати, завжди максимально оперативно реагує і відповідає на всі листи ДП "Медичні закупівлі України". Крім того, ми ніколи не дозволяємо собі необгрунтованих звинувачень. Спираємося лише на факти і намагаємося вирішувати складні питання, які неодмінно виникають в недосконалій системі охорони здоров'я, конструктивно та у цивілізований спосіб. Без додаткових якихось маніпуляцій", – наголосила чиновниця.

Вона зазначила, що наприкінці минулого року та на початку поточного МОЗ стало "ціллю брудних інформаційних атак, брехні, перекручень, фальсифікацій та маніпуляцій".

"Крім того, ми маємо дійсно велику кількість журналістських запитів із проханням роз'яснити, що відбувається. Якщо пояснити з людської точки зору, ми, отримавши звіт від Держказначейства України на початку року, 4 січня, отримали шок. Після чого терміново розробили план заходів і на сьогодні, я впевнено можу сказати, маємо рішення і втілюємо ці рішення вже на практиці. Очевидно, що така, на нашу думку, службова недбалість цього закупівельного підприємства повинна призвести до серйозних висновків відповідних державних органів", – підсумувала Шаталова.

Що відомо про конфлікт між МОЗ й "Медзакупівлями"

5 січня Державне підприємство "Медичні закупівлі України" заявило про блокування його діяльності з боку Міністерства охорони здоров’я. Там зауважили, що від початку 2021 року ДП "Медичні закупівлі України" не має фінансування для здійснення своєї операційної діяльності, оскільки МОЗ нібито не затвердило Тимчасовий план використання бюджетних коштів на 2021 рік, що був заздалегідь надісланий у міністерство.

Згодом міністр охорони здоров'я Максим Степанов відреагував на заяви ДП "Медичні закупівлі України" про зупинку їхньої роботи з боку його відомства. Так, за словами міністра, МОЗ не може ставити під ризик забезпечення українців COVID-вакцинами, тому змінить компанію, яка виконуватиме технічну функцію щодо закупівлі вакцин.

Тоді ж у ДП "Медзакупівлі" відкинули обвинувачення від МОЗ в неефективності своєї роботи й натомість закинули міністерству про ймовірну брехню щодо термінів переговорів із провідними компаніями-виробниками вакцин проти коронавірусу.

15 січня глава МОЗ Максим Степанов заявив, що закупівлею вакцини від коронавірусу для України займатиметься британська компанія Crown Agents. Більше про цю організацію можна дізнатися за посиланням.

16 січня Кабінет міністрів визначив компанію Crown Agents Limited спеціалізованою організацією, яка буде проводити закупівлю вакцини від COVID-19 за кошти державного бюджету України і виділив їй майже 1,4 млрд грн.

Наприкінці січня стало відомо, що Фінансово-економічний департамент Міністерства охорони здоров’я склав дві скарги на главу "Медзакупівель" Арсена Жумаділова. Відомство просить притягнути його до відповідальності. Водночас, у "Медзакупівлях" заявили, що мотив таких дій МОЗ полягає у "створенні тиску на закупівельну агенцію та персонально на її генерального директора".

Нагадаємо, 10 лютого стало відомо, що НАБУ порушило справу проти глави МОЗ Степанова. Вона стосується, зокрема, закупівлі вакцин від коронавірусу.


За матеріалами: Depo.ua, ТСН
Добавлено: 11-02-2021, 15:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх