Україна та Угорщина розробляють джентльменську угоду: про що цей документ

Над таким документом робота ведеться, за дорученням президента Зеленського.

Заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква, який опікується зовнішньополітичними питаннями, розповів про плани України у питанні врегулювання конфлікту та перезавантаження відносин з Угорщиною.

Про них він розповів в інтерв'ю ТСН.ua.

На запитання: Чи є у вас спільний план виходу з кризи? Жовква відповів: "Безумовно. Ми з вами сьогодні говоримо про перспективи. Розвиток подій у 2020 році ми бачили, але ми про це нині не говоримо, бо ми вже у 2021 році. Він починається з візиту міністра закордонних справ Угорщини Петера Сіярто до України.

27 січня на запрошення міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби міністр закордонних справ Угорщини прибуде до України і проведе низку офіційних зустрічей. До слова, буде обговорюватися весь комплекс питань. Ми неодноразово заявляли, що бажаним для України було б укладення відповідного договору чи угоди між Україною та Угорщиною, які б врегулювали цей комплекс питань. Так звана джентльменська угода — угода про паритетність, рівність, взаємовигідність відносин. Над таким документом робота ведеться, за дорученням президента такий документ було підготовлено українською стороною, передано угорський стороні, отримано їхню реакцію і зараз процес триває. Тому, от вам план, про який ви говорите. У цьому документі буде закладена так звана, як це модно зараз казати, дорожня карта".

Заступник керівника Офісу президента додав, що її підпишуть, коли вона буде готова. Це, за його словами, може бути здійснено на рівні лідерів держав, у даному випадку — прем’єр-міністра Угорщини та президента України. Він також  зауважив, що наразі МЗС працює над підготовкою візиту до Києва угорського прем'єра Віктора Орбана, але дати ще немає. 

Щодо змісту цієї джентльменської угоди, Ігор Жовква зазначив, що Україна очікує, що у ній йтиметься про зняття блокування з боку Угорщини проведення Комісії Україна-НАТО на найвищому рівні.

"Дійсно, на сьогодні питання відповідної позиції Угорщини в НАТО, і, на жаль, іноді в ЄС, залишається. Як домогтися зняття цього блокування? Ви напевно чули позицію генсека НАТО про те, що це двостороннє питання України і Угорщини. І це дійсно двосторонні питання двох наших держав. Виносити це на міжнародний загал, або наприклад в таку інституцію, як Північноатлантичний альянс, контрпродуктивно, до речі і для самої Угорщини. І це слід визнати. Тому будемо намагатися вирішувати це питання на двосторонньому рівні. Знаєте, я вірю, що нам це вдасться і питання блокування буде знято. Якщо переходити до відносин з НАТО, то активна участь України в інституціях НАТО, у прийнятті відповідних рішень — здобуток не лише для України, а й для всіх членів Альянсу", - говорить заступник керівника ОПУ.

Також, за словами Ігоря Жовкви, в угоді має бути врегульована суперечка стосовно закону України про освіту, яка бере початок ще від 2017 року.

Повну версію першої частини інтерв'ю із заступником керівника Офісу президента України Ігорем Жовквою, читайте за 

За матеріалами: ТСН
Добавлено: 18-01-2021, 15:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх