По всій лінії фронту бойовики посилюють обстріли: загинув боєць ООС

Протягом минулої доби, 28 лютого, в районі проведення операції Об’єднаних сил збройні формування Російської Федерації сім разів порушили режим припинення вогню. Внаслідок дій ворога загинув один український захисник.

Про це повідомляє пресслужба ООС.

Так, неподалік населеного пункту Пищевик російсько-окупаційні війська відкривали прицільний вогонь зі 120 мм мінометів, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів, стрілецької та снайперської зброї. Внаслідок обстрілів противника загинув один український воїн.

В районі населених пунктів Широкине та Водяне, що на Приазов’ї окупанти вели вогонь з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

І щоразу на засідання РНБО в Києві на Донбасі бойовики відповідають посиленням атак! П'ятниця стала чорним днем: від потужних обстрілів із забороненої зброї - 11 наших військових зазнали поранень.

І це при тому, що українські солдати через місію ОБСЄ неодноразово направляли бойовикам запит на припинення вогню. Що зараз відбувається на фронті, розкаже наш кореспондент Ігор Левенок.

По всій лінії фронту в нас загострення йде, як ви бачите в нас за останній місяць багато двохсотих, трьохсотих, переважно від снайперських груп.

Ледь не щодня у фронтових зведеннях - повідомлення про загиблих і поранених. Тут, в окопах, кажуть: про перемир'я більше не йдеться. Та й цей тиждень на Донбасі був надто кривавим: він розпочався з трагедії. 

На шахті "Бутівка" від ворожого обстрілу загинув армієць Сергій Петраускас. Уродженець Чернігівщини. Без батька залишилися троє дітей.

Позивний "Професор", військовослужбовець Збройних сил України:

Ну ми ж усі дорослі люди й ми розуміємо, що поки не захоче один дядько там на Червоній площі, або поки його світ не заставить. Треба, щоб світ заставляв, треба, щоб наша дипломатія працювала більш потужніше в цьому напрямку.

***

Луганщина. Селище Золоте-4.

Это мина пом-2 закинули ее сюда с РПГ в часний сектор, дедушка подорвался.

Таку ганебну тактику й заборонену всіма конвенціями зброю окупанти застосовують попри гуманітарні правила війни. Зокрема, російські протипіхотні міни ПОМ-2.

Вона в чотири сторони вистрелює на п'ять метрів павутиння і коли солдат іде зачіпає їх, то стається підрив.

Часто їх вистрілюють із гранатометів та кидають із безпілотників. І підірватися на них можуть і мирні жителі. Зрештою, саме так і сталося. Кілька десятків мін бойовики закинули в житловий сектор Золотого-4. На одній із мін і підірвався чоловік.

Володимир, житель Золотого-4:

Я в хате бил, взрив, я з женой. Тут жена прибегает его, мол Витю ранило. Ну ми прибежали с женой, она перев'язала его. Ми перетянули руку ему сразу жгутом. В хату затянули его.

Вот она вот так вот пружини и шнурки и она отстреливает мину. Она отстреливает проволоку. А вот она как раз проволока.

Пораненого пенсіонера армійці евакуювали до лікарні. Та, на жаль, врятувати його не вдалося. Чоловікові було сімдесят три роки.

Евакуація була здійснена протягом десяти хвилин включно з наданням першої медичної допомоги.

***

Від вибухів мін і снарядів здригалася передова й на Приазов'ї.

Олександр, морський піхотинець:

Міномет працює, важка артилерія працює, з АГС кидають воги, тобто буває з безпілотника прилітає зненацька поки займаємося господарчими справами. Ну розумієте, зима, заготовлюємо дрова. І в цей час буває. Постійно доводиться спостерігати за небом. - І зараз я чую щось гепає? - Так, постійні провокації.

Напередодні вдарили по наших морпіхах! Одразу десятеро поранених. Ворог застосував заборонену зброю.

Владислав, морський піхотинець:

Надавали допомогу пораненому і супротивник просто не давав її зробити. Завдав ще одного пострілу, тому й постраждало більше військовослужбовців. І також в ході евакуації також почали працювати сто двадцяти міліметрові міномети. Не хотіли давати взагалі жодних шансів на порятунок наших людей.

До обстрілу з важкої зброї підключилися ворожі снайпери. Біля Широкиного поранили морського піхотинця Олександра Криволапа. Нині боєць у комі в реанімації.

Була дуже велика відстань пострілу більше семисот метрів. Це досвідчений був снайпер, який з двох пострілів зробив два попадання.

Вогонь у відповідь. Для наших бійців у режимі "повного і всеосяжного перемир'я" ця процедура непроста.

Владислав, морський піхотинець:

Все залежить від того чи дозволять нам. Це вже залежить не від нас, а від наших вищих начальників. Тобто звісно хочемо, але, як бачите, ми намагаємося щось зробити, намагаємося доби. 

Раніше Глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук заявив, що із-за санкцій СНБО почалася активізація боєвіків на Донбассі. 

При цьому Кравчук відказався назвати ситуацію на Донбассі "ескалацією конфлікту", однак визнав, що загострення все ж таки відбувається.

За матеріалами: Подробиці, Прямий
Добавлено: 1-03-2021, 09:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх