Розмова Зеленського з директором-розпорядником МВФ: чи потрібен Україні цей транш

У G7 повідомили, що для завершення перегляду програми Міжнародного валютного фонду для України необхідно прийняти низку заходів

Зеленський і Георгієва (фото з відкритих джерел) 

Президент України Володимир Зеленський і директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва провели телефонну розмову з приводу отримання наступного траншу. Місія МВФ в Україні очікується у вересні. Чи потрібен Україні цей транш зокрема і співпрацю з МВФ в цілому?

Експерт економічних програм Українського інституту майбутнього Данило Монін вважає, що транш МВФ Україні після вересня нам не потрібен. "У України 60% виплат в цьому році в вересні, — пояснює він. — МВФ дав зрозуміти: вирішуйте свої питання самостійно, а ми будемо продовжувати розповідати, що вам ще треба зробити. І грошей не дамо.

Минулого тижня Мінфін залучив 500 млн доларів за ставкою 6,3%. Як на мене — це дорого. Якщо Укравтодор взяв по 6,25% то Україна як держава зобов'язана була брати по 5,75%. Але не взяла.

Тепер же в серпні нам треба буде вийти на ринок Євробондів і взяти близько 1,5 млрд доларів. Сподіваюся, вони це зроблять за 4% в євро або нижче 6% в доларах".

На думку Данила Моніна, Україні давно треба було взяти Євробонди — і не залежати від МВФ взагалі. "За фактом, МВФ сам не хоче давати кредит Україні. Йому цікавіше зовнішнє управління. Що люди, які стоять за Фондом, здійснюють з грудня минулого року ", — вважає Данило Монін.

Економічний експерт Олександр Гаврутенко акцентує, що у нас за багато років співпраці з МВФ склалося загальне уявлення, що воно і є наша самоціль — запросити місію, отримати транш. У той час як завдання полягає в тому, щоб оздоровити фінансову систему і посилити надійність України як контрагента у зовнішньоекономічних зв'язках.

"Сам факт продовження взаємодії з МВФ говорить про те, що про нашу макрофінансової самодостатності поки говорити рано, — відзначає експерт. — І що структурні реформи в ключових і чутливих для бюджету галузях ще не завершені і вимагають зовнішнього стимулювання.

В енергетичній сфері, в антикорупційній інфраструктурі, в судовій системі, в банківському секторі — на жаль, тут продуктивні зміни можливі тільки під посиленим зовнішнім наглядом наших кредиторів. Внутрішнього ж політичного ресурсу і волі поки явно недостатньо, щоб подолати популізм і приватні олігархічні інтереси".

Тому, підкреслює Олександр Гаврутенко, розсудлива або просто об'єктивна частина місцевих економістів та абсолютно всі, хто так чи інакше співпрацює з Україною в торгівлі, у фінансовій та інвестиційній сфері вітають це невпинну увагу МВФ до нашої країни."А це, своєю чергою, вселяє надію, що реформи триватимуть, і економічна привабливість України — рости, навіть незалежно від того отримаємо ми транш чи ні", — резюмує експерт.

Нагадаємо, Україні не слід турбуватися, навіть якщо країна не отримає чергового "вливання" від Міжнародного валютного фонду (МВФ) у вигляді траншу до кінця року.

Однак, за словами глави Мінекономіки Олексія Любченка під час форуму "Украіна.30", члени уряду вважають, що гроші будуть отримані.

"Коментарі" вирішили поцікавитися у експертів, чи дійсно перспективи настільки райдужні.

За матеріалами:  Comments.ua
Добавлено: 30-07-2021, 09:27
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх