"Перемога України"":найбільш жорстка за всі часи" резолюцію про порушення прав людини у Криму

Парламентська Асамблея Ради Європи (ПАРЄ) 23 червня 73 голосами "за" ухвалила "найбільш жорстку за всі часи" резолюцію про порушення прав кримських татар в окупованому РФ Криму.

Про це повідомила у Facebook заступниця члена постійної делегації України в ПАРЄ, заступниця голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук.

"У процесі обговорення на засіданні комітету з рівності та недискримінації і безпосередньо в залі була ухвалена ціла низка поправок, які системно констатують політичну основу переслідувань кримських татар окупаційною владою. Зміна тональності документа відчувається й у його назві: із "Ситуації з кримськими татарами" вона перетворилася на "Порушення прав людини, вчинені щодо кримських татар у Криму", – написала нардепка.


За її словами, "резолюція є однозначно перемогою для України".

ПАРЄ ухвалила документ на основі звіту, складеного Торгілдур Сунною Еварсдоттір з Ісландії.

Підтвердивши невизнання анексії Криму РФ, асамблея засудила "серйозні порушення прав людини", вчинені щодо кримських татар, ідеться в повідомленні на сайті ПАРЄ.

Парламентарії закликали російську владу розслідувати "кожен імовірний випадок убивства і насильницького зникнення" у Криму та покарати винних у цьому, зняти заборону на діяльність кримськотатарських ЗМІ, застосовувати на півострові закони, що діють в Україні, замість російського законодавства (зокрема, у сфері тероризму й екстремізму), припинити переведення затриманих із Криму на територію РФ, а також звільнити всіх осіб, незаконно затриманих або ув'язнених через зловживання російським законодавством в АРК, зокрема з політичних причин.

У резолюції також пропонують "пряме залучення представників кримських татар у міжнародний діалог, пов'язаний із положенням кримських татар і Криму".

Як додав у Telegram член делегації України в ПАРЄ, нардеп від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко, асамблея закликала Росію негайно звільнити Крим, скасувати заборону на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу, припинити примусовий призов кримчан до лав армії РФ і перешкоджання роботі юристів та правозахисників на півострові, пише Гордон

На думку Кравчук, резолюція ПАРЄ зможе посилити позиції України в міжнародних судах проти РФ.

Контекст:
  • Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.
  • Після окупації Криму, за даними правозахисників, ситуація з правами людини на півострові значно погіршилася. Під різними приводами, зокрема боротьби з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар, заявляли правозахисники із Human Rights Watch. У квітні 2016 року міністерство юстиції РФ занесло Меджліс кримськотатарського народу в перелік заборонених організацій.
  • Європейський суд із прав людини 14 січня 2021 року більшістю голосів прийняв до розгляду скарги України проти Росії щодо низки порушень прав людини у Криму.
  • За інформацією Кримської правозахисної групи, станом на кінець 2020 року 109 кримчан перебували у в'язницях за політично або релігійно мотивованими вироками.
Добавлено: 24-06-2021, 10:53
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх