Біньямін Нетаньяху втратив посаду прем'єра, яку обіймав 12 років

Біньямін Нетаньяху втратив посаду прем'єра, яку обіймав 12 років 

Нетаньяху переходить в опозицію до коаліційного уряду Беннетта

Біньмін Нетаньяху, який очолював уряд 12 років, втратив посаду прем'єр-міністра. У неділю, 13 червня, Кнесет проголосував за формування нового коаліційного Кабінету на чолі з Нафталі Беннеттом, передає The New York Times.

Прихильники Нетаньяху поступилися прихильникам нової коаліції лише одним голосом: вотум довіри уряду підтримали 59 депутатів, 60 - проголосували за кабінет Беннетта.

Лідер правого блоку «Яміна» Нафталі Беннетт був міністром оборони в уряді Нетаньяху. Він сформує кабінет в коаліції з лівоцентристами «Єш Атід» на чолі з Яїром Лапідом. До альянсу також долучилися й інші партії, в тому числі арабські.

Згідно з коаліційною угодою, Беннет буде прем'єр-міністром два роки, а потім поступиться цим постом Лапіду.

Беннет подякував Нетаньяху, який був прем'єром п'ять термінів поспіль, за роки служіння Ізраїлю. Але, за словами нового голови уряду, кожному поколінню потрібні свої лідери, і сьогодні країна зіткнулася з небаченим раніше розколом.

Нетаньяху, в свою чергу, назвав політсилу Беннетта «фейковими правими», звинувативши їх в зрадницької угоди з лівими центристами. Експрем'єр дав зрозуміти, що тепер вважає себе лідером опозиції і пообіцяв з «божою поміччю скинути лівий уряд».

5 травня закінчився термін, відведений Нетаньяху на формування урядової коаліції. При цьому незадовго до закінчення терміну прем'єр-міністр повідомив канцелярії президента Ізраїлю, що не може сформувати уряд, і повернув мандат глави держави.

Детальніше про ситуацію з виборами читайте у статті Віктора Каспрука "Вибори довіри до Нетаньяху".

За матеріалами: ZN,UA
Добавлено: 14-06-2021, 07:45
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх