Законопроект «Про вищу освіту» має турбувати кожного від студента до ректора

Приводом  для нашого сьогоднішнього обговорення став законопроект «Про вищу освіту», який сьогодні в трьох варіантах знаходиться на розгляді у Парламенті. Не дивлячись на схожу структуру між проектами, вони  декларують абсолютно різні шляхи розвитку освітньої галузі. Автори провладного законопроекту № 1187  (Ківалов, Каретник, Сорока)  закріплюють абсолютну залежність вузів від міністерства. Натомість два інші альтернативні законопроекти (№1187-1 – автори А. Яценюк, Л.Гриневич ті інші),  та №1187-2, розроблений групою під керівництвом М. Згуровського) дають підстави сподіватися на якісні зміни у вищій освіті.

Потрібно визначити основні розбіжності між законами, розглянути перспективи кожного з них і визначити найбільш ефективний законопроект для розвитку національної еліти.  Своїм ставленням до ініціативи парламенту поділилась Елліна Позднякова-Кирбят’єва. «Сьогоднішнє Міністерство освіти мабуть увійде в історію України, як орган, який тотально централізував систему освіти, - наголошує  депутат. - Складається враження, що навіть завідувач кафедри має погоджувати учбові плани з міністерством. Тому опозиційний законопроект ґрунтується на тому, що ВНЗ – автономна одиниця і має бути підпорядкований міністерству тільки по стратегічним питанням, принципам освітніх стандартів. Законопроект Ківалова декларує авторитарну модель управління. Натомість альтернативні проекти базуються на демократизації управління всередині самих університетів, гарантують рівність доступу до вищої освіти і прискорюють процес інтеграції європейських норм в систему освіти України. Тому на сьогодні дуже важливо залучити освітянську думку і суспільство до обговорення важливих галузевих законопроектів».

Також Елліна Геннадіївна зазначила: «На жаль незалежна Україна успадкувала від радянської влади занадто традиційну і закостенілу  систему вищої освіти, яка нездатна мобільно реагувати на зміни в суспільстві. Нові редакції довгоочікуваного закону мали б стати проривом в освітянському середовищі, відкрити простір для реалізації наукової діяльності молодих вчених, зробити систему освіти більш прозорою, дати шанс на вищу освіту дитині з села (на прикладі системі ЗНО), ми маємо збільшувати показники працевлаштованих спеціалістів. Сфера освіти сьогодні одна за найбільш корумпованих.  Я згодна тезою, що змінювати треба управлінський підхід, проводити децентралізацію освіти, позбавляти міністерство численних функцій, які заважають вузам здійснювати ефективну самостійну діяльність. Мені дуже приємно, що студентська громада сьогодні має свою власну думку стосовно галузевого законопроекту і хоче довести її до відома парламентарів. Я сподіваюсь , що запорізькі вузи,освітяни, інтелігенція,  не залишаться осторонь і проаналізують зміст запропонованих проектів. Я закликаю всіх приєднатися до обговорення і добитися прийняття того закону який відповідає сучасним умовам і інтересам розвитку України»

Активну позицію висловлюють представники студентства та громадськості. Опозиційні законопроекти не ідеальні і потребують виважених рішень та зауважень зі стороні освітян, проте шлях обраний  вірно і треба вдосконалювати  напрацьовані рішення.

Загалом, на думку Елліни Позднякової-Кирбят'євої, цей законопроект має об’єднати схід і захід в обговоренні питання національного значення, щоб думки інтелігенції, еліти, яка формує міцний фундамент незалежної України, були почуті".
Добавлено: 9-04-2013, 23:40
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх