Вибух складу боєприпасів у Сватовому: з'явилися перші підозрювані (ФОТО+ВІДЕО)

Двом командирам бригад РСЗВ інкримінують недбале ставлення до служби, що стало причиною втрати військової техніки.




Двом військовослужбовцям Збройних сил України повідомили про підозру у справі про вибух на складі боєприпасів у Сватовому Луганської області 2015 року, повідомили в Державному бюро розслідувань і Офісі генпрокурора в четвер, 11 лютого.

Командири двох бригад реактивної артилерії стали першими підозрюваними в цьому кримінальному провадженні. Офіцерам інкримінують невжиття заходів зі збереженню ввіреного їм майна.

За даними слідства, підозрювані в 2015 році допустили розміщення техніки поблизу польового артилерійського складу боєприпасів із грубим порушенням встановлених у Збройних силах норм і правил. Боєприпаси, що здетонували під час пожежі на складі, знищили частину військової техніки бригад. Сума завданих державі збитків перевищила 18 млн гривень. Крім того, було зірвано заходи щодо забезпечення постійної бойової готовності підрозділів.

У ДБР вважають, що командири бригад «не забезпечили належного розміщення кожної одиниці військової техніки на нормативно-встановлених відстанях одна від одної і не провели передбачених інженерних робіт з облаштуванню капонірів, окопів для безпечного зберігання озброєння і захисту від ураження». Таким чином, техніку не було належним чином захищено, коли на складі спалахнула пожежа, і боєприпаси почали детонувати.


Причиною пожежі слідство вважає диверсію, особи диверсантів не встановлено.

Командирам бригад 8 і 10 лютого оголосили підозру за статтею про халатне ставлення до служби в умовах особливого періоду, що спричинило особливо тяжкі наслідки (ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу). Якщо провину підозрюваних доведуть у суді, їм загрожує від 5 до 7 років позбавлення волі.

Коло підозрюваних може розширитися, співробітники Головного слідчого управління ДБР встановлює особи всіх причетних до пожежі і втрати військової техніки, запевнили у відомстві.


29 жовтня 2015 року на військовому складі в Сватовому Луганської області спалахнула пожежа з подальшою детонацією і розльотом осколків боєприпасів. За даними Міністерства оборони України, на складі зберігалися 3 тисячі тонн боєприпасів. Пожежу вдалося загасити до вечора наступного дня.

Від вогню і вибухів загинули чотири людини: троє військових і одна цивільна особа. Було зруйновані чотири приватних будинки, пошкоджено близько 300 будівель, знищено військову техніку. Зі Сватового евакуювали 25% мешканців.

Восени 2017 року генпрокурор Юрій Луценко відзвітував про завершення розслідування справи про диверсію в Сватовому.
Добавлено: 12-02-2021, 09:41
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх