Серйозний сигнал Росії після затримання Навального: заяви США, Литви, Естонії, Польщі

Світові лідери відреагували на затримання Навального. Від Росії вимагають негайно припинити переслідування опозиціонера Олексія Навального і випустити його на волю. Глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що реакція західних політиків на новини про повернення і затримання Олексія Навального в РФ потрібні для того, щоб відвернути увагу від кризи в їхніх власних країнах.

Як інформує Цензор.НЕТ, про це повідомляє Газета.ру.

"Прямо відчувається, з якою радістю йдуть коментарі під копірку. З радістю, тому що це дозволяє, як видно, західним політикам думати, що вони, таким чином, зможуть відвернути увагу від глибокої кризи, в якій опинилася ліберальна модель розвитку", - сказав Лавров на пресконференції за підсумками діяльності російської дипломатії в 2020 році.

США вимагають негайного звільнення Олексія Навального, затриманого 17 січня в аеропорту "Шереметьєво", заявив держсекретар США Майк Помпео, передає Держдеп.

"Сполучені Штати рішуче засуджують рішення Росії заарештувати Олексія Навального. Ми з глибоким занепокоєнням відзначаємо, що його затримання є останнім в серії спроб змусити замовкнути Навального", - заявив Помпео.

"Ми вимагаємо його негайного і беззастережного звільнення", - додав він.

У свою чергу, глава МЗС Канади Марк Гарно на сторінці в Твіттер також засудив арешт Навального.

Різко негативно відгукнулися про затримання політика також ряд лідерів європейських держав. . "Пана Навального слід негайно звільнити, а винних в обурливий замаху на його життя притягнути до відповідальності. Нападки Кремля на пана Навального - це не просто порушення прав людини, а й виклик російському народу, який хоче, щоб його голос був почутий", - заявив Салліван.

Експерти вважають, що такого роду заяву - дуже серйозний сигнал для Кремля. Якщо заяву Саллівана буде проігноровано, то для Росії це може обернутися новим ще більш болючим списку санкцій пакетом.

Міністр закордонних справ Чехії Томаш Петржичек вважає, що арешт Навального є політично вмотивованим

Спільна заява в зв'язку з затриманням Навального оприлюднили також міністри закордонних справ країн Балтії - Латвії, Литви і Естонії: "Затримання Олексія Навального абсолютно неприйнятно. Ми вимагаємо від російської влади його негайного звільнення. Євросоюз повинен реагувати швидко, якщо він не буде звільнений, то треба розглянути введення санкцій проти Росії у зв'язку з цією акцією

". Висловився з приводу свавілля російської влади і президент Литви Гітанас Науседа: "Жахливий арешт Навального, як тільки він повернувся додому, - це ще одне свідчення зусиль Кремля щодо систематичного порушення прав людини і демократичних свобод. Західні демократії не повинні терпіти цього!"

Свою заяву із засудженням дій Кремля оприлюднив також президент Польщі Анджей Дуда: "Дії російської влади щодо Олексія Навального повинні позначитися на відносинах міжнародного співтовариства з цією країною. Від імені Польщі, члена Ради ООН з прав людини, я закликаю до міжнародної солідарності в цій ситуації ".

Нагадаємо, Олексія Навального затримали за поданням російської Федеральної служби виконання покарань (ФСВП), яка звинуватила політика в тому, що він не відзначався в органах ФСВП під час перебування на лікуванні в німецькій клініці "Шаріте", де відновлював здоров'я після серпневого отруєння, в причетності до якому підозрюються російські спецслужби.

Навальний в 2014 році був засуджений до умовного тюремного ув'язнення за сфабрикованим звинуваченням. Зараз є інформація, що в відношенні опозиціонера відкриті нові кримінальні справи, за якими його можуть посадити на термін до 10 років.

Експерти вважають, що уникнути такої розправи Навальному може допомогти тільки одне - рішуча реакція Заходу на діється в Росії свавілля.

Раніше відомий російський політик пригрозив Навальному в'язницею і примусовим лікуванням. Нагадаємо, російський політолог спрогнозував, що найближчим часом чекає Навального.

За матеріалами:  "Діалог.UA"Цензор.Нет, ZN,UA, 112.ua
Добавлено: 18-01-2021, 12:31
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх