В Днепропетровске открывается арт-центр!

В Днепропетровске открывается арт-центр Павла Гудимова «Я Галерея»


Новий арт-центр – це виставковий простір загальною площею 120 кв.м, а також відкрита тераса для експонування сучасної скульптури, об’єктів та інсталяцій (140 кв. м). Формально програма Я Галерея в Дніпропетровську продовжуватиме вже розроблені напрямки роботи арт-центру – це послідовна виставкова діяльність, освітні заходи для широкої аудиторії, дискусії та круглі столи за участі професіоналів сфери культури, відеопокази кіноклубу А Кіно, публічна бібліотека із сучасного мистецтва й архітектури.
Відкриття арт-центру в Дніпропетровську було ініційовано Павлом Гудімовим як послідовна реалізація ідеї децентралізації мистецьких процесів України й меценатом і колекціонером Павлом Мартиновим як свідомий внесок у розвиток сучасного мистецтва в рідному місті – Дніпропетровську.

На 4-те грудня заплановано «перед-відкриття» - презентація простору для журналістів, представників культурних інституцій та мистецького кола. Їх буде запрошено до «чистого» приміщення, де пройде лекція-презентація за участі засновників Павла Гудімова та Павла Мартинова, а також координатора проектів Марії Миценко, які представлять основні реалізовані проекти арт-центру та окреслять майбутню програму діяльності в Дніпропетровську. Також на відкриття простору запрошено художницю Алевтину Кахідзе з перформансом «Я можу вигуляти Вашого собаку». Як і будь-який інший перформанс художниці, «…собака» ґрунтується на автобіографічних фактах, які, тим не менш, не варто сприймати буквально.

8-го грудня в Я Галерея пройде відкриття перших виставок. В стінах арт-центру експонуватиметься кураторський проект Павла Гудімова «Вхід Вихід», наратив якого вибудовується навколо образу дверей, вікон та будь-яких інших прорізів, дірок й отворів, які, з одного боку, є досить влучною метафорою мистецтва в цілому, а з іншого – гарним «входом», «відкриттям» нової ініціативи. Паралельно на терасі буде представлено проект Олександра Бабака «Паркан», який, всупереч «обережній» назві, виходить за будь-які обмеження – у металевому об’ємі витончені рисунки художника набувають монументальності й потужності. Цей проект, що було вперше показано в Мистецькому Арсеналі в рамках Гогольфесту 2009, до кінця лютого окупує дніпропетровську терасу.

На вернісаж виставок за участі куратора Павла Гудімова, співзасновника Павла Мартинова, художника Олександра Бабака, куратора кіноклубу Андрія Алферова та інших учасників команди арт-центру Я Галерея також запрошено культурних аташе з посольств Німеччини, Литви, Великобританії, Франції, США, арт-критиків, колекціонерів, представників бізнесу й місцевої влади.

Наступного дня після вернісажу, 9-го грудня, Павло Гудімов прочитає лекцію «100 дверей», яка стане своєрідним концептуальним продовженням виставки «Вхід Вихід» і буде відкрита для широкої аудиторії.

У найближчих планах арт-центру Я Галерея в Дніпропетровську цикл «культурних уікендів» з кінопоказами, майстер-класами і дискусіями, проект «Відчуваю!» - діалог абстрактного мистецтва та сучасної музики, ретроспективні виставки Тіберія Сільваші, Андрія Сагайдаковського, Миколи Малишка, кураторський проект Наталії Філоненко та інші події.

Добавлено: 2-12-2010, 11:38
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх