Паспорт вакцинації: плюси і мінуси ініціативи для України

Експерти розповіли, чи може стати вакцинація проти коронавірусу обов'язковою для українців

У світі обговорюють створення єдиного сертифікату про вакцинацію проти коронавірусу (паспорт вакцинації). Без нього, ймовірно, не пускатимуть в ряд країн, можливі інші обмеження. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, чому може бути небезпечною ця ідея. 

Україні не уникнути паспорта вакцинації Юрист, адвокат, експерт в області медичного права та фармацевтики, керуючий партнер Юридичної компанії "Grishakov Law Company" Олександр Гришаков вважає, що Україна нікуди не подінеться від паспорта вакцинації. "Введення подібних документів вже розглядають на рівні Всесвітньої організації охорони здоров'я, провідних держав. З огляду на те, що пандемія коронавірусу має світове значення, то і паспорт вакцинації буде обов'язковий для кожної держави. Хоче вона того чи ні", — прогнозує експерт.

За його словами, цілком ймовірно, що лише наявність паспорта вакцинації дасть можливість виїзду за кордон. Не виключено, що цей же документ вимагатимуть при влаштуванні в дитячий сад, школу, на роботу, під час вступу до вузу. Навіть для участі в тих чи інших проектах, концертах. "Тобто, у кого буде паспорт вакцинації, у того і буде більше можливостей. Відповідно, його відсутність призведе до ряду обмежень, — пояснює Олександр Гришаков.

— Швидше за все, кожна держава буде підганяти свою законодавчу базу під нові вимоги. Так що знаходимося ми на порозі нових законодавчих змін і трансформації контролю за громадянами". З плюсів експерт називає більш точний контроль, аналіз, статистику за все, що пов'язано з коронавірусів. Скільки захворіло, в тому числі після вакцинації, і так далі. З мінусів — посилення нерівності та посилення контролю. "Паспорт вакцинації, ймовірно, буде в електронному вигляді. Тобто, ті, хто не має смартфона (пенсіонери, бідні люди) не зможуть собі встановити відповідну програму. До того ж, така оцифровка — це ризик того, що інформація, яка раніше вважалася медичною таємницею, стане загальнодоступною. Митні, поліцейські органи, наприклад, зможуть отримати до неї доступ, а це порушення медичної таємниці, яку гарантує наше законодавство. Тобто, ще й в цьому ракурсі можуть приймати відповідні зміни на законодавчому рівні", — констатує Олександр Гришаков.

Порушення конфіденційності Політичний соціолог Олексій Полтораков повідомив, що в науково-філософських колах вже досить давно обговорюється тема того, що "глобалізація по суті скінчилася". Тобто, світ став остаточно глобальним і почав розвиватися далі. І пандемія коронавірусу, підкреслює експерт, стала досить яскравою ілюстрацією не тільки самого тези про "завершення глобалізації", а й про похідні виклики та загрози цієї події. "У першому наближенні, ідея "паспорта вакцинації" бачиться об'єктивно затребуваним інструментом як мінімум стримування зовнішнього поширення коронавірусу, що поглиблюється його внутрішньої мутацією.

Разом з тим, ідея "паспорта вакцинації" таїть в собі цілий пакет небезпроблемного ситуацій, пов'язаних з проблематикою свободи пересування — з одного боку, і конфіденційності — з іншого", — говорить Олексій Полтораков. Він уточнює, що в термінах "свободи пересування" необхідність отримання поки що принципово незрозумілого "паспорта вакцинації" різко дисонує не тільки з інститутами безвізових режимів, але також з форматами наукових, освітніх і культурних обмінів, особливо на "мікро-рівні" короткотермінових візитів викладачів і студентів, музикантів і художників. "До того ж, як показує міжнародна практика, наріжним каменем традиційно виступає проблема взаємного визнання" паспортів вакцинації "в термінах довіри до медичних лабораторій, особливо невеликим, — продовжує соціолог.

— На тлі жорстко обмежених епідемією коронавірусу можливостей "академічного обміну" вже активно росте і розвивається ціла інфраструктура "онлайн-стажувань" сумнівного характеру". Маючи також деяке уявлення про національний "сірому" ринку медичних довідок ("лікарняних") і сертифікатів, можна сміливо прогнозувати його "збагачення" і сегментом "паспортів вакцинації", — попереджає Олексій Полтораков. "Похідною проблемою є питання "права на приватність", перш за все в термінах регулярних витоків конфіденційної інформації від паспортних до банківських даних), до яких схильні навіть досить захищені державні структури, — зазначає експерт.

— Похідними питаннями є також потенційна (не) готовність ключових "стейкходерів" (від медичних лабораторій до страхових кампаній) ділитися "своєї" інформацією, що представляє також і комерційну таємницю, зі згаданими раніше "сірими" суб'єктами відповідного ринку послуг".

Нагадаємо, нове дослідження стверджує, що стреси та депресія безпосередньо впливають на стан імунної системи людського організму. Як наслідок, він може гірше сприймати нові вакцини від коронавірусу, що зменшує їх ефективність.

За матеріалами:  Comments.ua
Добавлено: 19-01-2021, 13:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх