Чим завершився саміт G7

Подія, на яку всі чекали і за яким пильно стежили, завершилося. Зустріч лідерів країн великої сімки в Корнуоллі на південному заході Англії пройшла плідно.І Байден знову в грі


Подія, на яку всі чекали і за яким пильно стежили, завершилося. Зустріч лідерів країн великої сімки в Корнуоллі на південному заході Англії пройшла плідно.

Про хід зустрічі і її основні результати йдеться в статті "Байден закликає союзників по G7 зайняти більш жорстку позицію по відношенню до Китаю" на сайті National Public Radio, з перекладом якої вас знайомить "Телеграф".


Лідери G7 завершили свою першу особисту зустріч за два роки, погодившись сплатити свої зусилля в боротьбі з пандемією коронавируса, перешкоді зміни клімату і, що особливо важливо для президента Байдена, протидії зростаючому впливу Китаю.

Байден назвав Китай головною стратегічною проблемою для Сполучених Штатів і їх демократичних союзників, хоча і зустрів деякий опір щодо того, наскільки жорстко повинна бути висловлена ​​позиція в офіційному спільній заяві Великої сімки по Пекіну. Деякі члени G7 побоюються відкритої конфронтації з Китаєм, з огляду на його економічну міць.

У комюніке G7, опублікованому в неділю, міститься заклик до нового "своєчасному, прозорого, експертного та науково обґрунтованого" розслідування походження COVID-19, яке буде проводитися Всесвітньою організацією охорони здоров'я; підтримка інфраструктури для країн, що розвиваються, щоб вони могли конкурувати з китайською ініціативою "Один пояс, один шлях"; і підтримка реагування на "неринкові економічні методи" Китаю.

Спільна заява також включало в себе публічне засудження порушень прав людини в Китаї в провінції Синьцзян і Гонконгу, а також використання примусової праці в секторах сонячної енергетики, сільського господарства та швейної промисловості.

"Я знаю, що це прозвучить дещо прозаїчно", - сказав Байден на прес-конференції по завершенні зустрічі G7. "Я думаю, що ми знаходимося в деякому протиборстві. Чи не з Китаєм як таким, а з автократами, автократичними урядами усього світу, щодо того, чи зможуть демократії конкурувати з ними в мінливому 21 столітті".

Байден закликав Китай бути більш відкритим щодо причин виникнення COVID-19, заявивши, що світ досі не знає, чи виникла пандемія на ринку в китайському місті Ухань або "це був невдалий лабораторний експеримент".

Потім Байден відправиться на зустріч країн-учасниць НАТО в Брюсселі, де висловить повну підтримку США по відношенню до Альянсу. Але, крім цього, він закликатиме до "модернізації" 70-річного альянсу, заявив Білий дім, враховуючи нові загрози з боку Китаю, зміна клімату та кібератаки.

Очікується, що в Брюсселі він почує стурбованість європейських лідерів з приводу того, чому він до сих пір не скасував введені Трампом тарифи на імпорт європейської сталі та алюмінію. Байден обурився, коли його запитали, чому вони все ще діють. "Сто двадцять днів", - сказав він, маючи на увазі, скільки часу він перебуває при владі. "Дайте мені перерву. На це потрібен час".

У середу, 16 червня, в Женеві Байден має зустрітися з президентом Росії Володимиром Путіним. Там не буде такої прес-конференції, яку колишній президент Дональд Трамп провів з Путіним в Гельсінкі в 2018 році; Байден сказав, що не хоче брати участь в "конкурсі" рукостискань і мови тіла.

У неділю Байден заявив репортерам, що згоден з оцінкою Путіна про те, що відносини між двома країнами "перебувають на низькому рівні", і поклав відповідальність за це на втручання Москви у вибори і хакерські атаки. "У мене був доступ до всієї розвідувальної інформації. Він (Путін - прим.ред.) Причетний до всіх цих дій", - сказав Байден.

Хоча США не прагнуть до конфлікту, Байден сказав, що він "прагне вирішити ті проблеми, які, на нашу думку, несумісні з міжнародними нормами". Велика сімка також звернулася до Росії з приводу її "дестабілізуючого поведінки", включаючи приховування організацій, що стоять за атаками програм-вимагачів і іншими хакерськими атаками.

У вихідні дні, які включали в себе групові та індивідуальні зустрічі, які один радник назвав "дипломатичними бліц-зустрічами", динаміка Байдена помітно відрізнялася від динаміки колишнього президента Дональда Трампа, який не брав участі в багатосторонніх самітах і часто сперечався з іншими лідерами. "Я відчув непідробне почуття ентузіазму з приводу того, що Америка знову за столом переговорів і повністю залучена в процес", - сказав Байден на прес-конференції після закінчення саміту.

Байден зустрічався один на один з лідерами Німеччини, Італії та Японії. Він зустрівся з прем'єр-міністром Великобританії Борисом Джонсоном і прем'єр-міністром Австралії Скоттом Моррісоном, які в якості гостей були присутні на зустрічі "Великої сімки". Пізніше він зустрівся з президентом ПАР Сирілом Рамафосой, ще одним гостем, запрошеним на саміт.

В ході зустрічей з лідерами Байден також розповів про заходи з реагування на COVID-19, зміні клімату, виведення військ з Афганістану і нестабільності в сахельского регіоні Західної Африки (африканський регіон на південь від Сахари, в якому безчинствують войовничі екстремістські і терористичні угруповання. У січні 2019 роки для боротьби з ними були відновлені операції сил Сахельской п'ятірки, в яку входять Буркіна-Фасо, Мавританія, Малі, Нігер і Чад, але без підтримки ззовні місцеві силовики не зможуть впоратися з поставленим завданням. Відзначається, що в Сахеле більш, ніж в інших регіонах світу, проявляється глобальне потепління - прим. ред.), заявив Білий дім.


"Нам потрібно співпрацювати з усіх цих питань", - сказав президент Франції Еммануель Макрон на початку годинної бесіди з Байденом в суботу на терасі з видом на море.

"І я думаю, що це здорово, що президент США входить в цей клуб і дуже готовий до співпраці", - сказав Макрон.Перейті на Головну сторінку

За матеріалами: Телеграф
Добавлено: 15-06-2021, 08:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх