Яку частку в українських електростанціях купила держкомпанія з Катару

Компанія Nebras Power, яка належить Катару, стала мажоритарним акціонером шести сонячних електростанцій в Україні. НВ Бізнес дізнався яку саме частку отримали катарські інвестори. І які їхні подальші плани в Україні.

Підписання документів між українською і катарською компаніями в Катарі (Фото: nebras-power.com)

Державна катарська компанія Nebras Power купила мажоритарну частку в декількох сонячних електростанціях, які в Україні побудувала UDP Renewables Василя Хмельницького і партнерів. Про це йдеться в матеріалі НВ Бізнес.

«На першому етапі Nebras Power придбає частку 75% в портфелі з діючих сонячних електростанцій. Операційне управління залишиться за українською стороною», — розповів НВ Бізнес Сергій Євтушенко, керівний партнер UDP Renewables. Катарська сторона виступить в ролі стратегічного інвестора.

Угода стосується 6 сонячних електростанцій, яким керують компанії Фрі-Енерджі-Генічеськ, Скіфія-Солар-1, Скіфія-Солар-2, Порт Солар, Терслав і Сан Пауер Первомайськ. Сумарна встановлена потужність станцій — 98,9 МВт.

Сторони не розкривають вартість угоди. Відомо, що станом на сьогоднішній день вартість будівництва 1 МВт промислових СЕС становить 600−700 євро. Але 2−3 роки тому, коли ці проекти тільки починалися, вартість обладнання була набагато вище.

«Ми не станції будували, ми будували бізнес. Будь-який бізнес, який ми будуємо, може бути проданий в певний час, при певних умовах», — каже Євтушенко. Він уточнює, що запрошення державної компанії з Катару також підвищило безпеку бізнесу.

У планах партнерів спільний розвиток вітропарку в Волинській області. Щоб отримати «зелений» тариф, його потрібно здати в експлуатацію до кінця 2022 року. Потужність першої черги вітропарку близько 114 МВт.

У UDP Renewables заявляють, що в 2021—2022 році обсяг спільних з Катаром інвестицій в енергетику України може досягти $250 млн.

UDP Renewables — інвестиційно-девелоперська компанія в сфері відновлюваної енергетики. розробляє проекти «під ключ». Входить до холдингу UFuture бізнесмена Василя Хмельницького. Міноритарним акціонером і керівним партнером в цьому бізнесі є Сергій Євтушенко. В окремих проектах в ВДЕ є інші співінвестори.

Nebras Power — спільне підприємство двох державних компаній Катару. Qatar Electricity and Water Company є власником 60% в статутному капіталі, Qatar Investment Authority належить 40%. Створена в 2014 році для інвестицій в енергетику. Активи компанії оцінюються приблизно в $2 млрд. Встановлена потужність її станцій в 7 країнах — 6,3 ГВт. Тепер до них приєдналася Україна.

За матеріалами: НВ
Добавлено: 12-04-2021, 13:01
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх