Мовний скандал в Дніпрі: Бариста заявила, що "Дніпро - російське місто" (ФОТО+ВІДЕО)

Мовний скандал в Дніпрі отримав своє продовження. Бариста кав'ярні Coffein по вул. Велика Дієвського, 111 відмовилася обслуговувати клієнтку українською мовою. У зв'язку з конфліктом власниця шукає нову баристу


Скандальне відео "обслуговування" барісти на своїй сторінці в Facebook опублікувала Анна Счасная. Після того, як скандал набрав обертів, з'ясувалося, - Баристу, яка не розуміла мови - звільнили. Про це йдеться в матеріалі "Суспільне Дніпро", повідомляє Дніпровська Панорама.

Відмовилася обслуговувати українською і назвала Дніпро російським містом. Так бариста маленької кав'ярні у Дніпрі потрапила у мовний скандал і наразила на штраф його власницю. Діалог з офіціанткою зафільмувала місцева мешканка, яка втратила чоловіка на сході та пройти повз ігнорування мовного закону не змогла.

Що на свій захист кажуть у кафе, дізнавалася журналістка "5 каналу".

Ганна Счасна показує записаний діалог із баристою в одній із дніпровських кав'ярень. Говорити українською там відмовилися навіть після прохання клієнтки. Так, бариста заявила, що не збирається вчити українську мову та краще вивчить французьку. Окрім того, назва Дніпро російським містом. "Я увімкнула камеру після слів "что такое тістечко – я не розумію і вчити не збираюсь", – розповідає Ганна Счасна.

Ганна, до слова, втратила чоловіка у бойових діях на сході. Тож усе російське в Україні вважає ворожим. Відео з обурливою поведінкою баристи опублікувала в соцмережах, чим спричинила хвилю коментарів. Дехто навіть підтримував баристу з повною відсутністю хисту до української.

Тим часом кав'ярня несподівано припинила роботу. Зазвичай "вкусный кофе" тут продають з восьмої ранку, розповідають постійні клієнти. Однак нині кав'ярня зачинила двері без будь-яких оголошень. Усе тому, що шукають україномовних працівників – телефоном пояснила власниця закладу. "Кав'ярня не працює, дівчинка пішла вивчати українську мову із сьогоднішнього дня. Так, є закон, тому ми шукатимемо україномовних офіціантів", – розповідає власниця кав'ярні Ірина Прудка.

Бариста порушила мовне законодавство, підтверджує уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. Тим паче, на думку фахівця, професійний словниковий запас баристи – не такий уже і великий. "Добрий день, до побачення, готівкою чи карткою ви можете розрахуватися за ті чи інші послуги", – коментує уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

А за порушення мовного законодавства законом передбачені штрафи від п'ятисот до шести тисяч восьмисот гривень. Протягом місяця, відтоді як мовний закон набрав сили, до уповноваженого з захисту державної мови у Дніпрі надійшло зо два десятки скарг. Ганна Счасна теж планує подати скаргу.


Як повідомила Ганна, вона чекала дитину з гуртка, і поки чекала, - вирішила випити кави в закладі поряд. На прохання звернути їй одне тістечко, - (Тістечко ориг.), Бариста єхидно посміхнулася, відповівши, що не розуміє, заявивши, що мова вона не вчила, та й взагалі "Дніпро - російське місто". Якби Анна не поспішала забрати дитину, - викликала б поліцію.

За її словами бариста відмовилася обслуговувати її українською мовою, а замість нього, буде вивчати французьку.


Ганна

"Чому французький? Не знаю .. У мене теж виникло питання. Уявімо собі цю ситуацію у Франції. Прийшов француз в кафе, замовив собі безе, або круасан. Це нам знайомі назви .. А йому відповідають:" Іди гуляй тут російське місто! "Ну наприклад. це було б дико! Тоді чому в Дніпрі це звучить нормально? Я сьогодні почула дуже багато подібних коментарів, - мовляв" Дніпро це російське місто ", - пояснила Анна Счасная.

Відмовивши обслуговувати гостя на українській мові, бариста порушив закон «Про забезпечення державної мови, як державної». Документ зобов'язує працівників сфери послуг спілкуватися з клієнтами українською мовою. Передбачено за це порушення і досить суворе покарання. Зокрема, - штраф у розмірі від 5100 до 6800 грн за повторне порушення.


Журналісти зв'язалися з власницею кафе, яка повідомила, - бариста, яка заявила, що "Дніпро - російське місто" звільнили.


"Я не на стороні клієнтки. Я вважаю, що людина може говорити російською. Можливо, потрібно було почати розмову українською, але, якщо вона його не знає, то навіщо мову поносити і принижувати нашу Україну. Тому ми будемо шукати україномовних офіціантів і барист , і потім будемо починати свою роботу ", - повідомила журналістам власниця кафе Coffein.

За матеріалами: ДП
Добавлено: 17-02-2021, 08:15
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх