Ухань, нові деталі:: Вчені мають намір повернутися в Китай і отримати доступ до банку донорської крові

Керівник експертної групи Всесвітньої організації охорони здоров’я, яка нещодавно закінчила свою роботу в китайському місті Ухань, Петер Бен Ембарек поділився новими подробицями про підсумки роботи місії ВООЗ.

У керівника місії ВООЗ беруть зішкріб зі слизової в номері готелю. Ухань, Китай, 3 лютого 2021 року (Фото: REUTERS / Aly Song)

В інтерв'ю американському телеканалу CNN він розповів, що вчені виявили ознаки того, що коронавірусний спалах в 2019 році був набагато ширшим, ніж вважалося раніше.

Команда ВООЗ змогла поспілкуватися і з нульовим пацієнтом (за даними влади Китаю), 40-річним офісним працівником, який заразився 8 грудня 2019 року і до цього не подорожував за кордон.

«Вірус широко циркулював в Уханю в грудні, це нове відкриття», - пояснив Ембарек, експерт в галузі харчової безпеки.

Місії ВООЗ дозволили вивчити 174 випадків коронавірусу в Уханю і його околицях, зафіксованих в грудні позаминулого року. 100 з них були підтверджені лабораторним шляхом, а 74 - шляхом встановлення такого діагнозу в результаті огляду пацієнтів.

Водночас учений допускає, що в дійсності в Уханю в грудні 2019 року коронавірусний спалах міг торкнутися понад 1 тисячі осіб.

Експерти ВООЗ змогли вивчити 13 різних генетичних послідовностей ще не мутованого вірусу SARS-CoV-2, завдяки чому географія перших випадків зараження стала більш зрозумілою.

«Деякі з них беруть свій початок на ринках... Деякі - не пов'язані з ринками», - пояснив Ембарек. Зокрема, йдеться про ринок морепродуктів Хуанань, з якого і могло початися активне поширення коронавірусу.

Інші ж дослідники говорять: проведене секвенування вірусу вказує на те, що поширення COVID-19 могло початися ще до грудня 2019 року, на що вказували раніше опубліковані дослідження.

«Оскільки в послідовностях [геному] SARS-CoV-2, узятих в Уханю в грудні 2019 року, вже виявлено генетичну різноманітність, цілком ймовірно, що вірус циркулював якийсь час до цього», - вважає вірусолог з Університету Сіднея Едвард Голмс, який поспілкувався з американським телеканалом. — «Ці дані збігаються з іншими аналізами, які говорять про те, що вірус з'явився в людській популяції раніше грудня 2019 року і що цьому передував період загадкової передачі [коронавірусу], перш ніж він був вперше виявлений на ринку Хуанань».

Петер Бен Ембарек з ВООЗ також розповів про зустріч вчених з першим пацієнтом із COVID-19 з Уханю.

«Він ніяк не пов'язаний з ринками. Ми поговорили з ним. Він веде дуже пересічне, звичайне життя, - нічим схожим зі сходженням у гори він не займається. Він був офісним працівником в приватній компанії», - сказав учений.

За словами Ембарека, команда Всесвітньої організації охорони здоров'я сподівається повернутися в Ухань і продовжити розслідування причин спалаху коронавірусу. Водночас він не назвав конкретних дат.

Під час наступної поїздки дослідники сподіваються отримати доступ до банку донорської крові в Уханю:

«У цьому місці доступні близько 200 тисяч зразків [крові], які зараз там зберігаються і можуть бути використані для серії нових досліджень. Це було б просто чудово, якби нам вдалося [попрацювати] з ними», - пояснив Ембарек, водночас підкресливши - отримати доступ до них буде непросто, адже зазвичай вони використовуються в судових цілях.

Нові коментарі представника ВООЗ Петера Бена Ембарека, які він дав в ефірі CNN, контрастують з його заявами на пресконференції в китайському місті Ухань 9 лютого, яка відбулася за підсумками роботи там міжнародної групи вчених. У конференції брали участь і китайські колеги дослідників.

Як тоді визнали представники ВООЗ, робота їхньої делегації не призвела до кардинального перегляду причин пандемії, хоча і виявила інформацію, яка може допомогти подальшому розслідуванню.

За матеріалами: НВ

Добавлено: 15-02-2021, 15:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх