Почему Россия "валит" рубль. Экономисты определили "дно" российской валюты

Минулого разу рублю вдалося вийти з крутого піке, однак тепер прогнози для російської валюти нерадісні.

З минулого тижня на світовому ринку ціна на нафту продовжує падіння, а разом з нею дешевшає і валюта Росії, економіка якої зав'язана на енергоресурсах.  24 червня вартість європейської марки Brent впала до показників піврічної давнини – нижче $ 55 за барель. 28 липня вона коштує вже $ 53.  

Причиною зменшення ціни на "чорне золото" називають повідомлення із США про збільшення видобутку на Близькому Сході, де відкривають нові бурові установки.

Російський рубль почав "худнути" синхронно із нафтою. І якщо минулого тижня він "віддавав" долару копійки, то 28 червня різко обвалився майже на 2 рублі. Таким чином, вартість долара у Росії перевалила за психологічну позначку у 60 рублів. Економісти зазначають, що між цими двома фактами – обвалом рубля та ціни на нафту – є міцний зв'язок, який було чітко продемонстровано під час падіння вартості нафти цієї зими.

Тоді рубль ледь не щодня встановлював антирекорди, ціна долара перевищувала 70 рублів. Експерти та валютні трейдери висловлювали думку, що влада навмисно знецінює національну валюту, адже основна стаття доходу держбюджету – це експорт палива, який оплачується доларами. Відповідно, за нового курсу бюджет отримував більше грошей у рублевому еквіваленті. Але тоді ціна на нафту вирівнялася, за нею зміцнився і рубль. Тож ТСН.ua запитав у економістів, якою на цей раз буде динаміка вартості нафти та чи зможе рубль видертися з тієї прірви, у яку його засмоктує.

Андрій Новак:

Зменшення ціни на нафту, яке триває останнім часом, це є наслідком того, що Іран відпустили з економічної блокади і він вийде на ринок. Плюс об'єми споживання нафти виявилися набагато меншими, ніж очікувалося, тому що немає того економічного росту, який був раніше, ні в Китаю, ні в США, ні в Єврозоні. І таким чином, ми маємо різке зниження ціни.

Але ця хвиля, окрім зняття блокади з Ірану, пояснюється багато в чому бажанням максимально ефективно впливати на падіння російської економіки. Оскільки вплив прямих санкцій, зокрема, фінансових, є досить обмеженим. А падіння ціни на нафту для російської економіки навпроти має набагато важчі наслідки, що ми зараз і спостерігаємо на падінні рубля. Це, по суті, змова проти Росії.

Падіння ціни на нафту – це пряма причина падіння рубля. Серед опосередкованих причин - негативні очікування у самій Росії, пов'язані із ціною на нафту і можливим початком трибуналу по збитому "Боїнгу", який, безумовно, буде мати висновки про те, що "Боїнг" був збитий російською армією, російською ракетою. І це спровокує ще більш жорсткі санкції всього цивілізованого світу проти Росії, тому російські власники капіталу зараз намагаються скуповувати долар для того, щоб вивезти його за межі Росії.

Олег Устенко

За провокативною інформацією з США ціна на нафту може опуститися і до $ 40, і навіть до $ 30. Тож падіння російського рубля може скласти навіть більше 70 за долар. Оскільки теперішня тенденція падіння національної валюти Російської Федерації вже стала стійкою і очевидно, що до повного виведення російських військ з Донбасу і Криму санкції будуть діяти, то на кінець цього тижня можливий курс 65-66 рублів за долар, а наступного тижня вже можна чекати 70 рублів за долар. telegraf.com.ua Олег Устенко:

- Очевидно, що ціна на нафту буде знижуватися далі. І це колосальний удар по тим економікам, які залежать від енергоресурсів. Це стосується у тому числі й Російської Федерації. І вона буде намагатися нівелювати зниження ціни на нафту девальвацією рубля. Зростання долара в Росії було абсолютно прогнозованим. І на відміну від тих девальвацій, які бувають в інших країнах, наприклад, в Україні (колосальна девальвація, коли гривня втратила дві третини вартості, була неконтрольованою), в Росії вона контрольована.

Країни, подібні Росії, намагаються створити ілюзію того, що плани, які закладені у видатковій частині державного бюджету, продовжують виконуватися. Тому що як тільки вони перестануть його виконувати, у суспільстві виникне напруга, соціальне невдоволення, почнуть ставитися запитання щодо правильності економічної політики, після яких, як правило, виникають політичні запитання. Я впевнений, що в Росії це усвідомлюють.

Але коли відбувається зниження ціни на енергоресурс, який є основним доходом, держбюджет буде недоотримувати кошти. Виникає діра, яку необхідно буде перекрити. За умови утримання фіксованого курсу це можна зробити декількома способами. Основний з них - спробувати позичити на внутрішньому або на зовнішньому ринку, сподіваючись на те, що ситуація вирівняється і треба просто перечекати проблему. Але для Росії зараз це не опція. На зовнішньому ринку вона не зможе позичити гроші в силу цілої низки факторів. На внутрішньому ринку їй теж неохоче дадуть.

Тому другий спосіб - задіяти опцію друкування грошей. Але це розкрутка інфляції, що для них буде означати більш різке зниження реальних доходів населення, і знову ми повернемося до того, що в російському суспільстві будуть виникати незручні для влади запитання.

Виходить, що єдиний спосіб, яким вони можуть добрати у рублевому еквіваленті гроші до держбюджету, це девальвація рубля. Тоді зберігається ілюзія, що нібито нічого не змінилося. Ти продаєш стільки ж нафти і газу, скільки і раніше, щоправда, ціна в доларах, яку ти отримуєш, вже менше у порівнянні з тією, яку ти отримував вчора і позавчора, але в рублях ти продовжуєш отримувати таку ж суму.

Але це можливо зробити тільки в країні, де Мінфін і Центробанк працюють у тісній зв'язці. Це якраз випадок Росії. Мінфін віддає сигнал, свого роду відмашку, Центробанку Росії з приводу девальвації. На міжбанківському валютному ринку, який працює в Росії, Центробанк починає більш активно купувати валюту, після чого курс рубля починає просідати, рубль дешевшає.

Це перша можливість, яка у них є. А друга полягає у тому, що Центробанк Росії починає різко знижувати свої інтервенції [продажу валюти із золотовалютних запасів] на міжбанківському ринку, і долар починає дорожчати. Саме другий шлях активно застосовувався минулого разу.

За моїми розрахунками, якщо зараз ціна нафти досягне позначки $ 45 за барель, як це було 13 січня цього року, то рубль повинен продовжити активну девальвацію і опинитися в зоні близько 65 рублів за долар. Але курс може бути ще нижчим. Тут важливі психологічні моменти. На тлі розпочатої девальвації з'являються так звані "шуми", тобто ірраціональна поведінка економічних агентів, що може топити реальний курс набагато глибше у порівнянні з розрахунковим курсом. Судячи з минулої активної девальвації в Росії, це ірраціональна поведінка може додавати ще до 20%.

Тобто, якщо розрахунковий курс сягає близько 60 рублів, то за рахунок "шумів" він може опускати межу до позначки близько 70 рублів. І далі знову таки, чим більше просідання курсу, чим більше він сягає "дна", тим більш масовані виникають "шуми". І на такому тлі паніки та просідання курсу незабаром ми побачимо в Росії політичні зрушення в плані збільшення рівня пропаганди, яка транслюється на телеканалах, з'являться якісь звинувачення, будуть шукати, хто у цьому винен.


По материалам: ТСН
Добавлено: 29-07-2015, 09:45
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх