В Україні ввели компенсації за затримки виплат зарплат

Українцям, які втратили частину доходів через несвоєчасної виплати, будуть передбачатися грошові компенсації.

"Президент Володимир Зеленський підписав Закон Про внесення змін до Закону України Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням термінів їх виплати» № 1214-ІХ, який Верховна Рада прийняла 4 лютого 2021 року ", - йдеться в повідомленні.

Як відзначили в ОП, документ встановлює вичерпний перелік видів грошових доходів, за порушення термінів виплати яких громадянам повинна нараховуватися компенсація.

Згідно з пояснювальною запискою, такий точний перелік виплат був потрібен через нечіткість в законодавстві, адже в переліку видів доходів (пенсії, соціальні виплати, стипендії, заробітна плата, грошове забезпечення) було відзначено позицію "та інші".

В яких випадках буде виплачуватися компенсація:
  • якщо виплата зарплати затримується на один і більше календарних місяців, роботодавець зобов'язаний нарахувати та виплатити працівникам компенсацію втрати частини заробітної плати
  • заробітна плата, що не отримана вчасно з вини працівника, компенсації не підлягає
  • нарахування компенсації відбувається один раз перед виплатою заборгованості по заробітній платі. Виплачується компенсація в місяці, в якому здійснюється виплата заборгованості по заробітній платі за відповідний місяць.
Верховна Рада 4 лютого ухвалила в другому читанні і в цілому закон "Про внесення змін до Закону України" Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням термінів їх виплати ". Рішення підтримали 323 народних депутатів.

Також, Верховна Рада прийняла закон про держслужбу з пропозиціями президента Володимира Зеленського.

За матеріалами:  Корреспондент.net
Добавлено: 24-02-2021, 11:55
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх