РНБО ввела санкції проти Медведчука, його дружини Марченко та інших осіб, пов'язаних з його холдингом (ВІДЕО)

Рада нацбезпеки та оборони ввела санкції проти кума Путіна Віктора Медведчука.

Як передає Цензор.НЕТ, про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на прем'єрі фільму "Позивний "Італієць" про справу Віталія Марківа.

"Щойно завершилося засідання РНБО, на якому ухвалили рішення про відповідні санкції стосовно пана Медведчука, Оксани Марченко і ще деяких осіб, пов'язаних із холдингом Медведчука", - зазначив Аваков.

Рада національної безпеки і оборони (РНБО) ухвалила рішення про введення санкцій відносно лідера партії "Опозиційна платформа - За життя" і кума російського президента Віктора Медведука, його дружини Оксани Марченко і оточення. На дружину і оточення Медведчука оформлений бізнес депутата.

Про це повідомляє прес-служба Офісу президента за підсумками засідання РНБО.


У повідомленні наголошується, що рішенням РНБО ще в травні 2015 року Кабінету міністрів було доручено вжити необхідних заходів для збереження і експлуатації частини нафтопродуктопроводів загальною протяжністю 1433 км, що проходять через територію України.

"Однак при більш п'яти років уряд не забезпечив належного захисту майнових інтересів держави та приведення в судах різних інстанцій права держави Україна на володіння і користування частиною нафтопродуктопроводів. В результаті державна власність опинилася в руках двох власників з іноземною реєстрацією, але афілійованих з двома громадянами України" , - підкреслюється в повідомленні.

У той же час, відповідно до закону "Про трубопровідний транспорт", "магістральний трубопровідний транспорт має важливе народногосподарське та оборонне значення і є державною власністю України".

"Розглянувши це питання, РНБО ухвалила рішення про прийняття невідкладних заходів для повернення державного майна народу України. Також правоохоронним органам поставлено завдання провести з'ясування обставин, при яких державна власність опинилася в приватних руках", - сказано в повідомленні.

За підсумками розгляду цього питання рішенням РНБО були застосовані санкції до 19 юридичним та восьми фізособам, в тому числі щодо п'яти літаків, на яких здійснювалися перельоти за маршрутом Київ - Москва. Санкції також застосовані до компаній, які обслуговують ці літаки.

"Літаки, на які накладено санкції, здійснювали свої польоти всупереч нормативно-правовим актам України. Рішенням РНБО ця ситуація виправлена", - сказано в повідомленні.

Як уточнив на брифінгу секретар РНБО, зокрема санкції вводяться проти ТОВ "ПрикарпатЗахідтранс", яке експлуатує вказаний нафтопродуктопровід протяжністю

Тисяча чотиреста тридцять три км.

Серед громадян, стосовно яких вводяться санкції, Данилов назвав 5 громадян РФ, а також громадян України Віктора Медведчука, його дружину Оксану Марченко, а також цивільну дружину найближчого соратника Медведчука Тараса Козака - Наталю Лавренюк.

Санкції застосовано до 3 громадян України та 5 громадян Російської Федерації:
  • Вацьковський Костянтин Борисович, громадянин Росії;
  • Домченко Віталій Валерійович, громадянин РФ;
  • Лавренюк Наталія Миколаївна, громадянка України
  • Лісогор Сергій Вікторович, громадянин РФ, 
  • Марченко Оксана Михайлівна, громадянка України;
  • Маслюк Олександр Миколайович, громадянин РФ, 
  • Медведчук Віктор Володимирович, громадянин України;
  • Попов Михайло Юрійович, громадянин Росії.   
Також під санкції потрапили компанії, зареєстровані на території РФ, у Молдові та інших країнах. 

Санкції накладено і на компанії, що володіли 5 літаками, які здійснювали прямі польоти з Києва на Москву,

Данілов уточнив, що "санкції вводяться на все майно, яке є у пана Медведчука".

На запитання про долю телеканалу "1+1", частиною якого володіє Марченко, секретар РНБО сказав, що канал буде далі працювати, але тією частиною майна неможливо буде користуватися.

Раніше сам Віктор Медведчук підтверджував, що його дружина, телеведуча Оксана Марченко, тільки формально володіє бізнесом, а управляє бізнесом він сам.

Як повідомлялося, в 2014-2015 роках суди всіх інстанцій прийняли рішення про повернення у власність України нафтопродуктопроводу, який через "ПрикарпатЗахідтранс" контролювала російська "Транснефть". В цілому, розгляд цієї справи і рішення його на користь держави тривало 10 років. Однак в 2015 році завдяки рішенню Господарського суду Рінвненской області "Транснефть" повернула трубопровід собі.

У 2015 році російський оператор нафтопродуктів "Транснефть" заявила про продаж "ПрикарпатЗахідтранс" долар швейцарській фірмі ITC Industry Trading Company SA німця Анатолія Шефера. За даними ЗМІ, він пов'язаний з оточенням Віктора Медведчука.

В кінці вересня 2017 року рада директорів "Роснефти" схвалила угоду про постачання на експорт на адресу також належить Шеферу ITC Industry Trading Company SA (Швейцарія) дизпалива в загальній кількості від 30 млн до 50 млн тонн (від 3 млн до 5 млн тонн на рік в опціон постачальника).

Продажі палива з труби вже в самій Україні контролює група Proton Energy Ніссана Моїсеєва, який також пов'язаний з Медведчуком. Моїсеєв стверджує, що з Медведчуком у нього не ділові, а дружні стосунки.

У березні 2019 року Антимонопольний комітет України надав дозвіл білоруської компанії "нафтобітумних завод" бізнесмена Миколи Горобця на покупку більше 50% ТОВ "ПрикарпатЗахідтранс", проте ITC Industry Trading Company SA залишилася міноритарним акціонером компаніі.

За матеріалами: УП

Добавлено: 19-02-2021, 18:56
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх