Александр Вилкул: «Я буду содействовать широкому развитию национальных культурных центров на Днепропетровщине»

Голова облдержадміністрації Олександр Вілкул відкрив «Російський центр» у Дніпропетровську, що працюватиме на базі обласної універсальної наукової бібліотеки імені Первоучителів слов'янських Кирила і Мефодія.

У заході також взяли участь голова обласної ради Євген Удод, виконавчий директор фонду «Русский мир» В’ячеслав Никонов, радник Посольства Росії в Україні Всеволод Лоскутов, а також Предстоятель Української Православної церкви митрополит Київський і всієї України Володимир та митрополит Дніпропетровський та Павлоградський Іриней.

«У нашому регіоні з повагою ставляться до російської мови та культури. Відкриття культурного центру в Дніпропетровську дає нові можливості для ефективної співпраці з Росією і додаткові імпульси для взаємного розвитку», - зазначив Олександр Вілкул.

«Дуже важливо, що сьогоднішній захід благословило своєю присутністю вище духовенство Української Православної Церкви», - підкреслив він. – Адже основа слов'янської цивілізації – це глибока духовність. Це той неоціненний спадок, який наші предки пронесли крізь віки, а ми повинні примножити і передати майбутнім поколінням».

Під час урочистостей митрополит Київський і всієї України Блаженніший Володимир вручив губернатору Орден Святого Великомученика Георгія Побєдоносця «За заслуги перед Українською Православною Церквою».

Олександр Вілкул підкреслив, що для нього як голови обласної державної адміністрації дуже важливо, щоб представники всіх національностей і конфесій відчували себе впевнено та могли вільно розвивати свою мову, культуру і традиції.

«Завдяки цьому Дніпропетровщина стає ще сильнішою. Тому я сприятиму широкому розвитку національних культурних центрів на Дніпропетровщині як важливого інструменту для побудови конструктивного діалогу між представниками різних національних і культурних груп. Як усередині регіону, так і при взаєминах з іншими країнами», - підсумував Олександр Вілкул.

«Російський центр» у Дніпропетровську – це 65-й у світі міжнародний культурний проект, який реалізується російським фондом «Русский мир» в партнерстві з провідними світовими освітньо-просвітницькими структурами.

У фонді «Російського центру» зібрані книги, довідкові й навчальні матеріали з питань культури і мистецтва, науки й освіти, історії та сучасного розвитку російського суспільства. Бібліотека центру включає друковані видання провідних російських видавництв, а також банк мультимедійної інформації, в який входить класика російського кінематографу та сучасне російське кіно, аудіокниги, аудіолекції, аудіо спектаклі та аудіоекскурсії.

Основними напрямками роботи «Російського центру» є: популяризація російської мови, літератури і мистецтва та підтримка програм вивчення російської мови; створення умов для організації культурних акцій, наукових дискусій і неформального спілкування представників різних культур; ознайомлення жителів міста і області з класичними і сучасними творами російської літератури і мистецтва, багатонаціональною культурою народів Російської Федерації; надання допомоги викладачам, аспірантам, студентам, усім, хто має бажання вивчати російську мову розширення культурних, освітніх і наукових контактів між громадянами та організаціями України і Росії.

Дніпропетровщина відкрита до міжнародної співпраці з усіма країнами. При обласній універсальній бібліотеці діють і користуються популярністю у мешканців області «Центр європейської інформації», «Канадсько-Український бібліотечний центр» та Центр «Вікно в Америку». Облгосадминистрация
Добавлено: 27-11-2010, 12:42
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх