Брифінг: Вакцина вже в Україні: скільки доз прибуло та які регіони їх отримають першими

Ця вакцина рекомендована ВООЗ для екстреного використання. Спочатку вакцину отримають хворі на COVID-19, які знаходяться в лікарнях

Вантажний літак з вакциною Oxford/AstraZeneca (CoviShield) приземлився в Україні.

Першу партію в пів мільйона доз отримано.


Зараз терміново розмитнюємо вантаж і вакцина відразу поїде в регіони, аби ми почали робити щеплення згідно з першим етапом вакцинації.

Степнаов на своїй сторінці у Facebook повідомив, що після відвантаження вакцина одразу поїде у регіони. За словами головного санітарного лікаря країни Віктора Ляшка, йдеться про 6 областей та місто Київ. Це Житомирська, Київська, Чернігівська, Черкаська, Полтавська та Вінницька

ТСН.ua зібрав усе, що наразі відомо про вакцину, яку прибула до України з Індії та коли українців почнуть щеплювати.

Скільки доз прибуло до України та які регіони отримають їх першими

У вівторок, 23 лютого, до Києва прибули перші 500 тисяч доз вакцини. Усього Україна має отримати 12 мільйонів доз препарату Covishield. Очільник МОЗ Максим Степнаов на своїй сторінці у Facebook повідомив, що після відвантаження вакцина одразу поїде у регіони. За словами головного санітарного лікаря країни Віктора Ляшка, йдеться про 6 областей та місто Київ. Це Житомирська, Київська, Чернігівська, Черкаська, Полтавська та Вінницька. Варто зазначити, що ця вакцина не потребу спеціального температурного режиму. Її можна транспортувати і зберігати при температурі +2-8 градусів.

Що відомо про вакцину Covishield

Вакцина називається Covishield (Ковішилд) - в перекладі Щит від коронавірусу. Препарат є розробкою Оксфордського університету та британо-шведського концерну AstraZeneca (Астра-Зенека), але виготовляють її на Індійському інституті сироватки (SII) в Пуне за ліцензією згаданої вище компанії. 

У  бюлетені від Інституту сироватки Індії (SII) йдеться, що вакцина Covishield отримала ліцензію ВООЗ на обмежене використання у надзвичайних ситуаціях. Голова офісу ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт підтвердив ТСН, що йдеться про сироватки, зроблені як в Європі, так і за її межами.

"Всесвітня організація охорони здоров’я затвердила для екстреного вжитку два типи вакцини від концерну AstraZeneca. Їх виробляють на кількох потужностях, зокрема на заводі AstraZeneca-SKBio у Південній Кореї та the Serum Institute в Індії", — повідомив він. 

22 лютого Covishield також зареєстрували і в Україні. "МОЗ зареєструвало вакцину проти COVID-19 Oxford/AstraZeneca для екстреного медичного застосування. Вакцина розроблена Оксфордським університетом та британсько-шведською компанією AstraZeneca. Вакцину Oxford/AstraZeneca для екстреного застосування вже схвалила Всесвітня організація охорони здоров’я, також дозвіл на її використання дали Велика Британія, Європейський Союз та Індія", - зазначили у МОЗ.

Коли розпочнеться вакцинація: заяви перших осіб держави

Президент Володимир Зеленський, коментуючи прибуття першої партії від коронавірусу Oxford/AstraZeneca (Covishield) до України, подякував індійським партнерам за допомогу і заявив, що вакцинація в країні стартує якомога швидше.

"Перші 500 тис. вакцини проти COVID-19 прибули до України. Ми вдячні індійським партнерам за підтримку. Ми розпочнемо вакцинацію якомога швидше. Нам потрібно боротися з COVID разом", - написав президент у Twitter.

 

Своєю чергою міністр охорони здоров'я Максим Степанов на своїй сторінці у Facebook написав, що щойно препарат доставлять у регіони, в Україні почнуть робити щеплення згідно з першим етапом вакцинації.

"Вантажний літак з вакциною Oxford/AstraZeneca (CoviShield) приземлився в Україні. Першу партію в пів мільйона доз отримано. Зараз терміново розмитнюємо вантаж і вакцина відразу поїде в регіони, аби ми почали робити щеплення згідно з першим етапом вакцинації", - повідомив очільник МОЗ.

Кого щеплять першими

Відповідно до дорожної карти вакцинації від COVID-19 є чотир етапи щеплення: 
  • перший - вакцинація медпрацівників лікарень, які працюють із хворими на COVID-19, мешканців закладів для людей похилого віку, військовослужбовців у зоні проведення ООС;
  • другий - вакцинація медпрацівників, людей похилого віку 80+ та соціальних працівників;
  • третій - вакцинація людей віком від 65 років, працівників критично важливих структур, державної безпеки, працівники сфери освіти; 
  • четвертий - вакцинація людей від 60 років, людей з хронічними захворюваннями, осіб, які працюють та відбувають покарання в місцях обмеження волі.
  • Українці віком від 18 до 59 років не входять до цих груп щеплення. А тому зможуть ввести препарат на п'ятому етапі. 
Як записатися у чергу на вакцинацію

У МОЗ повідомили, що для вакцинації від коронавірусу потрібно записатися у чергу. Зробити це можна буде від 1 березня. Це стосується громадян віком від 18 до 59 років. Запис до листа очікування на щеплення від COVID-19 можна за допомогою застосунку "Дія", на порталі "Дія" чи, зателефонувавши до контакт-центру МОЗ. 

Більше про сам препарат Covishield, його ефективність, склад, протипоказання та ціну, читайте у нашому матеріалі.

Відео Новини України: перша партія вакцини "Covishield" прибула до Києва 

Добавлено: 23-02-2021, 15:20
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх