Гонконг втратив автономію

Опозиція Гонконгу фактично втратила легальні можливості для участі в політиці після того, як Пекін змінив виборчу систему міста.

Гонконг залишився без демократії

Китай встановив повний контроль над виборчою системою Гонконгу, позбавивши місцеву опозицію легальної можливості для участі в політиці. Тепер спеціальним адміністративним районом КНР зможуть управляти тільки пропекінскіе патріоти. Корреспондент.net розповідає подробиці.

Гонконг, керований патріотами

Головною подією минулого року в Гонконзі повинні були стати парламентські вибори, на яких Антикитайські опозиція мала хороші шанси отримати більшість.

В останні по-справжньому вільні вибори в Гонконзі до місцевих рад в усіх округах, крім одного, перемогли кандидати, які виступають за демократію. Це, ймовірно, налякало Пекін і в останній момент влада скасувала голосування під приводом пандемії коронавируса.

Стурбований також масовими демонстраціями, штурмом парламенту і ностальгією про період британського колоніалізму, до яких призвів суперечливий закон про держбезпеки, спрямований на придушення демократичного руху в Гонконзі Пекін, вирішив допускати до влади тільки "патріотів".

Нагадаємо, що Великобританія повернула Гонконг під суверенітет Китаю в 1997 році. До 2047 йому гарантована широка ступінь свобод за формулою "одна країна - дві системи". Англійська мова залишився офіційним, гарантовані: свобода преси, зібрань і висловлення думок.

Наприклад, в Гонконзі, на відміну від інших територій КНР, відкрито відзначають річницю розгону демонстрацій на пекінській площі Тяньаньмень в 1989 році. Однак з 2014 року Пекін всіляко намагався урізати автономію міста, що ставало причиною масових протестів.

Влітку 2020 року в місті були створені спеціальні силові структури за новим законом про держбезпеки і введена кримінальна відповідальність за злочини проти неї: сепаратизм, підрив державної влади, терористична діяльність і змову з іноземними державами або іноземними силами для вчинення злочинів проти державної безпеки. Покарання - аж до довічного позбавлення волі.

30 березня 2021 року постійна комітет китайського парламенту - Всекитайські збори народних представників - одноголосно схвалив план реформи виборчої системи Гонконгу, яка зачіпає норми з додатку до Основного закону Гонконгу (місцевої конституції).

Як пояснив офіційний представник комітету Чжан Єсуй, мета реформи - поліпшити виборчу систему міста, забезпечуючи дотримання принципу "Гонконг, керований патріотами".

Ідею такої радикальної реформи підтримала також глава адміністрації міста Керрі Лам, підкресливши, що цей принцип "фундаментальний для державного суверенітету, безпеки" і стабільності Гонконгу.

Ту ж думку висловив і заступник голови постійного комітету ВЗНП Ван Чень, зазначивши, що "в останні роки деякі антикитайські сили і місцеві сепаратисти використовували лазівки в існуючих виборчих нормах, щоб просувати ідеї незалежності".

Тепер в Гонконзі змінюється і без того складна процедура виборів як глави автономії, так і парламенту. У числі іншого, Пекін отримав право вето, щоб усувати від участі у виборах в Гонконзі неугодних кандидатів.

Передбачається створення спеціального органу, який буде визначати, хто в принципі має право балотуватися в депутати. При цьому рішення кваліфікаційної комісії про відмову в допуску на вибори не можна буде навіть оскаржити в суді.

Кандидатів тестуватимуть на знання Основного закону і автократичного закону про безпеку від 2020 року, який призвів до протестів і осуду з боку західних демократичних країн.

Згідно з реформою, кількість місць в парламенті Гонконгу збільшиться з 70 до 90. Надалі прямим голосуванням будуть обиратися вже не 35, а тільки 20 депутатів.

40 депутатів будуть призначатися лояльним Пекіну комітетом, а решта 30 - обиратися з представників певних галузей, які традиційно також лояльні китайському керівництву.

Перші вибори за новими правилами відбудуться в грудні 2021 року.

Ці реформи спрямовані на те, щоб Гонконгом управляли тільки прихильники Пекіна. Критики кажуть, що це фактично означає кінець демократії в Гонконзі, оскільки в парламенті колишньої британської колонії тепер взагалі не буде опозиції.

Але по суті, виборча система Гонконгу вже була прогнута так, щоб пропекінскій табір ніколи не втратив контролю над Законодавчим радою, міні-парламентом міста. Його главу вже призначає комітет, лояльний материкового Китаю.

Правда, сама глава Гонконгу Керрі Лам говорила, що опозиціонери теж можуть бути "патріотами". Але якщо когось із них і допустять до виборів, то їм залишиться боротися менш ніж за третину місць в парламент. Дві третини депутатів тепер будуть гарантовано провладними та пропекінскімі.

Опозиції залишаться тільки окружні ради. Але і це ненадовго: правила проведення муніципальних виборів визначаються місцевим законом, який Законодавчої ради може в будь-який момент поміняти. Тому вимога бути "патріотом" поступово буде поширено і на муніципальних депутатів.

Через реформи США розширили список осіб, на яких накладено санкції через порушення автономії Гонконгу. Ймовірно, Штати вже ніколи не відновлять особливий режим торгівлі з містом, який вони ввели на умови збереження його самостійності.

За мавтеріалами:  Корреспондент.net
Добавлено: 8-04-2021, 10:21
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх