Реакція влади та розповідь бійців про збільшення кількостіІ загиблих на фронті (ВІДЕО)

З початку року вже загинуло 14 українських військових

Два обстріли станом на вечір, в українського війська без втрат. Про ситуацію на передовій повідомили у прес-центрі Операції Об'єднаних сил. Попри відносно спокійний понеділок – на фронті спостерігається загострення. Активно цілять російські снайпери і знову гинуть захисники України.

Новини з Донбасу дедалі частіше змушують уже й високопосадовців заявляти, що режим припинення вогню на лінії розмежування не дотримується. За яких умов про це можна буде заявити офіційно, і чи відповідають українські бійці на атаки ворога, дізнавався журналіст "5 каналу".


З хвилини мовчання починається засідання погоджувальної ради парламенту. Так депутати реагують на чергові недобрі новини зі сходу.

"Ми втратили трьох бійців на фронті, була пропозиція від шановних колег хвилиною мовчання згадати всіх тих, хто віддав життя за демократію, Україну", –  сказав голова Верховної Ради України Дмитро Разумков.

Останні події на фронті викликали різку реакцію голови української делегації на Мінських переговорах. Леонід Кравчук закликав симетрично відповідати на всі атаки ворога.

"Стріляють на Донбасі? Стріляють. Вбивають? Вбивають. Ми не можемо робити вигляд і сказати, що ми дотримуємося режиму тиші, а вони стріляють, а ми ось такі добрі, що ми дотримуємося тиші. На кожен постріл має бути відповідь", – зауважив голова української делегації у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук.

А от речник української делегації Олексій Арестович переконує, що ЗСУ не мовчать і відповідають ворогу.

"Збройні сили відповідають. Це не однобічні дії з боку росіян. Жодного дня це не були однобічні дії. Коли потрібно – командир приймає рішення на місці і відкриває вогонь", – зауважує речник української делегації у Тристоронній контактній групі Олексій Арестович.

Армійці розповідають, що рішення відкрити вогонь командир ухвалює, якщо є безпосередня загроза життю бійців. Наприклад, при наближенні ворожих диверсантів. За інших ситуацій дозвіл потрібно отримати від вищого керівництва. А це забирає багато часу.

"По опорному пункту відкривається вогонь, з опорного пункту це передається на ротний опорний пункт, з ротного опорного пункту на батальйонний опорний пункт. Ми з батальйону передаємо цю інформацію на контрольно-спостережний пункт бригади, звідти ми вже очікуємо, яке буде прийняте рішення, про відкриття чи невідкриття вогню. Зазвичай рішення не відкривати вогонь у відповідь", –  розповідає прес-офіцер 503 Окремого батальйону морської піхоти ЗСУ.

За таких обставин українських бійців відводять у безпечне місце. Унаслідок ворожих атак у морських піхотинців 503-го батальйону є поранені і вбиті побратими. Але представники нашої делегації на Мінських переговорах кажуть, що такі напади означатимуть зрив режиму тиші лише за однієї умови.

"Коли сторони визнають це. Якщо зараз навіть буде Курська битва, то де-юре режим залишиться, ми питаємо про де-факто стан справ на фронті чи юридичний режим? Це різні поняття. Зараз режиму припинення вогню триває", – додає Арестович.

Відведення снайперських груп із лінії фронту – на такому кроці має наполягати українська делегація на Мінських переговорах. У цьому переконаний Євген Марчук, який раніше був у складі цієї делегації. Адже численні втрати – саме через снайперські обстріли.

"Якщо погодиться російська (сторона, – ред.), це було б непогано. А якщо Росія відмовляється від відведення снайперських груп, ясна річ, роблячи акцент, що це не їх, а це відома їх аргументація. Тоді всім буде видно, що Україна хоче зменшити навіть у такий час, коли кількість загиблих зменшилася, але все-таки вони є", –  наголошує представник Української делегації в Тристоронній контактній групі (2018-2019) Євген Марчук.

Від липня минулого року, коли був запроваджений режим припинення вогню, Збройні сили України зазнали вже 18 бойових втрат, 14 із них – від початку 2021.

Петро Троць, Ганна Кудрявцева,

За матеріалами: "5 канал"
Добавлено: 16-02-2021, 08:17
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх