Хаос із платіжками: 4 невеселі історії та як не стати боржниками (ВІДЕО)

Звідки беруться борги за комунальні. Як навіть ті українці, хто справно сплачує комуналку, стають боржниками. Українці можуть легко пірнути у газову боргову яму, яку навмисно копає і підштовхує сама система.

Деякі українці, які старанно платять за газ, виявляється, стають боржниками. Вони можуть залишитися без тепла в такі морози, бо його можуть відрізати. В такій ситуації опинився навіть колишній представник влади - ексміністр фінансів Олександр Данилюк. Українці можуть легко пірнути у газову боргову яму, яку навмисно копає і підштовхує сама система.

Про це йдеться 14 лютого в сюжеті ТСН.Тижня.

Ця система дає чіткі алгоритми, до яких українці тільки звикають. Дві платіжки: одна за газ, друга - за його доставку. Але комусь вигідно робити громадян хронічно винними, бо не завжди гроші потрапляють до адресата і у платіжці з'являється заборгованість. ТСН зібрала історії українців.

Історія перша. Додаткові кубометри

Наприклад, житель Львова Олег Білий. Отримав платіжку з домальованими кубометрами газу. Він розказав, що вчасно, тобто не пізніше 5 числа, подав дані свого лічильника до газконтори. Але чомусь в платіжці побачив геть іншу кількість кубометрів, яку не спалить навіть до весни. Олег не змовчав і був правий. Виявилось, то система дала збій.

Що робити в такій ситуації

Передавати покази лічильника ви маєте тільки до контори, яка називається оператор ГРМ, простіше облгаз. Навіть якщо ви втекли до іншого постачальника. Але Олег передавав дані куди треба, та все одно отримав в платіжці зайвих 300 кубометрів. Хитрі продавці газу, дізнавшись, що держава змушує їх знижувати ціну, зарахували шматочок наступного місяця у попередні. Задумка така: встигнути продати якнайбільше палива за старими цінами.

Історія друга. Додаткові борги

Хитрість - у часі проплати. Артем Угрімов, що живе в Охтирці на Сумщині, погасив борги за газ, але виявилось винен ще. І пішов розбиратись. Бодай, один день запізнення - і ви вже боржник. І тут варто запам’ятати, що враховується час, коли гроші поступили на рахунок газконтори, а не тоді, коли платили ви.

В центрі обслуговування клієнтів Артем Угрімов так і не з’ясував, куди ділись оплачені ним кошти і чому досі винен. Натомість дізнався, щоб просто оплатити рахунок і не лишитись боржником, треба бути юристом, бухгалтером і математиком одночасно. Щоправда, Олександру Данилюку, ексміністру фінансів, всі ці знання не допомогли.

Історія третя. Переплутані рахунки за газ

Ексміністр фінансів Олександр Данилюк, який мешкає на Київщині у заміському будинку, в січні сплатив за газ через банк. А в лютому отримав повідомлення про примусове відключення. Гроші отримала не та контора.

"Або з технічних причин, або з інших гроші з’являються на паралельному рахунку тієї ж самої або пов'язаної компанії. Скільки людей мають витрачати свій час, щоб вирішити проблему, поки компанія користується їхніми грошима і зловживає маніпулятивними тактиками?", - каже Данилюк.

Так, сильно схожі назви "Київоблгаз" та "Київоблгаззбут", але це дві різні контори. І такі є фактично в кожній області. Одна відповідає за труби, інша - торгує газом, що в середині цих труб. Облгази були природною монополією. Але коли трубу і газ розділили, облгази швидко переорієнтувалися і зробили два різні рахунки, хоч і далі належать одному господару. Саме це дозволяє їм тепер маніпулювати, погрожувати боргами і виставляти суми, що неіснують. І досі утримувати у себе 70% споживачів. А ще майстерно ховатись від Антимонопольного комітету, на рівному місці створюючи компанії-клони.

"Більшість облгазів створили свої дочірні компанії і назвали їх газзбути. Частина з цих компаній мають одного власника - Дмитра Фірташа. Разом із тим, створилися ще й компанії з аналогічними назвами як газзбути тільки з дефісом, вони також отримали ліцензії", - каже аналітикиня консультаційного центру "Газправда" Тетяна Бойко.

До речі, цього тижня вперше в Україні одного з постачальників газу позбавили ліцензії саме через те, що забрав собі споживачів автоматом, без їхньої згоди. І будьте певні, навіть якщо ви захочете перейти до іншого постачальника, облгази зроблять все, аби вас не відпустити.


Навіть якщо комунальні послуги сплачені добросовісно - це не означає, що немає боргу. Щоб заплатити правильно, іноді треба пройти цілий квест. Хто і чому робить цей хаос із платіжками і звідки беруться борги за комуналку, якщо все сплачували вчасно – дивіться у сюжеті.

Історія четверта. Залякування

Наталя Ничкало, яка мешкає в приватному секторі Львова, не дала газовикам відрізати її від газопостачання. Вона не заплатила за доставку. Доставка - ключовий елемент і окрема платіжка. Багато хто не зважає на неї, мотивуючи, що труби наші - самі ставили, самі фарбуємо. Але насправді це не тільки про утримання. За словами Тетяни Бойко, обслуговування полягає в тому, що облгаз понижає тиск. Це технічна робота великої кількості людей, яка повинна оплачуватись. Але за цей рік ця плата зросла втричі.

З переляку Наталя заплатила і за доставку, і за газ. Хоч нарахували більше кубометрів, ніж вона передавала. Підозрює, що зробили це навмисно, аби потім погрожувати відімкненням. Залякування - це частина стратегії утримати клієнта.

Історія п'ята. Утримати клієнта

Голова ОСББ у Львові Анатолій Шамає змінив постачальника, але отримав борг від попереднього. Анатолій місяць тому перейшов від приватного до державного. Вже й рахунок від нового постачальника отримав. Але колишній про нього не забуває і надсилає нові квитанції. Чоловік намагався додзвонитися зі своєю проблемою на номер контакт-центру, але там не відповіли. А це означає, що рахунок з намальованими цифрами нікуди не дівся і на Анатолія чекає ще кілька кіл пекла або суди.

Історія шоста. Суди

Олена Маковій з Чернігова не побоялась судитись з газзбутом. Вона сама дочекалась поки газзбут подасть на неї в суд, а потім подала зустрічний позов і таки добилася, щоб їй заборгованість скасували. Але одна справа - домогтися перемоги в суді, і геть інша – виконання рішення. Під новий рік заборгованість їй намалювали ще більшу.

Тетяна Бойко радить не мовчати і скаржитись, принаймні, до регулятора. Для цього в їхньому аналітичному центрі навіть створили зразки бланків.

Подібне розділення платіжок буде не тільки в газі. Двічі, а той тричі платитимемо ще й за електрику і воду. 
Добавлено: 15-02-2021, 13:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх