Перше засідання ТКГ 2021 року: про що домовились

Під час засідання безпекової підгрупи тристоронньої контактної групи з урегулювання конфлікту на Донбасі, яке відбулося у форматі відеоконференції, досягли принципової домовленості про відновлення постачань газу в Мар'їнку Донецької області, повідомила українська делегація у ТКГ.

18 січня відновила роботу тристороння контактна група з урегулювання конфлікту на Донбасі, перше засідання провела безпекова підгрупа, поінформувала пресслужба української делегації у ТКГ.

Під час переговорів, які відбулися у форматі відеоконференції, досягли принципової домовленості про відновлення постачань газу в Мар'їнку Донецької області, ідеться в повідомленні делегації, опублікованому у Facebook.

Домовитися вдалося завдяки активному сприянню голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, модератору робочої групи з питань безпеки ТКГ Яшару Халіту Чевіку, повідомили у пресслужбі української делегації.

Окрім того, сторони обговорили питання, які стосуються недопущення порушень режиму припинення вогню на Донбасі та створення умов для розведення сил і засобів, а також розмінування на нових ділянках.

"Російська сторона наполягає на "вдосконаленні координаційного механізму попередження порушень режиму припинення вогню". Наша делегація запропонувала почати таке вдосконалення з наступних актуальних питань: 1) недопущення порушень режиму припинення вогню, які призводять до загибелі та поранення українських військовослужбовців, зокрема 11 січня; 2) сприяння проведенню інфраструктурних та ремонтних робіт на лінії розмежування", – повідомили в делегації України.

Усі питання планують конкретизувати під час спільного засідання ТКГ 21 січня.


Проведення робіт із відновлення газопостачання Мар'їнки відкладали через відсутність гарантій безпеки з боку бойовиків, повідомляли в Донецькій облдержадміністрації у грудні.

2014 року, відразу після анексії Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти й докази.

Переговори про врегулювання конфлікту ведуть у межах тристоронньої контактної групи (Україна – ОБСЄ – Росія) і "Нормандської четвірки" (Україна – Німеччина – Франція – Росія).

За матеріалами: Гордон
Добавлено: 19-01-2021, 09:15
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх