Окупанти залучили своїх "експертів" до переговорів щодо Донбасу

Це викликало обурення в української сторони.

У сьогоднішніх переговорах ТКГ щодо Донбасу беруть участь так звані "громадські діячі" з окупованих територій. Про це повідомляє видання "РБК Україна" з посиланням на пропагандистські ЗМІ.

Вони будуть виступати запрошеними експертами з актуальних питань порядку денного. Наразі невідомо, хто саме ці діячи та скільки їх буде.

Родіон Мірошник, представник окупаційної влади окремих районів Луганської області, розповів, що на початку відеопереговорів українська сторона обурювалася присутністю таких "експертів". 

19 січня пройшло засідання Політичної та Гуманітарної підгруп Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі.

Одним з принципових питань роботи залишається визначення точок розвороту автобусів-човників, які мають перевозити людей через лінію розмежування в районі КПВВ Щастя.

– Українська сторона звернулась із проханням до Координатора ОБСЄ в Гуманітарній групі Посла Т. Фріша сприяти визначенню точок розвертання за допомогою Координатора Підгрупи з безпеки, – повідомила Українська делегація в ТКГ.

Щодо обміну взаємно утриманими особами

Керівник Гуманітарної підгрупи народний депутат України Галина Третьякова запропонувала російській стороні розблокувати процес обміну, ОБСЄ – підтримати розблокування.

Під час засідання Політичної підгрупи її Координатор також представив свій аналіз пропозицій української та російської сторони щодо подальших кроків щодо вирішення конфлікту.

Візит глави ОБСЄ в Україну

Чинна голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Королівства Швеція Анн Лінде 19 січня приїхала в Україну з робочим візитом.

У рамках візиту вона проведе у Києві переговори з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою.

Голова ОБСЄ також відвідає разом з міністром закордонних справ України зону проведення Операції об’єднаних сил на Донбасі.

У листопаді голова української делегації Леонід Кравчук заявив, що підготовлений українською стороною «План спільних кроків» для ТКГ пропонує повністю припинити конфлікт і демілітаризувати окремі райони Донецької і Луганської областей на початку 2021 року.

Однак Росія фактично заблокувала переговори в Мінську, вимагаючи від України скасувати постанову парламенту про місцеві вибори і затвердити «мирний план» бойовиків щодо врегулюванню ситуації в Донбасі.

Значущих результатів із припинення російської агресії і деокупації Донбасу як не було, так і немає. То чи не час змінювати «формат і стратегію»? Про це розмірковує Тетяна Силіна у статті «Подорож із Парижа до Берліна із зупинкою в Мінську завдовжки рік».

За матеріалами: ZN.UA, Факти
Добавлено: 19-01-2021, 17:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх