"Щоб додому повернутись...": 7 років російської окупації Криму (ФОТО+ВІДЕО)

Як мешканці Кримувже 7 років виступають проти російської окупації.

26 лютого 2014 р. під стінами ВР Криму в Сімферополі на мирний мітинг на підтримку територіальної цілісності України вийшли близько 10 тис. кримських татар та українців. У ніч на 27 лютого російський спецназ, порушивши українське та міжнародне законодавство, почав захоплення ВР Криму. Під дулами автоматів було повалено законне українське керівництво АРК і проголошено організацію т.зв. "референдуму про приєднання до РФ", який відбувся в березні... Пам'ятаємо і прагнемо справедливості. Продовжуємо спротив окупації Криму

Міфи про Крим як про "ісконно русскую землю", яка "завжди належала Росії", був інструментом пропаганди РФ як напередодні анексії півострова, так і нині – аби лише виправдати власні загарбницькі дії.

"Зелені чоловічки", окупація Криму

Утім мешканці Криму, патріоти України – і ті, які змушені були покинути півострів, і ті, хто з якихось причин залишився, пам'ятають, з якої вони країни.

Прояви українськості на півострові Крим нині жорстко придушуються російською окупаційною владою. Але в мережі час від часу з'являються свідчення сміливості патріотів. 5.ua зробив для вас добірку.


Крим і Донбас – це Україна

Уже в березні 2014 року відбулися перші мітинги проти приєднання Криму до РФ. "Крим потрібен Росії. Кримчани Росії не потрібні", – казали учасники акції в Сімферополі.


Того ж місяця курсанти Нахімовського училища в Севастополі відмовилися виконувати гімн Росії під час підняття прапора РФ. Виконавши "Ще не вмерла Україна...", вони покинули дійство. Власне, відео мужнього жесту молодих хлопців набрало шаленої популярності в мережі.


А студенти Севастопольського національного університету ядерної енергії, виконавши гімн України і проскандувавши "Слава нації! Героям слава!", покинули площу, проігнорувавши російські державні символи. Таку поведінку адепт "русского міра" за мікрофоном назвав "абідной і трєвожной".


У вересні 2014 року виконанням гімну України зустріли студенти кримськотатарського вишу "спікера" самопроголошеної Державної Ради Криму Володимира Константинова. Про це повідомляв місцевий журналіст.


У листопаді 2014 року на малолюдній набережній вечірньої Ялти дідусь безстрашно співав у мікрофон українські пісні. Хоча мало хто з перехожих підходив до нього, дехто ж, кажуть, навіть кидав у його коробку гривні.


У лютому 2015 року до перших роковин російської окупації Криму мешканці регіону, яких вигнала з дому окупація, знялися у відео-присвяті рідному півострову.


2016 року кримськотатарський телеканал ATR створив щемливе відео про татарську дівчину, яка чекає нареченого з українського війська. "Я вірю, що ми завжди будемо разом...", – каже вона.


А 9 серпня 2019 року невідомий сміливець підняв український прапор у місті Судак в анексованому росіянами Криму на честь морських піхотинців, загиблих 6 серпня 2019-го на передовій під Павлополем.


Восени 2019 року діти різних національностей, учні викладачки вокалу Юлії Качули із Сімферополя записали в сучасній обробці разом із наставницею духовний гімн кримських татар Güzel Qırım українською мовою та відзняли відео. Зйомки відбувалися на південному березі Криму.

У серпні 2020 року активісти запустили в повітря український прапор над анексованим Кримом. Акція відбулася біля адміністративної межі з півостровом у Херсонській області. Акція була присвячена Дню державного прапора України.


"Це спільний поклик нас, кримців, які змушені були покинути територію окупованого півострова", – сказав тоді колишній в'язень Кремля Володимир Балух.

За матеріалами: 5.ua

Добавлено: 26-02-2021, 09:15
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх