"Горячая война" Кремля и ненависть Порошенка. Ключевые тезисы с конференции по безопасности в Мюнхене

Президент Польщі закликав НАТО розірвати угоди з Росією і збудувати постійну інфраструктуру в країнах Балтії.

У німецькому Мюнхені сьогодні, 13 лютого, відбувається 52-га конференція з безпеки, на яку зібралося чимало лідерів країн та організацій світу.

Головні теми – криза в Європі через навалу біженців з охопленої війною Сирії та агресія Росії проти України. Ключові тези світових лідерів на конференції:

1. Президент України Петро Порошенко:

"З кожним роком питання міжнародної безпеки набуває все більшої ваги. Перед нами постав виклик: альтернативна Європа з альтернативними цінностями. Ізоляціонізм, нетерпимість, неповага до прав людини – це і є альтернативна Європа, яка має сьогодні свого лідера – Володимира Путіна. Європа проходить свою найскладнішу кризу, і подолати її можна лише спільними зусиллями. Тому, коли ми говоримо про підтримку і боротьбу за Україну, то це стосується не тільки українського народу, це питання європейської та світової безпеки". Порошенко закликав західних лідерів відмовитися від намірів відновлення співпраці з Росією. "Я ненавиджу те, що деякі лідери прагнуть посилення діалогу з РФ попри все те, що сталося в моїй країні. Я нагадаю, що в 2008 році Росія окупувала частину Грузії, а вже в 2010 році було багато голосів за те, щоби відновити співпрацю з РФ. І що, це зупинило анексію Криму? Це зупинило вторгнення на Донбас? Це зупинило Сирію (дії Москви у цій країні)? Чи, можливо, Росія почала співпрацювати щодо розслідування MH-17?" – емоційно звернувся президент України.

Він закликав представників Євросоюзу не скасовувати санкції проти Кремля. "Санкції – це не покарання. Санкції – це інструмент для того, щоби тримати Росію за  столом переговорів. Іншого інструменту немає", – підкреслив Порошенко.

2. Президент Європейського парламенту Мартін Шульц:

"Я повністю поділяю точку зору Петра Порошенка, що наміри російського керівництва – розділити Європейський Союз зсередини. Антиєвропейські скептики, ісламофобські, гомофобські та будь-якого роду партії дуже сильно представлені в Європейському парламенті, я слухаю їх з моїми колегами кожного дня. І якщо я порівняю з риторикою партії Путіна в Росії меседжі, які вони розповсюджують по всій Європі, то вони однакові. І для мене це не є сюрпризом. На підтримку своїх слів він навів "добре відомий факт", коли французька партія Національний Фронт "отримала гроші від Росії". Шульц нагадав, що у другій половині минулого століття в Європі погодилися з одним принципом, "який може запобігти повторенню помилок першої частини століття". "Це – солідарність націй та взаємна повага. І це те, що Путін ставить під сумнів, збільшуючи кількість політичних партій в Європі, і це, між іншим, вже підвищилося до рівня урядів. У нас, в ЄС, є партії в урядах, в офісах, які ставлять під сумнів принципи солідарності, принцип взаємоповаги та міжнаціональної демократії", – наголосив президент Європарламенту.

3. Державний секретар США Джон Керрі:

"Росія має вибір – або повна імплементація Мінських угод, або продовження економічних санкцій". Не варто забувати, що призвело до запровадження санкцій – порушення прав України". Він також наголосив, що Україна теж повинна виконувати свої зобовʼязання згідно з Мінськими домовленностями. "Росія може довести своїми діями, що буде поважати суверенітет України, оскільки він наполягає в дотриманні її прав, територіальної цілісності", – сказав Керрі.

4. Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв:

"Залишається недружньою та закритою політична лінія НАТО щодо Росії. Можна сказати й різкіше: Ми скотилися в часи нової холодної війни". Медведєв обурився, що в країнах Заходу "знімають фільми про ядерну загрозу Росії", а також заявив, що в Україні "йде громадянська війна". "Проблема України – це камінь, на якому ми всі спіткнулися", – зазначив він, згадавши про санкції проти Росії з боку Євросоюзу та США, через які економіка РФ активно падає. "Ніякого іншого шляху розв'язання кризи в Україні, крім мінського пакета, не існує. Мінськ повинні дотримуватися, безумовно, всі сторони, але в першу чергу – відповідальність на Україні. Це не тому, що ми намагаємося пересунути стрілки, просто так склалася ситуація. Незважаючи на прогрес по ряду напрямків, щодо відведення важких озброєнь, за присутності місії ОБСЄ, інших питань, – ситуація залишається нестійкою", – сказав прем'єр і заявив, що саме Україна обстрілює Донбас, а не бойовики. Він також висловив обурення тим, що не прийняті зміни до Конституції України в частині децентралізації, зазначивши, що "їх слід було прийняти до кінця минулого року". Водночас він обурюється, що Київ вимагає, аби вибори на окупованому Донбасі відбулися за українським законодавством. Раніше офіційний Київ заявляв, що саме Москва не виконує Мінські домовленості.

5. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг: "Ми бачили все більше самовпевнені дії Росії, яка дестабілізує європейський безпековий порядок. НАТО не шукає конфронтації і ми не хочемо нової "холодної війни". В той же час наша відповідь повинна бути непохитною. Тому яким чином ми збалансовуємо ситуацію? Я рішуче переконаний, що відповідь знаходиться одночасно – у сильнішій обороні і активнішому діалозі, слідуючи якому, спільними зусиллями можна досягти більшої стабільності у Європі. Російські дії в Україні викликали міцну відповідь з боку міжнародної спільноти, включаючи санкції, призупинення участі у "Великій вісімці" та збільшення підтримки наших партнерів на Сході". При цьому він нагадав, що НАТО здійснює найбільше зміцнення сил колективної системи безпеки впродовж останніх десятків років, щоб надіслати сильний сигнал для стримування будь-якої агресії або залякування. "Не для того, щоб вести війну, а для уникнення війни", – заявив Столтенберг. Саме тому оновлення системи стримування є ключовою частиною загальної стратегії НАТО.

6. Президент Литви Даля Грібаускайте:

"Зауваживши попереднього виступаючого, особливо з Росії (Медведева), який сказав, що, можливо, ми стоїмо перед другою "холодною війною", я би сказала, що, можливо, ми стоїмо перед свого роду гарячою війною". Вона вказала на демонстрацію Росією "відкритої військової агресії в Україні та відкриту агресію в Сирії. Нічого холодного тут немає, це вже дуже-дуже гаряче". Грібаускайте висловилася за реформування європейських інституцій з метою більш оперативного відпрацювання реакції на існуючі виклики та ухвалення відповідних рішень.

7. Президент Польщі Анджей Дуда:

"Посилення  НАТО на Сході стане логічним наслідком розширення НАТО. Прийшов час для встановлення інфраструктури НАТО в Польщі, в Румунії, в країнах Балтії". Нині побудова постійної інфраструктури НАТО поблизу кордонів з Росією прямо заборонена базовою угодою про співпрацю між Альянсом та РФ. Всі спільні сили НАТО в країнах Балтії, зокрема, розміщені на ротаційній основі. Таким чином, для побудови постійної інфраструктури НАТО має переглянути або розірвати договір з Росією.

8. Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр:

"Від вирішення конфлікту на Сході України ми все ще далекі".

9. Прем'єр-міністр Франції Мануель Вальс

попередив про можливість значних терористичних атак: "Ми маємо цілковито усвідомлювати загрозу і реагувати на неї значними силами та з повним розумінням: будуть атаки, масштабні атаки. Це певно. гіпертероризм тут, щоб залишитися". Звертаючись до прем'єра РФ Дмитра Медведєва Вальс закликав припинити авіаудари Росії по мирних жителях у Сирії: "Франція поважає Росію та її інтереси. Але ми знаємо, що для того, аби повернутися на шлях миру, російські бомбардування цивільних мають припинитися".

10. Глава Мюнхенської конференції з безпеки Вольфґанґ Ішинґер

сподівається, що Росія дотримається обіцянки зберігати паузу в нанесенні ударів у Сирії: "Появою Медведєва (на конференції) Росія сигналізує про готовність до ведення переговорів. Я сподіваюсь на гарантію від російського прем'єра, що Росія дотримуватиметься режиму припинення вогню (в Сирії). Це було б подальшим важливими кроком у напрямку миру".

За матеріалами прес-служби президента України, Deutsche Welle, AFP, УНІАН, "Європейська правда".

По материалам: ТСН
Добавлено: 13-02-2016, 22:17
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх