Зростання цін на продукти і пальне - чи зможе уряд знизити ціни? (ВІДЕО)

Ціни на пальне за останній рік зросли на 2-4 гривні, а на деякі продукти харчування – на 60%

"Весняні" цінники в магазинах та на заправках. Чільник Кабміну заявляє, зростання вартості споживчих товарів є природним, але урядовці таки вбачають спроби змов та маніпуляцій. Тому уряд тримає діалог щодо цін із виробниками й мережами. Однак економісти певні, що реально вплинути на ціноутворення такими заходами навряд чи можливо. У цінах на продукти, бензин та спроможність урядовців на це впливати – розбиралася кореспондентка "5 каналу" Олена Рибінська.


В Кабміні планують розмовляти з головними постачальниками продуктів та пального, аби унеможливити будь-які домовленості. Люди ж незадоволені таким зростанням цін. Вони намагаються або купувати менше, або витрачати більше на паливо та продукти.

Днями Держстат оприлюднив дані щодо інфляції та цін. Так, з січня-лютого 2020 року до січня-лютого 2021 ціни на хліб зросли на 10,7%, а от на яйця – на 66,9%. Ціни ж на пальне зросли на 2-4 гривні. 

"Ми в діалозі з ключовими групами виробників та торговельних мереж. Говоримо про збільшення пропозиції, що має збалансувати ціни. Те саме стосується цін на пальне, на бензин і ДП. Звичайно, є об'єктивний фактор, адже ціни на нафту практично на дворічному максимумі, в той же час ми говоримо з представниками АЗС", – пообіцяв прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

А от економісти та експерти такі дії уряду вважають просто розмовами. Кажуть, що коли у світі є нестача кукурудзи, то люди, які вирощують курей, не зможуть ставити менші ціни на яйця. 

"Жодного державного регулювання в нас не буде, будь-які розмови з рітейлом, з монополістами, якщо вони не підкріплені розслідуванням антимонопольного комітету, які мають за собою наслідками серйозні штрафи – все це, вибачте будь ласка, не більше ніж розмови, вони жодним чином не впливають на ситуацію на ринку", – заявив економіст Олег Пендзин.

"5 канал" же буде стежити, чи справді знизяться ціни до кінця березня, як того обіцяв прем'єр.

За матеріалами: "5 канал"
Добавлено: 11-03-2021, 15:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх