Ексрадниця голови "Нафтогазу" назвала два сценарії після запуску "Північного потоку-2" (ВІДЕО)

Лана Зеркаль, ексзаступниця міністра закордонних справ України. Однак, на її думку, «гра ще не програна», багато чого залежить від зустрічі Байдена і Путіна. Крім того, політика ЄС щодо Росії найближчим часом буде змінюватися, додала Зеркаль.

В України є два сценарії розвитку ситуації в тому разі, якщо "Північний потік-2" запуститься. Один із них передбачає повну відсутність транзиту і втрати мільярдів доларів доходів.

Про це в інтерв'ю Радіо НВ розповіла Лана Зеркаль, ексзаступниця міністра закордонних справ (2014−2019) і ексрадниця голови правління Нафтогазу України (2020−2021). За її словами, існує два варіанти розвитку ситуації з українською ГТС після запуску "Північного потоку-2".

Перший із них – повна втрата транзиту через Україну з примарними перспективами оскаржити його в міжнародному арбітражі.

"Другий сценарій – домовленість із РФ про те, що вона буде користуватися "Північним потоком" і їй не будуть перешкоджати в цьому, а вона гарантує нам поставки газу за певними цінами, які будуть називатися "хаб мінус". Але ніхто з нас ніколи не буде знати, за скільки цей газ дійсно кому продається і хто з цього отримує вигоду. Тож, ми знову йдемо в обійми російської політики, пов’язаної з газом як інструментом", – сказала Зеркаль.


Відповідаючи на запитання, що буде означати підписання Україною угоди про закупівлю газу, наприклад, у Туркменістані, Лана Зеркаль сказала: "Це буде означати, що "тумбочка", в якій лежать російські гроші, і російська улюблена гра підсаджування українських політиків на газові гроші знову працює".

Проєкт "Північний потік-2" оцінюється у 9,5 млрд євро. Його реалізує "Газпром" в альянсі з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell, Wintershall. Вони взяли на себе зобов'язання профінансувати "Північний потік-2" сумарно на 50%, тобто на 950 млн євро кожен. "Газпром" надасть другу половину коштів – 4,75 млрд євро.

Президент Росії Володимир Путін заявляв, що газопровід зобов'язані ввести в експлуатацію на початку 2021 року. Однак пізніше терміни перенесли на кінець року.


Проєкт "Північний потік-2"

Як раніше повідомляв OBOZREVATEL, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зі своїм польським колегою Збігнєвом Рау публічно звернулися до президента США Джо Байдена з проханням зупинити будівництво "Північного потоку-2" за допомогою будь-яких інструментів.

За матеріалами:  OBOZREVATEL
Добавлено: 31-05-2021, 11:50
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх