У Запорізькому виконкомі юристи заявили, що проведення 14 липня позачергової сесії є незаконним

У Запоріжжі частина депутатів планує провести позачергову сесію міської ради 14 липня. У Запорізькому виконкомі розкриткували цю ініціативу.

Про це повідомляється на сайті Запорізької міської ради.

"Згідно з законодавством позачергова сесія Запорізької міської ради, про проведення якої оголосили представники кількох фракцій, не може відбутися 14 липня. Адже відповідно до вимог закону відсутні підстави для її скликання. Виконавчий комітет Запорізької міської ради дав юридичну оцінку зверненню голів кількох депутатських фракцій щодо скликання позачергової сесії міської ради 14 липня. Також до правоохоронних органів направлено документ, який було додано до вказаного звернення, адже, на думку юристів, згадане рішення має ознаки підробки.

До виконавчого комітету Запорізької міської ради 12 липня надійшло звернення голів кількох депутатських фракцій про намір скликати позачергову сесію Запорізької міської ради 14 липня і з проханням провести засідання у цей день. Виконавчий комітет Запорізької міської ради дав юридичну оцінку цьому зверненню, підготовлено відповідь головам вказаних депутатських фракцій.

У листі зазначається, що міський голова в силу закону володіє виключним правом скликати сесії (п. 8 ч. 4 ст. 42, ч. 4 ст. 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»). Існує лише два випадки, коли сесія скликається не міським головою: коли він не скликає на вимогу депутатів або у передбачені строки (ч. 6 ст. 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні») або утворилася одночасно вакансія міського голови і секретаря (ч. 9 ст. 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»). Даний перелік випадків є вичерпним. Закон не уповноважує нікого розширювати чи змінювати перелік підстав, з яких є право скликати сесію без міського голови. Відтак, ані Регламент, ані жоден інший акт не може дозволити скликати та проводити сесію без міського голови, крім двох вищезгаданих випадків.

Жоден із згаданих виключних випадків не настав, оскільки, по-перше, пленарне засідання призначено на 20 липня цього року; по-друге, вакансія наявна тільки одна – це секретар. У цій ситуації можлива лише пропозиція депутатів щодо скликання сесії міської ради, яка має бути адресована міському голові. Виконавчий комітет міської ради не може розглянути подані документи через відсутність відповідних повноважень.

Також виникають питання щодо документу, який було додано до вказаного звернення. Наводимо текст листа:

- Одночасне занепокоєння викликає використання вами ймовірно підробленого рішення міської ради. Так, до звернення додано документ на бланку з написом «Запорізька міська рада» «Рішення» під №1 із вказанням дати 09 липня 2021 р. Однак Запорізькою міською радою не приймалось таких рішень у зазначену дату. Фактично згадане рішення містить всі ознаки підробки документу, про що проінформовано правоохоронні органи. (Оригінал даного документу разом з листом з підписами направлено до правоохоронних органів.)", - заявили у Володимира Буряка.
Добавлено: 13-07-2021, 15:14
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх