Кабмін запропонував перейти з газу на біопаливо: чи зможе Україна стати більш незалежною

У Кабміні стверджують, що перехід на біопаливо зможе знизити тарифи на опалення до 10%

Кабінет міністрів запропонував деякі зміни, які допоможуть надалі знизити тарифи на опалення до 10%. Газ в Україні: Кабмін пропонує перейти на біопаливо. 

Крім того, підприємства, які замість газу на виробничих потужностях спалюють виключно дрова (біопаливо), пропонують звільнити від податку на викиди вуглекислого газу. Сайт "Коментарі" поцікавився в експертів, як така пропозиція може вплинути на країну і населення в економічному плані? Чи зможе перехід на біопаливо зробити Україну менш залежною від імпортного газу? 

Перехід на біогаз — перспективне рішення  Гендиректор ТОВ "Нафтогазбудінформатика", голова Експертної ради з питань газової промисловості та ринку природного газу Леонід Уніговський закликає розділяти в сенсі ставки на вид палива: дрова й біогаз. 

"Дрова — це тупиковий шлях, — впевнений він, — ось біогаз досить перспективний. Але треба пройти великий шлях: це і новий закон, і податкові рішення, але без скасування, на мою думку, податку на викиди". 

За словами Леоніда Уніговського, якщо прийняти подібний закон, то за 4 роки можна істотно скоротити імпорт газу.  Пропозиція може не "злетіти" 

Експерт з питань енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп зазначає, що в нашій країні досить високий потенціал біомаси, щоб замістити інші види палива, насамперед газ.  "Найдоцільніше це робити у промислових котельнях, які обслуговують цілі квартали, надаючи послуги теплопостачання. Але можуть твердопаливні котли використовуватися і приватним домогосподарствами, — зазначає експерт.

— Однак такий вид використання біоресурсів не вважається досить практичним. Більш прийнятний спосіб — піроліз, а саме термічний розклад органічних і багатьох неорганічних сполук".  При цьому Андріан Прокіп нагадує, що історія зі стимулюванням переходу на біопаливо, просування твердопаливних котлів у нас вже була.  "У 2014-2015 роках відбувалися відповідні кампанії. Обіцяли, що споживання газу в сфері ЖКГ скоротиться вдвічі, але цього не сталося.

Важливо розуміти, що потрібна модернізація системи теплопостачання. Потрібно робити все у комплексі, а не просто просувати ставку на біопаливо загалом та твердопаливні котли зокрема. З огляду на те, що з модернізацією у нас — проблеми, є сумніви, що ця ідея "злетить" і матиме позитивний результат", — резюмує експерт.  Раніше сайт "Коментарі" писав, що Україна і Катар домовилися про співпрацю у сфері сільського господарства. 

За матеріалами: Comments.ua
Добавлено: 15-04-2021, 10:40
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх