Що відомо про сварку Мендель з відомим шведським економістом (ФОТО+ВІДЕО)

Мендель посварилась з відомим шведським економістом через Зеленського та Коломойського. Прзидент Зеленський й досі не коментує санкції США проти Коломойського

Чи може Президент Зеленський кинути виклик українським олігархам? Напередодні це з'ясовували прессекретарка президента Юлія Мендель та економіст із США Андерс Аслунд. Сперечалися через Коломойського, санкції проти якого минулого тижня запровадив Державний департамент США, включно із забороною в'їзду. Український президент ці обмеження не коментував. Чому мовчить Володимир Зеленський, якою могла б бути реакція та що слід зробити Україні для збереження підтримки стратегічного партнера – журналістка "5 каналу" Ірина Сисак розбиралася.


У Офісі президента Держдепу подякували за допомогу у боротьбі з олігархами. Правда, імен не назвали. Тим часом, п'ятий день жодної реакції від глави держави. Чому відмовчується Зеленський?

Замість президента говорить його прессекретарка. Днями у твіттері написала – Зеленський готовий кинути виклик українським олігархам.

"Попередні українські лідери багато говорили про деолігархізацію, але мало зробили. Зеленський прагне, аби його дії говорили самі за себе", – написала Мендель.

Під сумнів слова Юлії Мендель поставив економіст Андерс Аслунд. Він співробітник Атлантичної ради США, а донедавна працював у наглядовій раді Укрзалізниці. Зауважив, Зеленський не наважується напряму говорити про санкційованого Штатами Коломойського, тим паче негативно. Зав'язалася суперечка.

"Справді? Він може назвати Коломойського? Чи він усе ще прив'язаний до нього? Чому всі ці маріонетки Коломойського досі прив'язані до нього?" – питався у Мендель Аслунд.

У відповідь Мендель звинуватила Аслунда у поширенні дезінформації. Той попросив, аби вона вибачилася.

"Як на мене це непрофесійно, це недалекоглядно, і щонайголовніше для ОПУ – це не вирішує питань. Тут же ж питання щодо Коломойського, який давній бізнес партнер Зеленського і питання саме в цьому", – коментує конфлікт директор інституту світової політики Євген Магда.

Пояснень від Юлії Мендель почути не вдалося, на дзвінки "5 каналу" не відповіла. Натомість, свою позицію відеозв'язком зі Штатів озвучив Андерс Аслунд. Каже, прессекретарка президента не знає, як добре виконувати свою роботу.

Водночас додає, його питання про президентську мовчанку щодо Коломойського, яке так зачепило Мендель та точно хвилює суспільство і західних партнерів, залишилося без відповіді.

"Тому що Коломойський – це найбільша наволоч в Україні, і у нього близько 30 депутатів у "Слузі народу. Як це може бути, якщо вони борються з олігархами", – сказав економіст Андерс Аслунд.

Бореться чи ні – сам Зеленський не каже, експерти припускають, говорити президенту заважають давні дружні зв'язки з олігархом.

"Зеленський зараз на шпагаті. Якщо в президента немає позиції по такому важливому питанні, то тоді виникає питання, а в нас немає державної позиції? Немає державних інтересів? На них вже зараз треба давати відповідь, того що час іде", – каже Євген Магда.

Натомість президент заявляє про інше, каже, готовий провести одноосібні зустрічі з лідерами країн нормандського формату. І це теж сигнал для США, пояснюють політологи.

"Фактично він говорить, що готовий зустрічатися з Путіним, це і є його розуміння санкцій проти Коломойського. Якщо Коломойського заганяють у глухий кут, то це означає, що і Зеленського, який пов'язаний з Коломойським мільйонами ниточок, заганяють. І тому президент не може нормально розпочати антикорупційне розслідування, бо може вийти на самого себе", – коментує Віталій Портніков.

Відкрити кримінальне провадження стосовно Ігоря Коломойського після запровадження санкцій США мала б генпрокурорка, – впевнений Андерс Аслунд. Мовляв, Америка підозрює олігарха у значній корупції на посаді голови Дніпропетровської ОДА. Ба більше, ФБР веде і свою кримінальну справу щодо відмивання коштів Коломойським, зокрема і з Приватбанку.

"Україна, якщо вона не займеться власним розслідуванням, продемонструє, що вона є звичайною пострадянською країною, в якій закону немає, а є виключно олігархічне право. Сподіваюся, що США будуть допомагати Україні вистояти, незважаючи на особистість нашого президента, і кого намагається захистити своєю мовчанкою щодо Коломойського", – переконаний Віталій Портніков.

Чого точно не буде – то це екстрадиції Коломойського, видавати своїх громадян забороняє українська конституція. Чи обговорюватимуть питання Коломойського на засіданні РНБО – нині невідомо, каже Секретар Радбезу.

Тож слово за президентом. За круглим столом Рада нацбезпеки збереться вже 12 березня.

За матеріалами:  "5 канал"
Добавлено: 10-03-2021, 08:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх