Оккупанти поставили Донбасс на межу ядерноі катастрофи – Кравчук

Вже три роки окупаційна адміністрація не відкачує підземні води на шахті, де в 1979 було здійснено підземний ядерний вибух. Радіація потрапила у води Донбасу: Кравчук у Радбезі ООН

Окупанти поставили Донбас на межу ядерної катастрофи - Кравчук 

Радіоактивні відходи з шахти на батьківщині Януковича забруднюють ґрунт, ґрунтові води і загрожують Азовському морю

Безвідповідальна політика окупаційної адміністрації ОРДО поставила Донбас на грань екологічної катастрофи. Через бездіяльність окупантів радіоактивні речовини потрапляють до ґрунтових вод, повідомив голова української делегації в Тристоронньої контактній групі, перший президент України Леонід Кравчук.

«Донбас знаходиться на межі екологічної катастрофи. І не тільки в зв'язку з забрудненням повітря і ґрунту, вибухами боєприпасів і мін, а й внаслідок радіоактивних викидів», - розповів Кравчук під час виступу на засіданні Ради Безпеки ООН, присвяченому п'ятій річниці підписання Мінських домовленостей 11 лютого.

Він нагадав, що в 1979 році радянська влада здійснила підземний ядерний вибух на шахті «Юний комунар» поблизу міста Єнакієве Донецької області. Після вибуху в шахті утворилася радіоактивна порожнина. З неї потрібно регулярно відкачувати воду, щоб не допустити радіоактивного забруднення ґрунту та ґрунтових вод.

«Майже три роки тому окупаційна адміністрація припинила відкачування підземних вод, і радіація вже проникає в горизонти питної води», - повідомив глава української делегації в ТКГ.

Крім того, на окуповану територію не можуть потрапити інспектори МАГАТЕ, які мають контролювати ситуацію на локаціях, де використовується радіоактивний матеріал.

«Україна робить конкретні зусилля, але до сих пір ми не отримали відповіді російської сторони на наш відповідний запит, що викликає у нас глибоке занепокоєння», - підсумував перший президент України.


У квітні 2018 року на шахті "Юний комунар" на окупованій террітріі було повністю припинено водовідведення. Об'єкт переведено з "сухої" в стан "мокрої" консервації. Без згоди МАГАТЕ і Держатомрегулювання України.

У вересні 1979 року з метою зниження ймовірності раптових викидів метану на шахті було здійснено підземний ядерний вибух, після чого вона була закрита й ізольована. На місці вибуху утворилася скляна капсула діаметром близько 30 метрів, заповнена радіоактивною водою.

Припинення водовідведення може призвести до виступання на поверхню штучних радіонуклідів, які можуть міститися в капсулі – стронцію-137, цезію-90 і плутонію-239. А потрапляння радіоактивної рідини в ґрунтові води – до забруднення екосистеми Азовського моря.

За матеріалами: ZN. UA.
Добавлено: 12-02-2021, 09:53
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх