Методичка по отриманню закордонного паспорту

Вирішили робити паспорт громадянина України для виїзду за кордон? Ось кілька порад, щоб цей процес пройшов  так як того вимагає закон і Ви не платили за чужі іномарки або котеджі.

Звернувшись до Державної міграційної служби (раніше Відділи громадянства, імміграції  та реєстрації фізичних осіб, або паспортний стіл), маєте подати стандартний пакет документів:

•    паспорт громадянина  України  (після   прийняття   документів повертається);

•    свідоцтво про народження (для осіб віком до 16 років);

•    копія виданої  податковим  органом  довідки  про присвоєння ідентифікаційного номера,  крім осіб, які через свої релігійні або інші переконання відмовляються  від  прийняття  ідентифікаційного номера та офіційно повідомляють про це відповідні державні органи;

•    особи віком від 18 до 25 років, які підлягають призову на строкову військову службу подають довідку відповідного військового комісаріату щодо можливості виїзду з України.

Звернувшись до «паспортного столу» Вам дадуть «прейскурант» на 600 грн. (тут  можуть коливатись цифри). З того переліку необхідно оплачувати тільки 150 грн − за бланк паспорту, 170 грн – державне мито і 87,15 грн − послуги ДМС.

Уважно перевірте чи наявні реквізити на оплату послуг державних підприємств «Документ» та «Інформ-Ресурси».

В жодному нормативному документі немає нічого про обов'язкові послуги державних підприємств «Документ» чи «Інформ-Ресурси», співпраця з ними може бути тільки на добровільній основі за бажанням громадянина.

Сплатити ДП «Документ» вимагають за підготовку пакету документів для оформлення закордонного паспорту. Однак ЦЕ ЗОБОВ’ЯЗАНІ РОБИТИ ОРГАНИ ДМС, та вартість цих послуг закладена в стандартну вартість послуг ДМС.

Сплату  ДП «Інформ-ресурси» вимагають за посередницькі послуги при отриманні довідки про відсутність чи наявність судимості. В такому разі, нагадайте посадовцям пункт 12 Наказу МВС №1603 від 24 грудня 2004 року:

«Перевірка наявності  чи  відсутності  обставин,  що обмежують право громадянина на виїзд за кордон відповідно до підпунктів 3, 4 і  9  пункту  22  Правил  (порушеної  проти  заявника кримінальної справи;  судимості за вчинення злочину;  перебування заявника  під адміністративним наглядом органів внутрішніх справ),  здійснюється вказаними територіальними органами та територіальними підрозділами через  відповідні  управління  (відділи)  інформаційних технологій ГУМВС,  УМВС.  Відповідна  інформація   підрозділу   інформаційних технологій  береться до уваги протягом місяця з моменту її надання та долучається до заяви-анкети».

Тобто запит щодо наявностівідсутності судимості ЗОБОВ’ЯЗАНІ ВИКОНУВАТИ ОРГАНИ ДМС, та вартість цього закладена в стандартну вартість послуги ДМС.

Вимагають сплату страхового поліса? Нагадай статтю 9 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України»:

«З метою   створення   умов,   що гарантують відшкодування громадянинові України витрат,   пов'язаних   з   надзвичайними обставинами під час перебування за  кордоном,  громадянин України повинен бути застрахованим».

Тобто, якщо ви робите закордонний паспорт "на всяк випадок", то ОФОРМИТИ СТРАХОВИЙ ПОЛІС можна і в подальшому, хоч ЧЕРЕЗ КІЛЬКА РОКІВ. При цьому ви також можете вибрати страхову компанію за власним бажанням, а не нав'язану посадовцями.

Якщо співробітники МВС наполягатимуть на своєму або почнуть впиратися і відмовляти на цій підставі у прийомі пакету документів, — слід звернутися офіційно через канцелярію із письмовою заявою, додавши при цьому копії своїх документів та копії оплачених квитанцій (оригінали зберігайте у себе аж до вирішення питання) із вимогою прийняти пакет документів для оформлення закордонного паспорта та з вимогою про результати розгляду заяви і можливий час здачі пакету документів повідомити автора заяви у порядок і строки, передбачені чинним законодавством.

Пам’ятайте: стандартна вартість оформлення закордонного паспорту – 407 грн. 15 копійок!!!
Добавлено: 26-01-2012, 19:59
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх